18. 9. 2021

Zmaga Litije in napeti obračuni v zeleni skupini

Rokometno dogajanje v 1. ženski rokometni ligi je ta konec tedna znova postreglo z zanimivimi obračuni. Ob dvobojih Celjank in Ajdovk ter Žalčank in Litijank v modri skupini smo spremljali tudi tri premierne rokometne spopade v zeleni skupini.

Tekma v Celju med Z'dežele in Mlinotestom Ajdovščino se je končala brez zmagovalca (25:25), v Žalcu pa so se zmage z dvomestno razliko razveselile rokometašice Litije. V zeleni skupini so prve zmage v sezoni zabeležili Koper, Vrhnika in Olimpija.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 2. KROG:

sobota, 18. septembra:
ŽRK Z'DEŽELE : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 25:25 (13:13)
Pišek 8, Strnad 7 (7); Janković Rustja 8, Perazić 6.


V celjski dvorani Golovec smo bili priča prvemu nedoločenemu izidu sezone 2021/22 v 1. ženski rokometni ligi. Točki sta si razdelili zasedbi Z'dežele in Mlinotesta Ajdovščine. Tekma je bila napeta vseh šestdeset minut, v vodstvu pa so več časa preživele gostiteljice. Te so si že v prvem polčasu priigrale štiri zadetke prednosti (10:6). Na odmor sta se ekipi odpravili rezultatsko poravnani (13:13), izid prvega polčasa je z zadetkom v 30. minuti postavila Nataša Janković Rustja, ki je bila z osmimi zadetki prva strelka Mlinark.
V nadaljevanju so pobudo prevzele Ajdovke, a so se Celjanke hitro zbudile in v zadnjo minuto obračuna vstopile z dvema goloma prednosti. Rokometašicam Mlinotesta Ajdovščine je točko z zadetkom pred iztekom igralnega časa prinesla Urša Zelnik, celjska zasedba pa je po uvodni zmagi nad Litijo podaljšala niz neporaženosti. Pri gostiteljicah se je strelsko najbolj izkazala Jasmina Pišek, ki je vpisala osem zadetkov in bila ob Jankovićevi Rustji prva strelka tekme.
Celjska in ajdovska ekipa bosta ponovno aktivni prihodnjo soboto. Prva se bo pomerila z Trgom ABC Izolo, slednja pa bo gostila rokometašice Zelenih dolin Žalca.

IZJAVI PO TEKMI

Anika Strnad, rokometašica Z'dežele:
"Prva domača tekma je za nami. Dobili smo točko, a škoda da smo v zadnji minuti zapravili dva zadetka prednosti. Šport je šport, enkrat da, drugič vzame. Naprej gremo z dvignjeno glavo."

Urša Zelnik, rokometašica Mlinotesta Ajdovščine:
"Ne morem reči, da sem navdušena nad našo predstavo. Naredile smo preveč napak. V obrambi nismo odigrale tako, kot smo se dogovorili. V napadu smo zgrešile preveč odprtih strelov. V zaključnih minutah smo imele tudi srečo, da smo ulovile Celjanke."

RK ZELENE DOLINE ŽALEC : ŽRD LITIJA 27:37 (13:16)
Žener 7 (3), Cerovak 4 (1); Kogovšek 11 (2), Bajc (1) in Hauptman po 5.


Zasedba Zelenih dolin Žalca je v domači dvorani gostila Litijo, ki je na tekmi prvega kroga premoč priznala rokometašicam Z'dežele. Za Žalčanke je bil obračun z litijsko ekipo prvi v tej sezoni 1. ženske lige, ki pa jo četa Milana Ramšaka, vsaj rezultatsko, ni začela po svojih željah. Litja je namreč, na krilih Mance Kogovšek, ki je bila z 11 zadetki prva strelka dvoboja, v Žalcu slavila zmago z dvomestno razliko.
Končnemu izidu navkljub so uvodne minute obračuna nakazovale na enakovrednejši rokometni spopad. Žalčanke so se dobro upirale gostjam, ki so si najvišjo prednost v prvem polčasu priigrale tik pred odmorom (16:13). V drugem polčasu so se nato izbranke Boštjana Kogovška hitro odlepile in si priigrale zajetnejšo prednost ter tekmo pripeljale do mirnega zaključka. Prva strelka Zelenih dolin Žalca je bila Tjaša Žener, ki je zabeležila sedem zadetkov.
Litija bo razpoloženje z Žalca poskušala prenesti na tekmo naslednjega kroga, na kateri se bo pomerila z Velenjem, žalske rokometašice pa se bodo v tretjem krogu 1. ženske lige odpravile na gostovanje v Ajdovščino.

IZJAVI PO TEKMI

Milan Ramšak, trener Zelenih dolin Žalca:
"Za to mlado ekipo je to prva tekma, v kateri smo zdržali en polčas, v drugem pa sta mladost in vihravost, v določnih trenutkih tudi nezbranost, odigrale svoje. Tako si je ekipa Litije dejansko zaslužila to zmago. Bila ja odločnejša, imela večjo širino in več razpoloženih rokometašic." 

Boštjan Kogovšek, trener Litije:
"Čestitam tekmicam za korektno igro, v prvi vrsti pa čestitam svojim dekletom, ki so prikazale pravo predstavo in zasluženo zmagale po ne najboljši igri v prvem polčasu."

ZELENA SKUPINA, 1. KROG:

ŽRK BRANIK MARIBOR : ŠDRŠ VRHNIKA 28:30 (15:15)
Šauperl-Ilič (1) in Rozman po 6; Jereb, Cankar (4) in Uljan po 6.


Dvoboj 1. ženske rokometne lige se je vrnil v Maribor, kjer so se svojih prvih točk v sezoni veselile rokometašice Vrhnike. Uvodne minute obračuna v dvorani Lukna so minile po željah gostji, ki so v sedmi minuto vodile že s 5:1. A minuta odmora na zahtevo domačega trenerja Alena Mihalja je prebudila gostiteljice, ki so se vrnile v igro, znova povedle že pred polčasom, na odmor pa se odpravile pri izidu 15:15. V drugem delu tekme se nobena od zasedb ni uspela rezultatsko oddaljiti, še minuto do konca je v dvorani ob Ljudskem vrtu svetil rezultat 28:28. A z zadetkoma Eve Guštin in Anje Jereb ter obrambo Špela Remškar so si Vrhničanke priborile končno zmago. Pri gostiteljicah sta se strelko najbolj izkazali Tajana Šauperl-Ilič in Aneja Rozman, ki sta dosegli po šest zadetkov. Toliko so jih zbrale tudi Jerebova, Cankarjeva in Uljanova v vrstah Vrhnike. Mariborčanke v drugem kroga čaka derbi z Olimpijo, na Vrhniko pa bo pripotoval Koper.

RK OLIMPIJA : RK SAVA KRANJ 27:26 (9:11)
Brzelak in Bukvič (5) po 6; Nosan 6, Ožegovič 5 (1).


Ekipa Olimpije je v Hali Tivoli premagale Kranjčanke z zmagovitim zadetkom Tanaje Prašelj v samem zaključku tekme. S tem so Ljubljančanke vknjižile svojo prvo zmago v tej sezoni 1. ženske rokometne lige. Tekmo so sicer bolj obetavno odprle Gorenjke, ki so na polovici prvega polčasa vodile za pet zadetkov (8:3). V vodstvu so se zadržale do odmora med polčasoma, ko so gostiteljice za Kranjčankami zaostajale za dva zadetka (9:11). V nadaljevanju se je zasedba Aleša Vebra postavila na noge in po dramatičnem zaključku tekme slavila minimalno zmago. V vrstah domače ekipe sta po šest zadetkov dosegli Lea Brzelak in Tjaša Bukvič, pri gostjah pa Sara Nosan. Sava Kranj bo svojo prvo zmago iskala v drugem krogu na tekmi v Logatcu, Olimpija pa bo svoj izkupiček točk poskušala podvojiti v Mariboru.

IZJAVI PO TEKMI

Lea Brzelak, rokometašica Olimpije:
"Začele smo v krču, kar je bila posledica uvodne tekme in mlade ekipe. Šele na koncu prvega polčasa smo se nekoliko sprostile. V drugem delu smo vztrajale in z borbeno in nepopustljivo igro uspele premagati izkušenejše tekmice."

Matija Mušič, trener Save Kranja:
"Na žalost se ni izšlo po naših pričakovanjih. Po visokem vodstvu smo zaradi lastnih napak popustili in dovolili Olimpiji, da se približa. V drugem polčasu so nas tekmice na krilih mladosti ujele. V napeti in izenačeni končnici so dosegle zmago, prav lahko pa bi bilo tudi obratno."

RK ZVEZDA LOGATEC : Ž.U.R.D KOPER 19:23 (5:10)
Železnik 5 (1), M. Košir (3) in J. Košir (1) po 4; Teraž 9 (6), Hilj 5.


Na zadnji tekmi tedna v slovenskem članskem rokometu v ženski kategoriji so Koprčanke ugnale zasedbo Zvezde Logatca. Izbranke Željka Zirduma so s čvrsto obrambo gostiteljicam dovolile do zgolj petih doseženih zadetkov v prvih 30 minutah dvoboja. Same so jih dosegle 10 in izkopale dobre temelje za nadaljevanje obračuna. Zasedba iz Logatca se ni predala, a poizkusi spreobrnitve rezultata so bili neuspešni in dve točki sta romali na Obalo. Koper se je ob zadnjem zvoku sirene v Logatcu veselil zmage z izidom 23:19. Najboljša strelka domače ekipe je bila Sara Železnik s petimi zadetku, pri Kopru jih je Kaja Teraž zbrala devet. Priložnost za novo zmago se Primorkam ponuja že v drugem krogu, ko bodo gostovale na Vrhniki, Logatčanke pa v Kranju.

IZJAVI PO TEKMI

Tadej Zbačnik, trener Zvezde Logatca:
"Zmaga Kopra je bila zaslužena. Lastne napake so nas stale boljšega izida. Dali smo vse od sebe. Obrambe njihove vratarke in nekaj izgubljenih žog je vplivalo na končni rezultat. Imamo zdravstvene težave in omejen kader. Nekatera dekleta so odigrala 60 minut in samo čestitam jim lahko za borbo."

Željko Zirdum, trener Kopra:
"Ekipo sem to sezono prevzel na novo in nisem vedel, kaj me čaka, saj tekmic nismo poznali. Pogledali smo nekaj posnetkov, se taktično pripravili, kar je bilo tudi videti. Prvi točki sta tukaj in zdaj gremo naprej. Imamo visoke cilje, zagotovo te punce ne spadajo v spodnji del lestvice. Z mladimi upi koprskega rokometa bomo poizkusili priti v višji rang tekmovanja, skozi čas pa bomo videli, kako uspešni bomo."

Že odigrano:
ŽRK KRKA NOVO MESTO : RK KRIM MERCATOR 25:40 (12:15)

Še sledi:
prestavljeno:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : ŽRK PTUJ
ŽRK VELENJE : RŽK ZAGORJE
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - MODRA SKUPINA
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK KRIM MERCATOR 2 2 0 0 4
2 ŽRK Z'DEŽELE 2 1 1 0 3
3 ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 2 1 1 0 3
4 ŽRD LITIJA 2 1 0 1 2
5 ŽRK TRGO ABC IZOLA 0 0 0 0 0
6 ŽRK VELENJE 0 0 0 0 0
7 ŽRK PTUJ 1 0 0 1 0
8 RK ZELENE DOLINE ŽALEC 1 0 0 1 0
9 ŽRK KRKA NOVO MESTO 1 0 0 1 0
10 RŽK ZAGORJE 1 0 0 1 0
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - ZELENA SKUPINA
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 Ž.U.R.D. KOPER 1 1 0 0 2
2 ŠDRŠ VRHNIKA 1 1 0 0 2
3 RK OLIMPIJA 1 1 0 0 2
4 RK SAVA KRANJ 1 0 0 1 0
5 ŽRK BRANIK MARIBOR 1 0 0 1 0
6 RK ZVEZDA LOGATEC 1 0 0 1 0