14. 11. 2021

Krimovke po čudežni obrambi Arenhartove do točke v Moskvi

Rokometašice Krima Mercatorja so na tekmi sedmega kroga evropske lige prvakinj v ruski prestolnici igrale neodločeno proti moskovskemu CSKA 21:21 (12:11). Rokometašice iz Ljubljane in Moskve se bodo v prihodnjem krogu znova pomerile v Ljubljani, tekma bo 20. novembra.


Sedma tekma v skupinskem delu lige prvakinj je končno privabila nasmehe na obraze rokometašic iz Ljubljane, ki so v ruski prestolnici osvojile zlata vredno točko, tudi po njej pa ostajajo na predzadnjem mestu v skupini B. Absolutna junakinja današnje tekme je bila brazilska vratarka Barbare Arenhart, ki je zbrala 15 obramb, v izdihljajih tekme pa je zaustavila tudi 100-odstotno priložnost Antonine Škorobogačenko in preprečila zmago igralk iz Moskve.


Krim je v dosedanjem delu lige prvakinj premagal le zadnjeuvrščeni turški Kastamonu, pred današnjim remijem v Rusiji pa je na obračunih proti madžarskemu Györu, francoskemu Metzu, švedskemu Sävehofu, danskemu Odenseju in norveškemu Kristiansandu ostal praznih rok.


Izbranke Natalije Derepasko, ki je konec minulega meseca zamenjala Uroša Bregarja, so dobro odprle tekmo v Moskvi. V uvodnih petnajstih minutah so narekovale ritem in bile vseskozi v prednosti, zavoljo bravuroznih obramb domače vratarke Poline Kapline in nekaterih zapravljenih čistih strelih pa niso vodile več kot za zadetek.


Ljubljančanke so v 18. minuti prvič pogledale v hrbet slovite moskovske ekipe (6:7), ki je šele pred dvema letoma ustanovila žensko rokometno sekcijo, a so se v nadaljevanju le zbrale in po golu izkušene Srbkinje Andree Lekić v 23. minuti povedle z 9:7.


Tri minute kasneje je Tjaša Stanko povišala na 10:7, Arenhartova pa le nekaj trenutkov kasneje po strelu prek celega igrišča svoje soigralke povedla do vodstva 11:7.


V končnici prvega polčasa so zaigrale bledo, kar so Moskovčanke, kjer od letos poleti igra tudi najboljša slovenska rokometašica v zadnjih letih Ana Gros, izkoristile in se jim približale na 11:12.


Ljubljančanke so imele v drugi polovici tekme rezultatski nadzor na igrišču do 48. minute, ko so jih Moskovčanke znova ujele in izenačile na 18:18, tri minute kasneje pa po golu Karine Sabirove po dolgem času zaostale (18:19).


V živčni končnici so odločale malenkosti. Sprva je kazalo na zmago Moskovčank, ki so si že priigrale dva gola prednosti (20:18), a Ljubljančanke so se le zbrale. V 59. minuti je Katarina Krpež-Šlezak izenačila na 21:21, v izjemno razburljivi končnici pa je Južnoameričanka na vratih Krima nekaj sekund pred koncem dvoboja z izjemno obrambo svojim soigralkam prinesla točko.


V ljubljanski ekipi je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Tjaša Stanko s sedmimi goli, Andrea Lekić je prispevala pet zadetkov.