30. 11. 2020

Slovenke pred odhodom na EP mučijo poškodbe

Slovenska ženska članska reprezentanca v Laškem pili zadnje podrobnosti pred odhodom na evropsko prvenstvo na Danskem. Pred njo je zahtevna naloga, v Herningu jo čakajo obračuni z rokometnimi prvokategornicami iz Francije, Danske in Črne gore, v drugi del tekmovanja pa bodo napredovale tri od štirih reprezentanc iz skupinskega dela.

Po začetnih težavah in postopnem priključevanju igralk zaradi okužb klubskih soigralk nekaterih reprezentantk so treninge selektorja Uroša Bregarja vseskozi omejevale poškodbe. Po Elizabeth Omoregie, ki ima težave s prstom na nogi, in Nini Zulić, sta se na nedeljskem večernem treningu poškodovali še dve levoroki rokometašici – krilna igralka Tija Gomilar Zickero in kapetanka Ana Gros. Ponedeljkov pregled z ultrazvokom je pri slednji pokazal manjšo natrganino stegenske mišice, prva pa je obnovila poškodbo gležnja, s katero se je srečala nedolgo pred prihodom na priprave.

Že pred tekmami v Herningu proti Danski (4. decembra), Franciji (6. decembra) in Črni gori (8. decembra) je jasno, da Slovenijo le skalp nad eno od favoriziranih reprezentanc pelje v drugi del tekmovanja, na roko pa ji morajo iti tudi drugi izidi v skupinskem delu. Vse tekme Slovenije bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2 ter TV Arena Sport.

Na zadnjih štirih velikih tekmovanjih je Slovenija pod vodstvom Uroš Bregarja venomer priredila po eno senzacijo. Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 je padla domača reprezentanca, v Franciji 2018 Rusija, še odmevnejša podviga pa je uprizorila na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V Nemčiji leta 2017 je na kolena položila Francijo, lani na Japonskem pa Nizozemsko. Obe zadnje omenjeni reprezentanci sta kasneje osvojili zlati kolajni.

Slovenska reprezentanca se bo proti Danski namesto v sredo odpravila že v torkovih popoldanskih urah. Pot jih bo najprej peljala do Dunaja, po prespani noči pa jih čaka še letalska pot prek Frankfurta do Billunda. Na tamkajšnjem letališču jih čaka prvi test na novi koronavirus, v naslednjih dneh pa ji bo sledilo še kar nekaj.

Bregar bo na pot popeljal vseh 19 igralk, ki so sodelovale na pripravah. V primerjavi z vabljenim seznamom igralk na njem ni le krožne napadalke hrvaške Podravke Aneje Beganović, ki je bila po vrnitvi v domovino poslana v samoizolacijo zaradi okužbe klubske soigralke, sredi minulega tedna pa je test na koronavirus pozitiven rezultat vrnil tudi pri njej.

Dan pred petkovim obračunom z Dansko bo slovenski selektor izbral 16 igralk, ki bodo začele nastope na letošnjem evropskem prvenstvu. Tekom prvega dela bo nato imel priložnost dveh menjav. Po dve menjavi bo lahko opravil tudi v morebitnem drugem delu ter končnici tekmovanja.

Slovenija je doslej šestkrat nastopila na evropskih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla na Madžarskem 2004, ko je osvojila deveto mesto. Dve leti pred tem je na Danskem zasedla deseto mesto. Zaključni turnir v Franciji 2018 je končala na 13., na Švedskem 2016 na 14., na Švedskem 2006 ter na Danskem in Norveškem 2010 pa na 16. mestu.

Uroš Bregar, selektor ženske članske reprezentance:
"Zaradi poznega začetka priprav in poškodb določenih igralk smo trenutno realizirali le 40 odstotkov načrtovanega dela, a verjamem, da bodo vse moje varovanke stisnile zobe in da bomo že proti Dankam nastopili v polni postavi. Po vrnitvi Barbare Lazović in prihodu Omoregiejeve smo okrepili našo zunanjo vrsto, v primerjavi z našimi tekmicami pa smo še vedno v primanjkljaju na krilnih položajih in na šestmetrski črti. Upam, da se pomanjkanje treningov in prilagojen način dela ne bosta poznala. V teh okoliščinah je naš prvi cilj, da na Dansko pridemo zdravi. Naša želja je, da se po 16 letih uvrstimo v drugi del tekmovanja na evropskem prvenstvu, a dejstvo je, da nastopamo v daleč najmočnejši skupini in nas čakajo izjemno zahtevne tekmice. V preteklosti smo se z vsemi njimi že pomerili in dobro poznamo njihov sistem igre, za preboj v drugi del bomo potrebovali tudi kanček sreče."

Ana Gros, kapetanka slovenske ženske članske reprezentance:
"V zadnjem tednu nam ni bilo lahko, saj niti enega treninga nismo opravili v polni zasedbi. Kljub temu večina igralk že pozna sistem igre, ki ga gojimo, saj smo vanj vključene že dalj časa. Z dekleti že komaj čakamo, da se tekmovanje začne. Vselej je sicer prisotne nekaj negotovosti zaradi testov na koronavirus. Upam, da bomo vsi zdravi in da se z vsemi razpoložljivimi silami v petek po robu postavimo Dankam."

Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"Po dolgem času je se je bilo lepo znova srečati z reprezentančnimi soigralkami na pripravah. Res je, da vse poteka v posebnih okoliščinah, a nanje smo se že navadili. Tare nas nekaj poškodb, a verjamem, da bomo za tekme vse pripravljene. Zadnje dneve pred prvenstvom bomo izkoristili za čim boljšo taktično in telesno pripravo na tekmice, ki nas čakajo. Ko se bo tekmovanje začelo, bomo vse obračune odigrale po svojih najboljših močeh."
KANDIDATKE ZA NASTOP NA EVROPSKEM PRVENSTVU:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Št. Nastopov Goli Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 43 32 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 0 0 RK Krim Mercator
Živa Čopi desno krilo 1998 163 5 3 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 0 0 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 0 0 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 116 560 Brest Bretagne Handball (FRA)
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 10 5 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 75 267 CSM Bucuresti (ROM)
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 26 16 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 0 0 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 0 0 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 55 0 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 63 298 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 17 29 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 31 0 RK Krim Mercator
Hana Vučko leva zunanja 1998 175 30 26 RK Krim Mercator
Branka Zec vratarka 1986 179 71 1 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulić srednja zunanja 1995 170 47 120 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 30 25 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE:
Uroš Bregar selektor
Salvador Krajnčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Gašper Kovač trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
Tomaž Skledar terapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnični vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Ivan Novak zdravnik
TEKME NA EP 2020:
PRVI DEL, SKUPINA A (Danska, Herning):

1. krog, petek, 4. decembra 2020, ob 20.30:
DANSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, nedelja, 6. decembra 2020, ob 18.15:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 8. december 2020, ob 18.15:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del evropskega prvenstva se bodo uvrstile tri najboljše ekipe skupine.