20. 9. 2021

Slovenske rokometašice čez dva tedna proti evropskim prvakinjam

Čez slaba dva tedna se bo zbrala ženska članska rokometna izbrana vrsta, ki jo čaka začetek nastopov v Pokalu EHF Euro. Selektor Dragan Adžić je na priprave povabil 23 rokometašic.


 »Pozorno spremljamo vse slovenske rokometašice, ki igrajo doma in v tujini. Vse si nastop v reprezentanci morajo zaslužiti. Na nekoliko širši spisek za priprave smo uvrstili trenutno najboljše razpoložljive igralke, ki jih Slovenija premore ob predstavitvi spiska pove selektor Adžić.


Na seznamu črnogorskega strokovnjaka se je prvič znašla 17-letna rokometašica ajdovskega Mlinotesta Nena Černigoj, ki je bila minulo poletje na evropskem prvenstvu za kadetinje kapetanka slovenske izbrane vrste. Na levem krilnem igralnem mestu ji bo družbo delala Maja Svetik, na desni krilni strani pa bosta igrali Alja Varagić in Tija Gomilar Zickero. Za nastop na zunanjih položajih se bodo potegovale Ana Abina, Ema Hrvatin, Erin Novak, Tjaša Stanko, Nuša FegicElizabeth Omoregie, Nina Zulič, Ana Gros, Barbara Lazović in Dominika Mrmolja, na šestmetrski črti pa Aneja Beganović, Manca Jurič in Nataša Ljepoja. Med vratnici je poleg obeh standardnih reprezentantk, Amre Pandžić in Maje Vojnovič, vabljena še Karin Kuralt. Mlada vratarka, ki je poleti nastopila na mladinskem evropskem prvenstvu, bo dobila priložnost za dokazovanje ob odsotnosti Branke Zec, ki se po hudi poškodbi kolena počasi vrača na igrišča.


»Med vabljenimi rokometašicami sta tudi Valentina Klemenčič in Nina Žabjek, ki zaradi rehabilitacije po poškodbah še nista nared za tekme in zahtevne treninge, a želim si, da z nami preživita čim več minut in spremljata naše delo, da bosta ob ponovni priključitvi k treningom seznanjeni z vsemi detajli, ki jih predajamo reprezentantkam. Klemenčičeva je bila zato z nami tudi že v začetku meseca na Rogli, ko smo tam na krajših preglednih pripravah zbrali dekleta iz slovenskih klubov,« ob pogledu na seznam vabljenih rokometašic doda Črnogorec na slovenski klopi.


Ženska reprezentanca se bo prihajajočim izzivom naproti podala okrepljena tudi na klopi. Adžićeva desna roka je postala nekdanja izvrstna slovenska reprezentantka Branka Mijatović. »Izjemno sem vesel, da smo štab reprezentance, ob Anji Frešer, okrepili z drugo nekdanjo zmagovalko Lige prvakinj, Branko Mijatović, ki je bila v preteklosti tudi ena najboljših igralk slovenske izbrane vrste. Iz svoje igralske kariere pozna pot do zmag in uspehov. V štabu potrebujemo osebe takšnega kova, z zmagovalnim značajem. Zelo sem ji hvaležen, da se je odzvala vabilu, da nam pomaga,« o novi pomočnici, ki je dres Slovenije oblekla 98-krat, pove Adžić in obenem doda: »Zelo sem bil zadovoljen že z njenim delom na Rogli. Vključena bo v vse stvari, ki jih počnem tudi sam – delo z mlajšimi igralkami in spremljanje njihovega napredka, analize tekmic in nastopov naših reprezentanc …«


Slovenke se bodo na prvo oktobrsko nedeljo zbrale v Ljubljani, kjer bodo opravile celoten enotedenski reprezentančni ciklus. V njem bodo odigrale prvi tekmi v Pokalu EHF Euro, v katerem se bodo namesto v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo merile vse tri gostiteljice – poleg Slovenije ga bosta novembra 2022 gostili še Severna Makedonija in Črna gora – ter branilke naslova na stari celini.


Naslov evropskih prvakinj je leta 2020 pristal v rokah Norvežank, ki bodo prve tekmice slovenskih rokometašic v prihajajočem reprezentančnem tednu. Prva tekma bo v mestu Bekkestua, ki leži v neposredni bližini norveške prestolnice Osla, na sporedu v četrtek, 7. oktobra, ob 18.55, povratna pa tri dni kasneje ob 17.30 v ljubljanskih Stožicah.


»Na tekmah z Norveško morda ne bo povsem pravega tekmovalnega naboja, četudi se bomo z njo borili v reprezentančnem pokalu, a velik motiv za nas mora biti že dejstvo, da bomo lahko igrali proti eni najboljših reprezentanc zadnjih 10 let na svetu. Samo proti kakovostnim tekmicam, ki imajo od nas boljše rezultate, lahko dobimo odgovore na vprašanja, na kakšni ravni so trenutno naša reprezentanca in posameznice ter koliko nam še manjka do najboljših ekip,« želje pred prihajajočima preizkusoma razkrije Adžić.


Slovenke so se z Norvežankami nazadnje pomerile na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Japonskem. Skandinavke so tekmovanje na koncu sklenile kot četrte, v skupini prvega dela pa bile od Slovenije boljše kar s 36:20. »Želim, da na teh dveh preizkusih pokažemo več kot na prejšnjih medsebojnih obračunih ter tekmah z ostalimi najboljšimi reprezentancami na svetu. Po najboljših močeh bo potrebno igrati vse do konca ter tekmicam nuditi kar najboljši možen odpor. Tudi skozi ti tekmi bomo gradili naš značaj, za katerega želim, da ga najprej pokažemo na decembrskem svetovnem prvenstvu, v največji meri pa prihodnje leto na domačem evropskem prvenstvu,« odločno še pristavi slovenski selektor.


Z reprezentančnim tednom v začetku oktobra se bo ženska članska reprezentanca začela ozirati v december, ko jo čaka nov nastop na velikem tekmovanju. V drugi polovici aprila si je proti Islandiji uspela izboriti sedmi nastop med svetovno elito, ki jo bo gostila Španija. V pripravi in želji po boljši uvrstitvi, kot so jo slovenske rokometašice dosegle na zadnjih velikih tekmovanjih, ko od leta 2005 nikoli niso bile boljše kot 14., bosta tekmi z Norvežankami več kot dobrodošli. Skandinavke, ki so na nedavnih olimpijskih igrah segle po bronu, bodo nakazale prvo pot, po kateri bodo slovenska dekleta morala stopati decembra na Iberskem polotoku, kjer jih v skupini prvega dela čakajo tri reprezentance, ki so prav tako nastopale na zadnjih igrah v Tokiu (Francija, Črna gora in Angola).

EHF EURO CUP
4. krog, četrtek, 7. oktobra, ob 18.55:
NORVEŠKA : SLOVENIJA

3. krog, nedelja, 10. oktobra, ob 17.30:
SLOVENIJA : NORVEŠKA

1. krog:*
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA

2. krog:*
ČRNA GORA : SLOVENIJA

5. krog:*
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA

6. krog:*
SLOVENIJA : ČRNA GORA

*termin še ni znan.
SEZNAM VABLJENIH IGRALK:
Ime in priimek Igralno mesto Rojena Višina Število nastopov Klub
Ana Abina LZ 1997 175 48 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Aneja Beganović KN 1997 173 43 brez kluba
Nena Černigoj LK 2004 0 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nuša Fegic SZ 1996 169 4 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero DK 2000 168 5 RK Krim Mercator
Ana Gros DZ 1991 186 121 CSKA Moskva (RUS)
Ema Hrvatin LZ 2000 177 0 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič KN 1996 173 13 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič KN 2002 185 15 RK Krim Mercator
Karin Kuralt V 2002 172 75 RK Olimpija
Barbara Lazović DZ 1991 183 82 CSM Bukarešta (ROm)
Nataša Ljepoja KN 1996 178 33 RK Krim Mercator
Dominika Mrmolja DZ 1990 178 2 Dunaujvarosi Kohasz KA (MAD)
Erin Novak LZ 2000 177 2 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie SZ 2002 178 7 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić V 1989 178 62 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko LZ 1994 173 68 RK Krim Mercator
Maja Svetik LK 1996 167 24 RK Krim Mercator
Alja Varagić DZ/DK 1988 185 65 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič V 1998 180 35 Siofok (MAD)
Nina Zulič SZ 1995 170 50 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek SZ 1998 178 33 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE:
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Grega Karpan trener vratark
Marko Mrak trener za telesno pripravo
Deni Štibilj videoanalitik
Daša Tomat kineziologinja
Tomaž Skledar manualni terapevt
Mateja Kavčič tehnična vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi