15. 8. 2021

Zmaga nad Italijo za skok na vrh skupine A

Slovenska reprezentanca je skupinski del evropskega prvenstva do 19 let sklenila z veliko zmago. Rokometaši Slovenije so Italijane odpravili z rezultatom 31:29 in si pripravili odlično izhodišče pred začetkom drugega dela tekmovanja.

Tekma z Italijo je imela za Slovenijo veliko težo. Po zmagi Islandcev nad Srbi je zmagoslavje na obračunu z zahodnimi sosedi naši izbrani vrsti prinašalo prvo mesto v skupini A in popotnico dveh točk ob vstopu v drugi del turnirja.

Uvodne minute dvoboja je zaznamovala enakovredna predstava obeh moštev, ki si rezultatsko nista uspeli ustvariti več kot gol prednosti vse do 11. minute. Nalet Italijanov, ki so po približno polovici prvega dela igre vodili za tri zadetke, je četa glavnega trenerja Saše Prapotnika ustavila, a na odmor kljub temu odšla v zaostanku s 14:16.

Po posvetu v slačilnici je izbrana vrsta Slovenije drugi polčas odprla z delnim rezultatom 6:2 in hitro prevzela nadzor nad dogajanjem na igrišču, ob enem pa tudi vodstvo. V zadnjih pet minut obračuna je slovensko moštvo vstopilo v relativno varni prednosti štirih zadetkov. Italijanom ni preostalo drugega, kot da si, na vse ali nič, poskusijo izboriti uvrstitev v boje za najvišja mesta. Ampak Slovenci so ostali zbrani in dvoboj rutinirano pripeljali do konca ter se veselili zmage z 31:29.

V napadu je bil znova zanesljiv Mitja Janc, ki si je s 13 goli zagotovil naziv najboljšega strelca tekme. Štiri zadetke je prispeval Nik Čirović, po tri pa Sandi Muminović in Leon Gregorič. Med vratnicama je blestel Denis Strašek, ki mu je med našimi reprezentanti pripadel naziv najkoristnejšega igralca obračuna.

Slovenija bo v drugem delu turnirja svojo polfinalno vstopnico iskala v skupini 1, kjer ji bosta ob Islandiji družbo delali še Španija in Švedska. Za uvrstitev med najboljše štiri zasedbe evropskega prvenstva bodo morali izbranci selektorja Prapotnika na tekmah z rokometaši iz Iberskega in Skandinavskega polotoka doseči vsaj eno zmago. Prvo priložnost za to se jim ponuja že v torek ob 22.30. Katero moštvo bo z našo izbrano vrsto moči pomerilo prvo bo znano po končanem medsebojnem dvoboju Špancev in Švedov.

Evropsko prvenstvo za fante do 19 let, Skupina A

nedelja, 15. avgusta, Varaždin (Hrvaška):
Slovenija – Italija 31:29 (14:16)
Slovenija: Strašek, Mlivić 2, Škrinjar, Miklavec 1, Fergola, Janc 13, Rot, Čirović 4, Vidmar 2, Makuc 2, Gregorič 3, Zupančič, Klemenčič 1, Švalj, Kačičnik, Muminović 3.

IZJAVI PO TEKMI

Saša Prapotnik, selektor Slovenije:
"Prvi del tekmovanja smo končali na prvem mestu skupine A, v nadaljevanje turnirja s seboj nesemo dve točki, a to je tudi vse. Še naprej moramo delati na gradnji samozavesti. Ne smemo se postavljati pod pritisk in tako bomo odigrali veliko bolje. Ena zmaga iz dveh tekem nas lahko popelje v polfinale in mislim, da je to zadostna motivacija. Želim si, da dobimo že prvo tekmo."

Denis Strašek, vratar Slovenije:
"Islandci so nam pomagali z zmago proti Srbiji in že pred tekmo smo vedeli, kaj nam prinaša uspeh na obračunu z Italijo. Zato smo v dvoboj vstopili nekoliko živčni, a se skozi minuti dvigali v fizičnem in psihičnem smislu. Italija igra hiter in moderen rokomet. Vseh 60 minut so nam dihali za ovratnik. Na koncu smo pokazali svojo kakovost in osvojili dve točki."