25. 2. 2020

Znani točni termini tekem kvalifikacij za olimpijske igre

V drugi polovici aprila moško člansko rokometno reprezentanco čaka nastop v kvalifikacijah za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu. Slaba dva meseca pred turnirjem v Berlinu, kjer bo Slovenija nastopala v družbi Alžirije, Nemčije in Švedske, so znane tudi ure obračunov. 

Uvodoma se bodo izbranci selektorja Ljubomira Vranješa v petek, 17. aprila, ob 19.45 po robu postavili Alžircem. Dan kasneje ob 17.15 sledi preizkus z gostitelji turnirja, v nedeljo ob 18.15 pa še s Švedi. Vse tekme bo odigrane v Max Schmeling Halle.

Slovenska vrsta si je nastop v olimpijskih kvalifikacijah izborila na nedavnem evropskem prvenstvu, na katerem je osvojila četrto mesto. To je njena tretja najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih - višje je bila le na domačem evropskem prvenstvu leta 2004 in na mundialu leta 2017.

Vidno uvrstitev so dosegli tudi prvi slovenski tekmeci. Alžirija je na januarskem afriškem prvenstvu osvojila bronasto medaljo, potem ko je v polfinalu s 27:30 klonila proti Egiptu, kasnejšemu prvaku. Evropska nasprotnika sta si mesto v kvalifikacijah zagotovila že poprej, s četrtim oziroma petim mestom na svetovnem prvenstvu 2019. Nekoliko bolj skromna sta bila na letošnjem evropskem prvenstvu. Nemci so na osvojili peto mesto, medtem ko so bili Švedi, ki so jih Slovenci na tekmi drugega kroga prvega dela ugnali z 21:19, sedmi.

Slovenija je doslej na olimpijskih igrah nastopila trikrat. Leta 2000 je bila v avstralskem Sydneyu osma, štiri leta kasneje v Atenah enajsta, pred štirimi leti v Rio de Janeiru pa šesta.

Vzporedno z berlinskim, bosta potekala še dva kvalifikacijska turnirja – v norveškem Trondheimu (Norveška, Brazilija, Čile, Južna Koreja) in Pariz (Francija, Hrvaška, Tunizija, Portugalska). Iz vsake skupine bosta na olimpijado, ki bo v japonski prestolnici potekala med 24. julijem in 9. avgustom, napredovali po dve izbrani vrsti.
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (Berlin, Nemčija)
1. krog, petek, 17. aprila, ob 17.15:
NEMČIJA : ŠVEDSKA

Ob 19.45:
SLOVENIJA : ALŽIRIJA

2. krog, sobota, 18. aprila, ob 17.15:
NEMČIJA : SLOVENIJA

Ob 19.45:
ŠVEDSKA : ALŽIRIJA

3. krog, nedelja, 19. aprila, ob 15.45:
ALŽIRIJA : NEMČIJA

Ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA