8. 11. 2019

V Celju "El classico" z Zagrebom

Rokometaše Celja Pivovarne Laško čaka ogorčen boj z Zagrebom, kjer si želijo čim bolj polne dvorane in bučne podpore, ki je lahko odločilna v boju za pomembne točke, ki jih prinašata naslednji dve tekmi. 

Mesec november je poleg februarja najbolj zapolnjen s tekmami, kar osem jih je na sporedu, od tega pet domačih. Med njimi gotovo med najpomembnejše sodi obračun z večnim tekmecem, s katerim že več kot dve desetletji skrbita, da je naziv »Balkanski El classico« dobil veljavo, kot jo ima danes. Kar dvajsetkrat sta si ekipi stali nasproti v ligi prvakov, še dodatnih pet obračunov je bilo v SEHI, ko je Celje nastopalo v tem tekmovanju. V skupnem je Zagreb uspešnejši, Ocvirk pa je s svojimi fanti prav na zadnjem obračunu v Zlatorogu poskrbel za najvišjo celjsko zmago na vseh dvobojih, ko je bilo kar +9.

Kaj podobnega bi si seveda v celjskem taboru želeli tudi tokrat, a seveda bo na drugi strani stalo zelo motivirano in drugačno moštvo, na klopi katerega so se od zadnjega obračuna v Zlatorogu zgodile že dve trenerske spremembe. Lina Červarja je najprej zamenjal Branko Tamše, a tudi on kot večina njegovih predhodnikov v zadnjem času, na klopi ni zdržal dolgo. Pred kratkim jo je moral prepustiti povratniku, slovenskemu selektorju Veselinu Vujoviću, ki mu bo prav obračun s Celjem, še poseben izziv in motivacija. Vse misli lahko obe ekipi usmerita v tekmeca, namreč nedeljskemu obračunu v Zlatorogu, bo že v četrtek nato sledil povratni obračun v Zagrebu, ko bo jasno katera ekipa bo vsaj nekoliko v prednosti v boju za šesto mesto v skupini.

Zagreb je prav v zadnjem krogu, na gostovanju pri Elverumu prišel do svoje prve točke in za sedaj kaže, da se bo o šestem mestu odločalo med nedeljskima nasprotnikoma. Zato sta točki doma z Zagrebom nuja, pomembni pa sta za obe ekipi. Z dvema zmagama na medsebojnih dvobojih bi si ekipa, ki bi ji to uspelo, na široko odprla vrata do napredovanja, razdelitev zmag bi pomenila neizprosen boj do konca, ko bi bila pomembna tudi gol razlika. Seveda pa obe ekipi najprej razmišljata o prvem obračunu in kako priti do zmage. Zadnji obračun je z visoko razliko pripadel Celju, kako pa bo tokrat v Zlatorogu?

Tomaž Ocvirk pričakuje kakšno presenečenje s strani Zagreba, a računa na pomoč navijačev
Tomaž Ocvirk se zaveda, da je pred njegovo ekipo zelo zahtevna tekma, derbi z Zagrebom, kjer lahko veliko prednost prinesejo navijači in podpora čim bolj polne dvorane, s pomočjo katere bo potrebno biti boljši od nasprotnika: »Do tega trenutka še nismo podrobneje analizirali tekme z Zagrebom, saj smo še včeraj imeli tekmo domačega prvenstva, ki smo jo odigrali zelo dobro in na njej odpočili nosilce igre, hkrati pa so tisti, ki so priložnost dobili, pokazali, da lahko nanje računamo tudi na preostalih tekmah. Ta rotacija in deljenje minutaže, ter tako ustrezen počitek določenih igralcev je v tem ritmu tekme, v katerem smo, zelo pomemben. Z Zagrebom nas čakata dve tekmi v petih dneh, kjer smo najprej seveda osredotočeni na prvo v nedeljo. Zelo bi bil vesel, če bi videl polno dvorano in da bi navijači pričarali čudovito vzdušje. To bi bilo za našo ekipo, ki je zelo mlada zelo pomembno in dodaten igralec.« Ocvirk se zaveda težke naloge, ve pa tudi kako jo lahko opravijo z odliko: "Ponoviti moramo dobre predstave iz te sezone in biti vsi na najvišjem nivoju. To nam je v tej sezoni morda uspelo enkrat, torej da povežemo odlične obrambe vratarja in prav takšno igro vseh igralcev v polju. To bomo v nedeljo potrebovali, ko seveda vsi želimo zmago. Na drugi strani pričakujem njihovo agresivno igro, igrajo čvrsto, disciplinirano, v obrambi na meji izključitve in takšno igro s strani Zagreba pričakujem tudi tokrat. Morali bomo biti potrpežljivi, hkrati pa tudi sami na podobnem nivoju, borbeni, odločni, v pomoč vratarju, v napadu pa zbrani in osredotočeni na naše naloge."

Josip Šarac in Matic Grošelj želita izkoristiti prednost domačega igrišča in podporo s tribun Zlatoroga
Josip Šarac je trenutno prvi strelec Celja v ligi prvakov, pred kratkim pa je s kar nekaj člani Zagreba delil hrvaški reprezentančni dres: "Pred nami je tekma, na kateri moramo vsi pustiti svoj zadnji atom moči. Upam na pomoč polne dvorane, kar je lahko za nas velikega pomena. Dobro se bomo pripravili na njihovo igro, analizirali kje so naše prednosti in nato iskali rešitve za njihovo agresivno 5-1 obrambo. Pred dnevi so me reprezentančni soigralci zbadali glede te tekme, a takrat so bili številčno močnejši, saj sem bil sam, sedaj pa bodo tu zraven moji soigralci, s katerimi bomo pokazali, da smi mi tista boljša ekipa in da se bomo na koncu mi veselili točk."

Matic Grošelj se iz tekme v tekmo vrača na nivo, ki ga je imel pred poškodbo, zaradi katere je spustil večji del prejšnje sezone, težave pa je imel še na začetku te. Da je temu tako, priča tudi poziv v reprezentanco, kjer je imel možnost dela s trenerjem Zagreba in slovenskim selektorjem, Veselinom Vujovićem: "Poškodba je preteklost, koleno je super in tudi po težkih temah ne čutim več posledic. Vse bolj se tudi znajdem v igri, kjer je enoletna odsotnost pustila sledi, sedaj pa se iz tekme v tekmo počutim bolje in bolj samozavestno. To je v pripravi pred tako pomembno tekmo, kot je ta z Zagrebom, zelo pomembno, saj so misli osredotočene le na nasprotnika. Nekih skrivnosti med nami ni, nas pozna selektor, mi poznamo njih, zato velikih možnosti za presenečenja ni, čeprav pri Vujoviću tega nikdar ne veš. A če bomo mi pravi, če bomo igrali tako kot znamo in smo že pokazali v tej sezoni in bomo igrali odgovorno, z glavo, potem nas nihče ne more presenetiti ali zaustaviti in verjamem, da bo v nedeljo tako."

Do vstopnice tudi brezplačno!
Za srečanje velja dokaj veliko zanimanje, vstopnice so že v prodaji in so v predprodaji cenejše. So pa v celjskem klubu znova pripravili posebno akcijo skupaj s celjsko policijsko upravo, VOZI 0.0!, ko v tem tednu nagrajujejo vzorne voznike, ki bodo ob tem, ko jih bo ustavila policija, lahko prejeli kupon za brezplačno vstopnico za tekmo z Zagrebom, seveda le v primeru, da bodo upoštevali vsa cestno prometna pravila in izpolnili pogoj 0.0 vsebnosti alkohola v izdihanem zraku. Danes dopoldan sta to v družbi policistov v Celju počela Domen Novak in Domen Makuc ter s strani ustavljenih voznikov požela navdušenje.