10. 3. 2021

Pred potjo v Berlin reprezentanca ostala brez Kodrina

Slovenski rokometaši so poglede po uspešno opravljenem torkovem preizkusu proti Poljski začeli usmerjati v konec tedna, ko se bodo v Berlinu borili za eno izmed dveh vozovnic na letošnje olimpijske igre v Tokiu. V petek jim bo nasproti stala Alžirija, dan kasneje gostiteljica Nemčija, v nedeljo pa še aktualna svetovna podprvakinja Švedska. Vse tekme bo prenašala TV Slovenija 2.

V sredo popoldne se je reprezentanca odpravila na Dunaj, kjer bo prenočila in v četrtek nekaj minut pred sedmo uro zjutraj poletela v Berlin. Tik pred odhodom v avstrijsko prestolnico je v slovenski tabor prišla nova slaba novica, saj je postalo jasno, da Tilen Kodrin na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju ne bo mogel pomagati izbrani vrsti. Izvid sredinega dopoldanskega pregleda z magnetno resonanco je pri levokrilnem rokometašu pokazal natrganino mečne mišice desne noge, zato je slednji ostal v domovini.

Težave s poškodbami so se začele v slovenski vrsti pojavljati že pred začetkom izredno pomembnega tedna. Zaradi poškodbe gležnja je ostala brez dveh pomembnih členov, Boruta Mačkovška in Nika Henigmana. Zaradi težav z levo stegensko mišico je prvo tekmo v tem tednu proti Poljski – Slovenci so jo v Celju dobili z 32:29 - izpustil Darko Cingesar, ki pa je uspešno opravil sredin popoldanski trening in se z ekipo odpravil na pot proti Dunaju.

Izbranci Ljubomira Vranješa so se kljub novemu neprijetnemu dogodku iz Zreč odpravili pozitivno razpoloženi in močno motivirani. V Berlinu bodo nastopili povsem neobremenjeni, a z veliko željo, da četrtič v zgodovini Slovenije uresničijo rokometne olimpijske sanje. Na pot je odšlo preostalih 18 reprezentantov

Enega izmed treh kvalifikacijskih turnirjev bo gostila tamkajšnja dvorana Max Schmeling, v kateri sicer domuje velikan Füchse. Petkov obračun Slovenije z Alžirijo, ki se bo začel ob 17.45, bo prvi medsebojni obračun tekmecev v zgodovini. Po manj kot 24 urah slovenske fante v Berlinu že čaka obračun z gostitelji Nemci (ob 15.35), v nedeljo ob 18.15 pa sledi še srečanje z aktualnimi svetovnimi prvaki Švedi.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Naša torkova predstava me je zadovoljila, v Berlinu pa bo proti kakovostnejšim tekmecem potrebno igrati še veliko bolje. V obrambi imamo določene rezerve, predvsem v agresivnosti in pri nekaterih drugih malenkostih. Na tekmi s Poljaki nismo ničesar skrili ali zakrili. V rokometu ni več pravih skrivalnic, ne bo jih niti v Berlinu, kjer bo veliko odvisno od dnevne forme, navdiha posameznikov, razpoloženja. Alžirija ima zelo kakovostno ekipo, ki igra zelo raznovrstno v napadu. Če ima Poljska štiri izdelane akcije, jih imajo petkovi tekmeci 15. Afriška ekipa premore dobre strelce z zunanjih položajev in igra hitro, ob tem so njeni igralci visoki in trdni v obrambi. Imajo tudi nekatere slabosti, ki jih bomo skušali izkoristiti, predvsem pa z naše strani ne sme biti nobenega podcenjevanja." 

Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
"Že pred petimi leti smo začeli razmišljati o odhodu na četrte olimpijske igre in naredili bomo vse, da se prebijemo v Tokio. Na torkovi tekmi v Celju smo prikazali dobro igro, po tej poti moramo nadaljevati tudi v Belinu. Glede na to, da so poškodbe nekoliko zdesetkale našo ekipo in imamo določen primanjkljaj na zunanjih položajih, bo izjemno pomembno, da vse to nevtraliziramo z agresivno obrambo in bliskovitimi nasprotnimi napadi. V napadu moramo igrati pametno in domiselno, žoga mora hitro krožiti."

Tilen Kodrin, slovenski reprezentant:
"Predhodni preiskavi z ultrazvokom nista pokazali kakšnih nepravilnosti, a vseskozi sem imel občutek, da z mečno mišico nekaj ni povsem v redu. V klubu sem izpustil zadnjih nekaj tekem, tudi reprezentanca mi je omogočila treniranje po posebnem programu. Ker se stanje nekako ni izboljšalo, sem v sredo prestal novo preiskavo z magnetno resonanco, ki je pokazala poškodbo mečne mišice. Resnično sem izredno razočaran, da ne bom mogel pomagati ekipi na turnirju v Berlinu. Soigralcem želim obilo sreče in da se jim sanje izpolnijo. Trdo smo delali za to!"
KANDIDATI ZA NASTOP NA OLIMPIJSKEM KVALIFIKACIJSKEM TURNIRJU:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 Telekom Veszprem (MAD)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 TSV Hannover (NEM)
Darko Cingesar levo krilo 1990 187 Trimo Trebnje (SLO)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 FC Barcelona (ŠPA)
Klemen Ferlin vratar 1989 191 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 197 Pick Szeged (MAD)
Dragan Gajić desno krilo 1984 188 LH Limoges (FRA)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 FC Barcelona (ŠPA)
Urban Lesjak vratar 1990 187 TSV Hannover (NEM)
Jaka Malus levi zunanji 1996 190 Brest Meškov (BLR)
Gašper Marguč desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem (MAD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 185 Nantes (FRA)
Gregor Potočnik levi zunanji 1992 196 Trimo Trebnje (SLO)
Staš Skube srednji zunanji 1989 179 Brest Meškov (BLR)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 SL Benfica (POR)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 177 THW Kiel (NEM)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Ljubomir Vranješ selektor
Uroš Zorman pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno pripravo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Tim Butkovec videoanalitik
Jure Natek strokovni sodelavec
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA NASTOP NA OLIMPIJSKIH IGRAH:
Nemčija, Berlin (dvorana Max Schmeling)

1. krog, petek, 12. marca, ob 15.15:
NEMČIJA : ŠVEDSKA

Ob 17.45:
SLOVENIJA : ALŽIRIJA (prenos na TV Slovenija 2)

2. krog, sobota, 13. marca, ob 15.35:
NEMČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 18.00:
ŠVEDSKA : ALŽIRIJA

3. krog, nedelja, 14. marca, ob 15.45:
ALŽIRIJA : NEMČIJA

Ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)