18. 3. 2021

Članice na Nizozemsko, prihodnji teden žreba kvalifikacij za SP in EP

Ženska članska reprezentanca se je v ponedeljek zbrala v Ljubljani, v četrtek pa odpotovala na Nizozemsko, kjer jo konec tedna čakata dve pripravljalni tekmi pred bližajočimi se kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji. Njene tekmice bodo znane po ponedeljkovem žrebu. Prihodnji četrtek bo luč sveta ugledala tudi podoba naslednjega evropskega prvenstva, ki bo leta 2022 potekalo tudi v Sloveniji.


Izbranke Uroša Bregarja so po treningih v dvorani Stožice v četrtek zjutraj odpotovale na Nizozemsko, kjer jih konec tedna čakata dve pripravljalni tekmi s tamkajšnjo izbrano vrsto. Dvoboja v mestu Den Bosh bosta na sporedu v petek ob 19. uri in v nedeljo ob 16.00.


Reprezentanca je na Nizozemsko odpotovala s 15 igralkami. Selektor Bregar bo med vratnicama lahko računal na Amro Pandžić in Klaro Hrovatič, krilna položaja bodo zasedle Ema Abina, Maja Svetik in Živa Čopi, zunanjo linijo bodo tvorile Ana Abina, Tjaša Stanko,Nuša Fegic, Elizabeth Omoregie, Nina Zulič, Ana Gros in Barbara Lazović, medtem ko se bodo na šestmetrski črti borile Aneja Beganović, Valentina Tina Klemenčič ter Nataša Ljepoja.


Z veliko nestrpnostjo slovenske rokometašice poleg tekem z Nizozemsko pričakujejo tudi začetek novega tedna, ki na Dunaju prinaša kar dva pomembna dogodka. V ponedeljek ob 15. uri se bo odvil žreb kvalifikacij za nastop na decembrskem svetovnem prvenstvu v Španiji, v četrtek pa bo ob 11. uri na sporedu žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo konec leta 2022 potekalo tudi v Sloveniji. Na njem bo razkrita tudi grafična podoba tekmovanja, ki bo prvič v zgodovini potekalo v treh državah. Poleg Slovenije ga bosta sogostili še Severna Makedonija in Črna gora.


V ponedeljkov ples kroglic za nastop na decembrskem svetovnem prvenstvu v Španiji se bodo Slovenke podale iz prvega bobna. Tja so bile posajene tudi ostale reprezentance, ki so nastopile na zadnjem evropskem prvenstvu na Danskem, a nimajo zagotovljenega neposrednega mesta na mundialu (Rusija, Nemčija, Črna gora, Madžarska, Švedska, Romunija, Srbija, Poljska in Češka).


Omenjene reprezentance bodo svoje tekmice prejele iz drugega bobna. Vanj sta se skozi prvo sito kvalifikacij že prebili Portugalska in Turčija, za preostalih osem mest pa se bodo na turnirjih v Luksemburgu, Skopju, Maria Enzersdorfu in Minsku ta konec tedna borile Avstrija, Belorusija, Ferski otoki, Grčija, Islandija, Izrael, Italija, Kosovo, Litva, Luksemburg, Severna Makedonija, Švica, Slovaška in Ukrajina.


Deset parov bo prve tekme odigralo 16. ali 17. aprila, povratne pa štiri dni kasneje (20. ali 21. april). Na svetovno prvenstvo, ki bo v Španiji potekalo med 1. in 19. decembrom, bodo napredovale reprezentance, ki bodo v skupnem seštevku dosegle višje število zadetkov, v primeru neodločenega izida pa bo zmagovalke odločilo višje število doseženih zadetkov v gosteh.


Naslednje evropsko prvenstvo, na katerem ima Slovenija kot sogostiteljica že zagotovljeno mesto, bo na sporedu med 4. in 22. novembrom 2022. Skupinski del turnirja, ki se ga bo prvič udeležilo 24 reprezentanc, bo potekal v Ljubljani, Celju, Podgorici in Skopju. V Sloveniji bosta tekme gostili dvorani Stožice in Zlatorog. V slednjem bo v prvem delu igrala slovenska reprezentanca. Vse tekme drugega dela tekmovanja bodo odigrane v slovenski in makedonski prestolnici, Ljubljana bo gostila tudi obe polfinalni tekmi ter obračuna za medalje.


Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
"Priprave v Ljubljani so nam dobro dele. Veseli me, da se nam je na treningih znova pridružila Teja Ferfolja, ki je eden stebrov naše obrambe. Reprezentanci se bo znova pridružila v aprilu, ko nas čakajo kvalifikacije za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Priprave tega tedna bomo nadaljevali na Nizozemskem, kjer bomo igro s treningov lahko preizkusili tudi na dveh prijateljskih tekmah z gostiteljicami."

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE:
Petek, 19. marca, ob 19.00 (Nizozemska, Den Bosh):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

Nedelja, 21. marca, ob 16.00 (Nizozemska, Den Bosh):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA
SEZNAM POTNIC NA NIZOZEMSKO:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 RK Podravka Vegeta (HRV)
Živa Čopi desno krilo 1998 163 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Brest Bretagne Handball (FRA)
Klara Hrovatič vratarka 1994 172 RK Zelene doline Žalec
Manca Jurič krožna napadalka 1995 173 RK Krim Mercator
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 CSM Bukarešta (ROM)
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Uroš Bregar selektor
Salvador Krajnčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Grega Karpan videoanalitik
Andraž Smolej fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnični vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Ivan Novak zdravnik
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi