22. 7. 2020

Cvetko postal direktor organizacije ženskega EP 2022

Na sedežu Rokometne zveze Slovenije je v sredo potekala 73. seja predsedstva te organizacije. Na njej so člani soglasno potrdili, da bo naloge direktorja organizacije ženskega članskega evropskega prvenstva, ki ga bo Slovenija sogostila leta 2022, opravljal Jure Cvetko.

Cvetko je v slovenskem rokometnem prostoru dobro poznan. Najprej je bil aktiven kot igralec, za tem pa 10 let še kot mednarodni rokometni sodnik. V zadnjih letih v Ženskem rokometnem klubu Z'dežele deluje kot direktor, obenem pa je eden glavnih organizatorjev evropskih prvenstev za mlajše starostne selekcije, ki jih Slovenija v zadnjih letih gosti v Celju.


"Zahvaljujem se Rokometni zvezi Slovenije za izkazano zaupanje. Prepričan sem, da bomo z ekipo prvenstvo uspeli organizirati na visoki ravni, kot smo bili temu priča že na vseh treh sklepnih turnirjih za mlajše starostne selekcije," je ob imenovanju dejal 45-letni Cvetko in dodal: "Že na prvenstvih mlajših rokometašem in rokometašic smo postavili visoke organizacijske standarde, tako na področju nastanitev kot pri samih tekmovalnih prizoriščih. Obenem smo pokazali precej fleksibilnosti in bili zaradi vsega tega s strani evropske rokometne zveze nagrajeni z veliko pohvalo in zvrhano mero zaupanja. Tudi leta 2022 bomo strmeli k temu, da organizacijo dvignemo še na višjo raven, da bodo na koncu na ta dogodek ponosni člani predsedstva RZS in celotna rokometna Slovenija."


"Jure Cvetko je dolgoletni delavec v rokometu in vrhunski rokometni zanesenjak. S svojo ekipo se je v zadnjih letih izkazal pri organizaciji vrhunskih prvenstev mlajših selekcij, ki so potekala v Celju. Ni bilo naključje, da smo se odločili zanj in ga imenovali za direktorja za žensko evropsko prvenstvo, ki bo v Sloveniji, Makedoniji in Črni gori potekalo leta 2022," je izbor direktorja ženskega evropskega prvenstva uvodoma pospremil predsednik RZS Franjo Bobinac in nato nadaljeval: "V predsedstvu verjamemo, da bo kos nalogam, smo pa na seji spregovorili tudi o zadevah, ki jih bo v prihodnje novi direktor s svojo ekipo moral pazljivo razvijati. Šlo bo namreč za eno največjih tekmovanj v Sloveniji nasploh. Na tem evropskem prvenstvu bo naša generacija igralk tedaj nekje na vrhuncu. Kot domačini se bomo podali v boj, zakaj pa ne tudi za tista najvišja."


Žensko člansko evropsko prvenstvo Cvetku prinaša nov velik organizacijski izziv. Slovenija ga bo med 4. in 22. novembrom 2022 gostila skupaj z Makedonijo in Črno goro. Skupinski del turnirja, ki se ga bo prvič udeležilo 24 reprezentanc, bo potekal v Ljubljani, Celju, Podgorici in Skopju. Tekme Eura na slovenskih tleh bodo gostile ljubljanske Stožice in celjski Zlatorog, v katerem bo v prvem delu igrala naša izbrana vrsta. Tekme drugega dela tekmovanja bodo potekale v slovenski in makedonski prestolnici, obe polfinalni ter tekmi za prvo in tretje mesto pa bodo v Stožicah.


Po letu 2004, ko je Slovenija gostila moško evropsko prvenstvo, na katerem je naša reprezentanca osvojila srebrno kolajno, bo to prvo člansko rokometno prvenstvo in celo prvo žensko člansko prvenstvo med vsemi kolektivnimi športi pri nas.


Kandidatura za organizacijo prvenstva je bila strateška odločitev Rokometne zveze Slovenije za promocijo ženskega rokometa, ki je v Sloveniji v zadnjih letih v vnovičnem vzponu, saj je naša reprezentanca uvrščena že na peto zaporedno veliko tekmovanje (EP 2016, SP 2017, EP 2018, SP 2019, EP 2020). Kot organizatorka prvenstva, bo slovenska izbrana vrsta na tekmovanje uvrščena neposredno.


Na seji so zbrani govorili tudi o predlogu za spremembo Statuta RZS in sicer na področju vpliva predsedstva na nekatere ključne odločitve v primeru izrednih dogodkov oziroma višje sile. Te odločitve so bile do sedaj v celoti v rokah klubov znotraj združenj posameznih ligaških tekmovanj. Nedavna pandemija koronavirusa je bila pokazatelj, da bi bila ta sprememba dobrodošla. Predsedstvo bo predlog podalo na skupščino RZS, ki bo na sporedu 24. avgusta.