20. 1. 2020

Pred reprezentanco zadnji tekmi drugega dela EP

Slovenski rokometaši so bili po nedeljskem porazu z Madžari razočarani, a časa za objokovanje in lizanje ran nimajo na voljo. Že v torek in sredo jih v Malmöju čakata izjemno pomembni tekmi s Portugalci in Norvežani, v igri niso zgolj aprilske kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu, temveč tudi najbolj prestižne tekme v Stockholmu.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa bodo naredili vse, da si na zadnjih dveh tekmah drugega dela izborijo polfinale. Prvo zaključno žogo za Stockholm bodo v Malmö Areni imeli v torek, ko se bodo ob 16. uri pomerili s Portugalsko, drugo pa nato dan kasneje z Norvežani ob 18.15.

Pred Juretom Dolencem, Deanom Bombačem, Borutom Mačkovškom in druščino je izjemno zahtevna naloga, po dnevu premora jih čakajo na tem prvenstvu naravnost senzacionalni Portugalci, ki so v skupinskem delu v Trondheimu iz boja za odličje izločili velike Francoze, v Malmöju pa visoko preskočili Švede in slavili zmago z desetimi goli prednosti.

Slovenski in portugalski rokometaši so se nazadnje pomerili v kvalifikacijah za EP 2018 na Hrvaškem. v Lizboni se se razšli z neodločenim izidom 26:26, v Kopru pa so Slovenci slavili z 28:18.

V slovenskem taboru bodo z zanimanjem spremljali tudi razplete na drugih dvobojih. Torkovi pari predzadnjega kroga v skupini II v Malmöju so Slovenija - Portugalska (16.00), Norveška - Islandija (18.15) in Madžarska - Švedska (20.30), sredini pari zadnjega kroga pa Portugalska - Madžarska (16.00), Norveška - Slovenija (18.15) in Islandija - Švedska (20.30).

Po dveh tekmah v drugem delu v skupini II vodi Norveška s šestimi točkami, Slovenija in Madžarska jih imata po štiri, Portugalska in Islandija po dve, Švedska pa je brez točk.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Naša prva naloga bo, da zaustavimo napad Portugalcev. V tem segmentu igre so zares sijajni, predvsem gibanje njihovih igralcev v napadu, ob tem pa so tudi zelo kreativni, tako kot mi. Upam, da ne bodo imeli svojega dne, tako kot so ga imeli na nedavnem dvoboju s Švedi. Torkova tekma bo v vsakem primeru zelo zahtevna. Dobro se bomo morali odzvati na njihovo igro sedem na šest, ob tem bodo tudi Portugalci izjemno motivirani, saj imajo še vedno možnosti za preboj v polfinale."

Dean Bombač, slovenski reprezentant:
"Pred nami je izjemno težka naloga. Oboji smo v podobnem položaju, tudi za Portugalce bo torkova medsebojna tekma za biti ali ne biti. Kakovost je na naši strani in zdaj imamo priložnost dokazati, da smo pravi."

Igor Žabić, slovenski reprezentant:
"Že v času igranja za Sporting iz Lizbone sem se lahko prepričal o kakovosti portugalskega rokometa. Na reprezentančnem prizorišču resda niso bili še na rokometnem zemljevidu, če se tako izrazim, iz leta v leto pa so napredovali, kar je vidno že na letošnjem evropskem prvenstvu. Portugalska ima v svoji igri tudi padce, a gre za zelo kakovostno reprezentanco. Na torkovi tekmi bo ključnega pomena naša igra v obrambi. Če zaustavimo tekmečev napad in njihove napake kaznujemo iz nasprotnih napadov, potem bosta dve točki, ki jih zelo potrebujemo, naši."

EVROPSKO PRVENSTVO 2020:

DRUGI DEL, SKUPINA II (MALMÖ, ŠVEDSKA):

3. krog, torek, 21. januarja, ob 16.00:

PORTUGALSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 18.15:
NORVEŠKA : ISLANDIJA

Ob 20.30:
MADŽARSKA : ŠVEDSKA

LESTVICA SKUPINE II:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1. Norveška 3 3 0 0 93:77 16 6
2. Slovenija 3 2 0 1 79:75 4 4
3. Madžarska 3 2 0 1 82:82 0 4
4. Portugalska 3 1 0 2 88:87 1 2
5. Islandija 3 1 0 2 73:79 -6 2
6. Švedska 3 0 0 3 64:79 -15 0

Že odigrano, drugi del, skupina II, 2. krog, nedelja, 19. januarja:

SLOVENIJA : MADŽARSKA 28:29 (16:13)
Slovenija:
Ferlin (4 obrambe), Kastelic (1 obramba), Blagotinšek 4, Henigman 1, Janc 3, Dolenec 8 (1), Cingesar, Cehte 3, Kodrin, Zarabec 4 (1), Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 5.
Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos, Balogh 2 (1), Ligetvari 6, Boka 1, Györi 3, Nagy 3, Rosta 2, Mathe 2, Banhidi 9, Szita 1, Fekete, Ubornyak, Hornyak, Toth.

STATISTIKA

PORTUGALSKA : ISLANDIJA 25:28 (12:14)

NORVEŠKA : ŠVEDSKA 23:20 (12:8)

1. krog, petek, 17. januarja:

SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:27 (15:14)
Slovenija: Ferlin (15 obramb), Kastelic, Blagotinšek 4, Henigman 2, Janc 2, Dolenec 4 (1), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec 3 (2), Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 9, Mačkovšek 4.
Islandija: Gustavsson, Hallgrimsson, Kristjansson 1, Palmarsson 3, Elisson 6 (2), Sigurdsson, Gislason, Gudmundsson 3, Petersson 1, Gunnarsson, Arnarsson, Gudjonsson 3, Jonsson 1, Kristjanson 5, Smarason 4.

VEČ O TEKMI

NORVEŠKA : MADŽARSKA 36:29 (20:12)

PORTUGALSKA : ŠVEDSKA 35:25 (15:12)

Prvi del, skupina F, 3. krog, torek, 14. januarja:

ŠVICA : SLOVENIJA 25:29 (10:16)
VEČ O TEKMI

POLJSKA : ŠVEDSKA 26:28 (13:14)

2. kolo, nedelja, 12. januarja:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA 19:21 (9:10)

VEČ O TEKMI

ŠVICA : POLJSKA 31:24 (14:12)

1. kolo, petek, 10. januarja: