18. 7. 2020

Meta spoznavala slovenski ženski rokomet

Zaključuje se prvi mednarodni teden rokometa. Aktivnostim po celotnem svetu se je pridružila tudi Rokometna zveza Slovenije. Maskota Meta je v minulih dneh raziskovala vse, kar ponuja slovenski ženski rokomet.


Mednarodna rokometna zveza (IHF) je letos prvič predstavila mednarodni teden rokometa, s katerim želi ob pomoči svojih članic na svojo igro z žogo opozoriti širšo športno javnost. 12. julij, začetek mednarodnega tedna rokometa ni bil izbran naključno. Leta 1946 je namreč na ta dan v danski prestolnici Kobenhavnu potekal kongres, na katerem je bil ustanovljen IHF. 


V mednarodnem tednu rokometa je Rokometna zveza Slovenije predstavljala slovenski ženski rokomet. To je storila skozi oči svoje maskote, mačke Mete. Njeno podobo je ob boku njenega brata Roka RZS razkril leta 2017 in od tedaj je največja navijačica vseh slovenskih rokometašic.


Meta se je tako v minulem tednu na potep in obiskala nekaj točk, povezanih s slovenskim ženskim rokometom. V ljubljanskem centru Stožice se je na treningu pridružila najboljšemu slovenskemu klubu, Krimu Mercatorju. Ta redno nastopa v EHF Ligi prvakinj, Slovenija pa je z njim druga najmanjša država, ki premore predstavnice v elitnem evropskem klubskem tekmovanju.


Za Krim Mercator, ki je Ligo prvakinj dvakrat tudi osvojil, tradicionalno igra več slovenskih reprezentantk. Te v ljubljanskemu klubu izpopolnijo svoje znanje in ga pokažejo na evropskem parketu. Za več rodov igralk je bil ljubljanski klub odskočna deska za nadaljnjo športno pot. Ekipo Krimovk vodi slovenski selektor Uroš Bregar, kar mu v dvojni vlogi omogoča odličen pregled nad slovenskimi igralkami, ki sezono za sezono opozarjajo nase.


Rokometna zveza Slovenije ob igranju rokometa vsem mladim igralkam nenehno poudarja tudi pomen izobraževanja. Na ljubljanski Gimnaziji Šiška tako v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport že od leta 2003 v vsaki generaciji vpisujejo poseben rokometni razred. Del tega programa sta bili med drugimi tudi nekdanja članica izbrane vrste Tamara Mavsar, danes videoanalitičarka pri Krimu Mercatorju, in reprezentančna vratarka Amra Pandžić. Slednja je po dijaških letih, kljub igranju rokometa na najvišji ravni, uspešno zaključila študij matematike.


Vsa dekleta z rokometnih oddelkov ne postanejo profesionalne igralke, jim pa ta izkušnja da delovne navade, postavi temelje za pridobitev izobrazbe ter širino za več možnosti v nadaljnji bodisi športni, bodisi akademski karieri. Meta se je tako odpravila tudi na obisk Janje Štabar. Njena rokometna pot ni prišla na najvišjo raven, a je s športom vseeno ostala povezana. Postala je fizioterapevtka, njene roke pa sedaj bolj kot golu tekmic pretijo bolečinam v mišicah.


RZS nenehno dopolnjuje svoje programe. Od jeseni dalje se rokometni razredi v sklopu programa Nacionalnih panožnih športnih šol širijo v devet krajev širom Slovenije (Koper, Škofja Loka, Ljubljana, Kočevje, Novo mesto, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Celje in Ormož) in sicer na 12 srednjih šol (Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, Srednja tehniška šola Koper, Šolski center Škofja Loka, Gimnazija Šiška, Gimnazija Moste, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Gimnazija in srednja šola Kočevje, Šolski center Novo mesto, Gimnazija Novo mesto, Šolski center Ravne na koroškem, Šolski center Slovenj Gradec, I. gimnazija Celje, Srednja zdravstvena šola Celje in Gimnazija Ormož).


Da se rokomet ne igra zgolj v dvoranah, temveč tudi pod milim nebom, je Meta spoznala na Vrhniki. V toplejših mesecih vse bolj popularen postaja rokomet na mivki, ki z nekoliko prilagojenimi pravili priljubljeno igro dela še bolj dinamično in atraktivno.


Celotno popotovanje je Meta zbrala tudi v daljšem video zapisu, ki je dostopen spodaj.