28. 6. 2019

Slovenija v skupini s Švedsko, Švico in Poljsko

Na Dunaju je potekal žreb skupin prvega dela EP 2020, ki bo od 9. do 26. januarja na sporedu v Avstriji, na Norveškem in na Švedskem, kjer bo nastopila tudi naša moška članska izbrana vrsta.

Slovenija, ki se je na evropsko prvenstvo uvrstila skupno trinajstič, oziroma tretjič zapored, bo v prvem delu zaigrala proti Švedski, s katero se je nazadnje pomerila v kvalifikacijah za OI 2016 ter izgubila, Švico, ki jo je v kvalifikacijah za EP 2018 dvakrat premagala ter Poljsko, proti kateri jr na zadnji medsebojni tekmi na olimpijskih igrah zabeležila zmago.
V drugi del se bosta uvrstili po dve najbolje uvrščeni reprezentanci vsake skupine, ki bosta s seboj prenesli le točke medsebojne tekme. Dvanajst reprezentanc bo nato v dveh skupinah (E in F) odigralo še štiri tekme, ki bodo dale štiri polfinaliste, po dve ekipi vsake skupine.

Izbrana vrsta Veselina Vujovića bo prvi del igrala v Göteborgu, morebitni drugi v Malmöju, na katerega ima lepe spomine, saj si je tam zagotovila nastop na olimpijskih igrah 2016, medtem ko bo finalni del potekal od 24. do 26. januarja v Stockholmu.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: »Žreb nam je dodelil zelo atraktivno skupino z gostiteljem tekmovanja. Na papirju smo boljši od Švice in Poljske, zato pričakujem, da bomo igrali za prvo mesto v skupini s Švedi. To bo odločilna tekma, saj vsaka točka, ki jo prineseš v nadaljevanje, šteje. Tradicionalno igramo bolje proti dobrim reprezentancam, zato sem optimist.«

Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije: »Skupina je zanimiva. Naša naloga je, da iščemo priložnosti proti Švedski in v nadaljevanje prenesemo vse točke. Tam nas čakajo težki tekmeci, a nihče ni nepremagljiv. Žal bomo zaradi oddaljenosti prizorišča odvisni predvsem od sebe, a si želimo, da bi nas zvesti navijači podprli tudi na Švedskem.«


TEKME SLOVENIJE
PRVI DEL, GOTEBORG, SKUPINA F

Petek, 10. januarja:
SLOVENIJA : POLJSKA

Nedelja, 12. januarja:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA
SKUPINE PRVEGA DELA
SKUPINA A SKUPINA B SKUPINA C SKUPINA D SKUPINA E SKUPINA F
Gradec Dunaj Trondheim Trondheim Malmö Göteborg
Hrvaška Češka Španija Francija Danska Švedska
Belorusija Severna Makedonija Nemčija Norveška Madžarska SLOVENIJA
Črna gora Avstrija Latvija Potrugalska Islandija Švica
Srbija Ukrajina Nizozemska Bosna in Hercegovina Rusija Poljska