2. 12. 2021

Za uvod svetovnega prvenstva na poravnanje računov s Črnogorkami

Ta petek bo slovenska ženska članska reprezentanca začela nastope na svojem sedmem svetovnem prvenstvu. Ob 20.30 ji bo na tekmi skupine A v španskem Granollersu nasproti stala Črna gora. Tekmo bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.


S Črnogorkami so se slovenske rokometašice nazadnje srečale pred slabim letom dni, na zadnji tekmi prvega dela evropskega prvenstva. Na neposredni tekmi za napredovanje v drugi del je Črna gora v 44. minuti vodila za visokih osem golov (23:15), po silovitem finišu Slovenk pa bila boljša le za zadetek (26:25).


V obeh reprezentancah je od tedaj prišlo do nekaj igralskih menjav. Pri Črnogorkah je v kadru tudi tokrat desnokrilna igralka Jovanka Radičević, ki je na zadnji medsebojni tekmi zabila devet zadetkov, ni pa zato v Španiji Jelene Despotović, Djurdjine Jauković in Majde Mehmedović, ki so decembra 2020 na Danskem Sloveniji skupaj zabile 14 zadetkov.


Obe izbrani vrsti se bosta v nov obračun podali z novima selektorjema. Na slovenski klopi bo sedel črnogorski strokovnjak Dragan Adžić, ki je nekdaj vodil tudi Črno goro in z njo dosegel največja uspeha. Pod njegovim vodstvom so petkove slovenske tekmice leta 2012 osvojile srebro na olimpijskih igrah ter postale zmagovalke evropskega prvenstva.


Črnogorke so pred prihodom v Katalonijo odigrale dve pripravljalni tekmi s Švedsko. Prvo so izgubile s 24:38, drugo pa s 26:31.


Slovenija je v Španijo pripotovala v četrtek zgodaj popoldne, zvečer pa jo v pomožni dvorani čaka uradni trening. Z dvorano Palau d'Esports, ki bo gostila tekme skupine A v prvem delu, je predvideno, da se bodo spoznale na dan tekme zjutraj.


Selektor Adžić je sicer v Španijo popeljal 17 igralk, na vpoklic pa v domovini čaka Živa Čopi. Na tokratnem prvenstvu, na katerem prvič v zgodovini nastopa 32 reprezentanc, lahko vsaka reprezentanca uvodoma prijavi 18 igralk, izmed katerih jih za vsako tekmo nato zbere 16. Vsi selektorji imajo tekom prvenstva tudi možnost, da na seznamu osemnajsterice zamenjajo do pet igralk in sicer s tistimi, ki so jih poprej uvrstili na širši spisek. Postava Slovenije za obračun s Črnogorkami bo znana na dan tekme.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Pred tekmo je moja največja dilema, če bomo lahko nastopili v polni postavi, torej tudi z Amro Pandžić in Elizabeth Omoregie, ki imata nekaj težav s kolenom. Tudi od tega bo odvisno, kako se bomo tekme lotili. Generalno gledano sem sicer izredno zadovoljen z odnosom, ki ga kažejo rokometašice, ne glede na dejstvo, da se niti na eni skupni akciji še nismo uspeli sestati v celotni zasedbi. Izpolnjujejo vse, kar v strokovnem štabu od njih želimo. Informacije uspešno sprejemajo in jih uporabljajo na igrišču. Manjka nam le še čim več tekem s kakovostnimi tekmicami. Prve izmed njih bodo Črnogorke. Verjamem, da bomo proti njim pokazali pravi značaj, ob tem pa bili v igri osredotočeni ter strpni. Na tak način lahko vzdržimo pritisk, ki ga z načinom igre, ki je nekoliko netipičen, vrši reprezentanca Črne gore v trenutni zasedbi. Taka igra je zahtevna za vsake tekmice, ne le za nas, seveda vse, dokler imajo Črnogorke dovolj energije, ki pa jim je v prvem krogu zagotovo ne bo manjkalo."


Nina Zulič, slovenska reprezentantka:
"Začetka svetovnega prvenstva se izjemno veselimo. V prvem delu nas čakajo nastopi v zahtevni skupini, a ne glede na to je naša velika želja, da se prebijemo v drugi del. Z vsakimi tekmicami se bomo morale dobro boriti. Tokrat bo potrebno zadnjih 10,15 minut z zadnje medsebojne tekme s Črnogorkami na evropskem prvenstvu prenesti na vseh 60 minut. Že od začetka bo potrebno postaviti dobro obrambo, ki jim bo preprečevala doseganje lahkih zadetkov. Na njih trenutno namreč sloni njihova igra. V kolikor bo temu tako, sem prepričana v pozitiven izid."


Dominika Mrmolja, slovenska reprezentantka:
"Pred svetovnim prvenstvom smo se zelo dobro pripravljali. Vsa dekleta strmimo k temu, da bi svetovno prvenstvo začele na najboljši možen način, z zmago. Ogromno časa smo posvetili naši igri v obrambi, ki bo poleg borbenosti ključ do uspeha proti Črnogorkam."

SVETOVNO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Granollers)

1. krog, petek, 3. decembra, ob 20.30:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, nedelja, 5. decembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)
KANDIDATKE ZA NASTOP PROTI ČRNI GORI
Ime in priimek Igralno mesto Rojena Višina Klub
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 brez kluba
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 RK Krim Mercator
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 CSKA Moskva (RUS)
Petra Kramar levo krilo 1996 169 ŽRK Krka Novo mesto
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Dominika Mrmolja desna zunanja 1994 178 Dunaujvarosi Kohasz KA (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROm)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Siofok (MAD)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Grega Karpan trener vratark
Marko Mrak trener za telesno pripravljenost
Tomaž Skledar manualni terapevt
Daša Tomat kineziologinja
Mateja Kavčič tehnična vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi