4. 12. 2021

Celjani dobili derbi, odločilna je bila sedemmetrovka

Na sobotnem derbiju so se Celjani po odločilni sedemmetrovki veselili zmage. Dve točki so si priigrale še ekipe Slovenj Gradca 2011, Dobove, LL Grosista Slovana in Kopra.

11. krog Lige NLB je postregel z derbijem v pravem pomenu besede. Obračun med Velenjčani in Celjani je bil napet do zadnje sekunde. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki Davida Razgorja so se zmage veselili gostje (30:29).

Na ostalih štirih tekmah so dve zmagi vknjižili gostitelji, dve pa gostje. Slovenjgradčani so doma z 21:15 premagali rokometaše Urbanscapa Loke, ekipa Dobove pa je Ribničanom zadala tretji poraz v tej sezoni. Tekma se je končala z rezultatom 32:30. Zasedba LL Grosista Slovana je v končnici strla odpor SVIŠ Ivančne Gorice in zmagala s 26:22, Koprčani pa so bili bolj prepričljivi proti ekipi Herza Šmartnega (32:21).

Zadnji obračun 11. kroga med Mariborčani in Ormožani bo na sporedu v sredo (18.00).

LIGA NLB, 11. KROG:

sobota, 4. decembra:
RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RD URBANSCAPE LOKA 21:15 (8:8)
Cvetko (4) in Jezernik po 6; Jamnik 4 (1), Damjanović, Pipp, Jesenko (2) in Cingesar po 2.

Igralec tekme: Gašper Dobaj (RK Slovenj Gradec 2011)


Prvi polčas dvoboja v športni dvorani Slovenj Gradec ni postregel z veliko zadetki. Gostitelji so vseh 30 minut lovili zaostanek, ob odmoru pa ujeli Škofjeločane. Po prvem delu tekme čvrstih obramb je bil rezultat poravnan na 8:8.
V nadaljevanju so gostje najprej dvakrat povedli, nato pa so izbranci Ivana Vajdla izenačili na 12:12 in kasneje z delnim izidom 5:1 prišli do ugodnega vodstva (17:13) pred zadnjimi desetimi minutami. Rezultat je ob koncu obračuna znašal 21:15 v korist domače zasedbe.
Pri gostiteljih sta bila s šestimi zadetki strelsko najbolj učinkovita Teo Jezernik in Rok Cvetko, pri gostih pa je mrežo štirikrat zatresel Grega Jamnik.
Slovenjgradčani bodo v prihodnjem krogu gostili ekipo Trima Trebnjega, Škofjeločani pa rokometaše Kopra.

IZJAVI PO TEKMI

Teo Jezernik, rokometaš Slovenj Gradca 2011:
"Na začetku smo delali napake v napadu, a k sreči skozi vso tekmo držali obrambo na zelo visoki ravni. S tem smo lahko zadovoljni. V drugem polčasu smo napake uspeli popraviti. Stopili smo skupaj in pokazali, kdo smo in kaj zmoremo. "

Grega Jamnik, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Vedeli smo, kaj nas čaka. Ekipa Slovenj Gradca 2011 je zelo dobra, ima nekaj izkušenih igralcev. Še posebej dobro igrajo na domačem igrišču. To se je z odličnim občinstvom pokazalo tudi tokrat. Tekma je bila zelo napeta. Zgrešili smo preveč čistih strelov, dobro pa je branil tudi njihov vratar. Enostavno se nismo mogli zbrati, da bi v drugem polčasu obračun odločili v našo korist. To je uspelo Slovenjgradčanom, zato jim čestitamo za zmago."

RK DOBOVA : RD RIKO RIBNICA 32:30 (16:14)
Rantah 8, Dragan 7; Pucelj 7, Nosan 6.

Igralec tekme: Nik Rantah (RK Dobova)


Ekipa Dobove je gostila Ribničane in jih po dobrih minutah v drugem polčasu tudi premagala. S tem je zabeležila četrto zmago v tej sezoni Lige NLB, zasedba Rika Ribnice pa je bila tretjič poražena.
Prvi polčas je bil izenačen, saj si nobena ekipa ni priigrala vodstva višjega od dveh zadetkov. Takšna razlika je bila tudi ob odmoru (16:14).
Z majhno prednostjo so drugi del obračuna začeli gostitelji. Ekipi sta nadaljevali z izenačeno predstavo, ves čas sta si bili blizu. V 42. minuti je Andraž Dragan Dobovi prvič priigral tri zadetke prednosti (23:20), Klemen Mlakar pa je vodstvo povišal na 24:20. Gostje so nato izključitev Rudolfa Zvonimira Šafranka izkoristili za znižanje zaostanka na dva gola, kasnejših dveh izključitev pa niso uspeli izkoristiti. Ko je Nik Rantah tri minute pred koncem zadel za 31:27, je bil zmagovalec odločen. Izbranci Damjana Radanoviča so zmagali s 32:30.
Pri gostiteljih je bil z osmimi goli strelsko najuspešnejši Nik Rantah, sedem zadetkov je dodal Andraž Dragan. Pri gostih je bil prav tako sedemkrat natančen Jan Pucelj.
V 12. krogu bo Dobova gostovala v Celju, ekipo Rika Ribnice pa čaka obračun proti SVIŠ Ivančni Gorici.

IZJAVI PO TEKMI

Nik Rantah, rokometaš Dobove:
"Že na prejšnji tekmi proti LL Grosistu Slovanu smo pokazali, da se naša forma dviguje. Na obračunu proti Ribničanom smo igro še nadgradili, kar je plod dobrega dela v preteklih 14 dneh. Mislim, da sta točki zasluženo ostali doma. Velika pohvala gre tudi občinstvu, ki se je zbralo v tako lepem številu. Najprej nas čaka nekaj veselja, nato pa gremo novim izzivom naproti."

Robert Beguš, trener Rika Ribnice:
"Z rezultatom ne morem biti zadovoljen. Preveč žog smo predali v roke tekmecev, kar so znali kaznovati. To je odločilo tekmo. Ko smo v drugi polovici obračuna uspeli ujeti priključek, se je poškodoval Jan Pucelj. Na žalost tokratna predstava ni bila dovolj za zmago."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD LL GROSIST SLOVAN 22:26 (10:10)
Košir 7 (2), Marojevič (4); Martinović 8, Tufegdžić 7 (3).

Igralec tekme: Aleksa Tufegdžić (RD LL Grosist Slovan)


Prvi polčas obračuna med ekipama SVIŠ Ivančne Gorice in LL Grosista Slovana je bil izenačen. Gostje so z najvišjo prednostjo povedli v 16. minuti, ko je za 7:4 zadel Miha Kotar. Gostitelji so v nadaljevanju držali priključek in z dvema zaporednima goloma postavili rezultat prvega dela (10:10).
Izbranci Aleša Repine so drugi del dvoboja začeli bolje in hitro povedli za tri gole (16:13). Tokrat jih rokometaši domače zasedbe niso uspeli ujeti, tako da so gostje vodstvo držali do konca srečanja. Rezultat je po 60 minutah igre znašal 26:22 v korist Ljubljančanov.
Pri gostiteljih je sedem golov dosegel Matic Košir, pri gostih pa se je z osmimi izkazal Patrik Martinović.
V prihodnjem krogu bodo izbranci Aleksandra Polaka gostovali v Ribnici, ekipa LL Grosista Slovana pa se bo pomeril z Mariborom Branikom.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Marojevič, rokometaš SVIŠ Ivančne Gorice:
"V prvih desetih minutah drugega polčasa smo prejeli preveč zadetkov, premalo pa smo jih dosegli. Težko smo prišli do izdelane priložnosti za strel, saj so gostje odlično igrali v obrambi. Osredotočeni so bili predvsem na našo zunanjo linijo, rokometaši na krilih pa so dobili premalo žog. Posledično so zmago dosegli gostje."

Aleksa Tufegdžić, rokometaš LL Grosista Slovana:
"V Ivančni Gorici je zahtevno osvojiti dve točki, vendar nam je uspelo. V prvem polčasu smo igrali nekoliko slabše. Obramba je bila sicer dobra, a nam v napadu ni steklo. V drugem delu smo se zbrali in zmagali, kar je najpomembneje."

RD HERZ ŠMARTNO - RD KOPER 21:32 (7:17)
Avsec 5, Ribarič 4 (1); Smolnik 9, (8), Žagar 7.

Igralec tekme: Žiga Smolnik (RD Koper)


Rokometaši Kopra so že v prvem polčasu naredili odločilen korak proti zmagi nad zadnjeuvrščeno ekipo Herza Šmartnega.
Uvodne minute obračuna so bile še izenačene, v 13. minuti je bil rezultat 4:4. Gostitelji so nato popustili. Do konca polčasa so prejeli 13 golov, dosegli pa le tri. Po 30 minutah igre so Koprčani vodili s 17:7.
V drugem polčasu je zasedba domačih sicer nekoliko ustavila nalet gostov, kar je bila verjetno posledica visokega vodstva Primorcev. Te so proti koncu še nekoliko oplemenitili prednost in z rezultatom 32:21 slavili četrto zmago v sezoni.
Najboljši strelec gostov je bil Žiga Smolnik z devetimi zadetki, osem jih je dosegel s sedmih metrov. Pri gostiteljih je Jaka Avsec petkrat pospravil žogo v mrežo.
Rokometaši Herza Šmartnega bodo v 12. krogu gostovali v Ormožu, ekipa Kopra pa v Škofji Loki.

IZJAVI PO TEKMI

Tilen Bučar, rokometaš Herza Šmartnega:
"Koprčani so bili boljši tekmeci. Prvih deset minut smo igrali dobro, nato pa smo vidno padli v napadu in obrambi. Gostje so zasluženo zmagali. Osebno sem s svojo igro in ponujenimi minutami zadovoljen."

Uroš Čuk, pomočnik trenerja Kopra:
"Dobro smo se pripravili na to pomembno tekmo. Žal nam je, da se je na začetku poškodoval Tine Poklar. Upamo, da bo z njim vse v redu. Kljub temu smo tekmo brez težav pripeljali do konca in zmagali."

RK GORENJE VELENJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 29:30 (16:16)
A. Kavčič in Sokolič (1) po 6; Marguč 8 (5), Vlah 7.

Igralec tekme: Aleks Vlah (RK Celje Pivovarna Laško)


Obračun dveh najuspešnejših rokometnih klubov v državi je bil izenačen od samega začetka. Ko je Aleks Kavčič zadel za 6:4, so za dva zadetka prvi povedli gostitelji. Celjani so nato z zbrano igro in uspešno izvedenimi sedemmetrovkami Gala Marguča povedli z 9:8. Sledil je nov niz treh zadetkov Velenjčanov za prednost dveh golov (13:11). S tremi zadetki prednosti so izbranci Zorana Jovičiča prvič vodili v 26. minuti (16:13). Do konca polčasa so gostje dosegli tri zaporedne gole, rezultat ob odmoru pa je tako bil 16:16.
V drugem delu sta ekipi še naprej učinkovito izvajali sedemmetrovke. Celjani so z 20:19 povedli po zadetku Matica Suholežnika, to je bilo njihovo prvo vodstvo po 20. minuti. Gostitelji so v nadaljevanju vse težje prihajali do zaključkov, izbranci Alema Toskća pa so 12 minut pred koncem izkoristili izključitev Branka Predovića in po dveh uspešnih napadih Marguča povedli za tri gole (26:23). Ko je bil v 51. minuti izključen Suholežnik, so Velenjčani znova zaživeli. Enej Slatinek Jovičič je izenačil na 26:26. 
Trenutek odločitve je prišel na začetku zadnje minute, ko je za vodstvo gostov zadel močni Suholežnik (29:28), sodnika pa sta ob tem še drugič izključila Predovića. Devet sekund pred iztekom časa je za izenačenje na 29:29 zadel Kavčič. Zdelo se je, da se bo obračun končal z delitvijo točk, a so Celjani po minuti odmora izkoristili ponujeno priložnost. Kavčič je na krilu grobo ustavil Marguča za vročo kri na igrišču, Celjanom pa je bila dosojena sedemmetrovka. Uspešno jo je izvedel kapetan David Razgor in gostom priboril pomembno zmago (30:29).
Pri Celjanih sta se z osmimi oziroma sedmimi zadetki najbolj izkazala Aleks Vlah in Gal Marguč, pri domačih pa sta po šest golov dosegla Aleks Kavčič in Tilen Sokolič.
Rokometaši Gorenja Velenja bodo v prihodnjem krogu gostovali pri ekipi Ljubljane, Celjani pa bodo gostili Dobovo.

IZJAVI PO TEKMI

Domen Tajnik, rokometaš Gorenja Velenja:
"Tekma je upravičila naziv derbija, saj si nobena ekipa ni priigrala ugodne prednosti. Mislim, da smo se na obračun dobro pripravili. Dobro smo odigrali v obrambi in zbrano v napadu. Iskreno ne vem, kaj je odločilo zmagovalca, verjetno nekaj športne sreče. Dvigniti moramo glave. Nov obračun nas čaka v torek, ko se bomo pomerili s Savehöfom. Dobro se bomo pripravili, nato pa upamo na zmago."

Aleks Vlah, rokometaš Celja Pivovarne Laško:
"Derbi, kot se spodobi. V preteklem krogu smo zgrešili šest sedemmetrovk, tokrat pa je bila ena odločilna. S tekme v tekmo napredujemo v igri in menim, da smo dobro igrali tudi na obračunu v Velenju. Zelo bi bili razočarani, če bi izgubili, saj smo pet minut pred koncem vodili za tri gole. Čestitke gostiteljem za dobro tekmo."


Še sledi:

sreda, 8. decembra, ob 18.00:
RK MARIBOR BRANIK : RK JERUZALEM ORMOŽ


Že odigrano:

petek, 3. decembra:
RK TRIMO TREBNJE : MRK LJUBLJANA 39:34 (21:15)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 11 10 1 0 21
2 RK TRIMO TREBNJE 10 8 2 0 18
3 RD URBANSCAPE LOKA 11 8 0 3 16
4 RD RIKO RIBNICA 11 7 1 3 15
5 RK GORENJE VELENJE 11 6 1 4 13
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 11 5 1 5 11
7 RD LL GROSIST SLOVAN 11 5 1 5 11
8 RD KOPER 11 4 1 6 9
9 RK DOBOVA 11 4 1 6 9
10 RK MARIBOR BRANIK 10 4 0 6 8
11 RK JERUZALEM ORMOŽ 9 3 1 5 7
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 11 3 0 8 6
13 MRK LJUBLJANA 11 2 0 9 4
14 RD HERZ ŠMARTNO 11 1 0 10 2