6. 12. 2021

Proti afriškim prvakinjam za napredovanje

Torek na svetovnem prvenstvu v Španiji slovenski ženski rokometni reprezentanci prinaša zadnjo tekmo prvega dela tekmovanja. Ob 18. uri se bo pomerila z Angolo, eno izmed dveh preostalih kandidatk za dve prosti mesti v naslednjih bojih za najvišja mesta.


Slovenska izbrana vrsta je na dosedanjih tekmah uvodoma zablestela proti Črni gori in jo ugnala s 28:18, v nedeljo pa po slabem začetku na koncu morala priznati premoč Francozinjam, ki so bile boljše z 29:18. V drugi del svetovnega prvenstva izbranke selektorja Dragana Adžića zagotovo peljeta zmaga ali neodločen izid – v tem primeru bi tja prenesle tudi dve točki –, precej pa je variant v primeru poraza, ki lahko Slovenke še vedno popelje do napredovanja ali pahne v t.i. predsedniški pokal, v katerem se bodo četrto uvrščene reprezentance skupin prvega dela borile za razvrstitev od 25. do 32. mesta. Vse možnosti smo zbrali TUKAJ.


Angolke veljajo za nepredvidljive in telesno izjemno močne rokometašice. V Španiji so na uvodnih tekmah prikazale dve popolnoma različni predstavi, a obe tekmi izgubile z 20:30. Najprej je bila boljša Francija, za tem še Črna gora.


Rokometašice iz Angole so sicer serijske afriške prvakinje. Od leta 1989, ko so osvojile prvo zlato medaljo, so vedno stale na odru za zmagovalke, pri čemer le trikrat niso stopile povsem na vrh. Na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so osvojile 10. mesto, medtem ko so na prejšnjem svetovnem prvenstvu leta 2019 na Japonskem bile 15., tedaj v konkurenci 24 ekip.


Slovenke so se z Angolkami nazadnje pomerile pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Afričanke so bile tedaj boljše s 33:24. Z devetimi zadetki je bila v slovenski vrsti najboljša Tjaša Stanko.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Če sem iskren, smo se z Angolo ukvarjali največ izmed vseh tekmic, odkar smo izvedeli, v kako zahtevno skupino nas je posadil žreb. Slovenska reprezentanca z Angolo že ima izkušnje, tudi sam kot selektor Črne gore. Vemo kako nepredvidljive so lahko. Na tem svetovnem prvenstvo so prikazale izjemno dober prvi polčas proti Franciji in nato zelo slabo predstavo proti Črnogorkam. Imajo velik potencial. So zahtevne tekmice, serijske afriške prvakinje in udeleženke olimpijskih iger, na katerih so pred pol leta bile le malo oddaljene od četrtfinala. Tudi dejstvo, da je Slovenija pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu s torkovimi tekmicami izgubila za devet golov, priča o njihovi kakovosti. Za razliko od takrat so tekmice močnejše za nekaj novih, mladih igralk, vrnil se je tudi selektor. Mi smo na dosedanjih dveh preizkusih v Španiji izvedeli ogromno. Fenomenalna zmaga in razlika v zadetkih na prvi tekmi je ,anpo drugem krogu le še pridobila na veljavi. Osredotočenost skozi vseh 60 minut nam je prinesla resen rezultat, ki nas je postavil na želeno pot proti drugemu delu prvenstva. Na drugi tekmi smo potem tudi mi pokazali povsem drugačen obraz, obenem pa so se razkrile določene težave, s katerimi smo prispeli v Španijo. Verjamem, da bodo Ana Gros, Amra Pandžić in Elizabeth Omoregie, ki imajo težave z manjšimi poškodbami, pripravljene za to tekmo, saj naš sijajen strokovni štab vseskozi dela resnično vse, da bi Slovenija nastopila z vsemi najboljšimi posameznicami. Tekma z Angolo nam bo prinesla novo veliko izkušnjo. Verjamem, da bomo tokrat precej bolj konkurenčni kot pred dvema letoma na Japonskem."


Maja Svetik, slovenska reprezentantka:
"Angolke dobro poznamo. So spoštovanja vredna ekipa. Čaka nas zahtevna tekma. Afričanke izkoristijo vsako napako, zato bo potrebno pokazati veliko mero samozavesti, zlasti pri strelih na gol, v obrambi pa biti agresiven in si pomagati med seboj. Predvsem bo pomembno, da omejimo njihove krožne napadalke."


Aneja Beganović, slovenska reprezentantka:
"Pred nami je težka tekma. Angolk nikakor ne gre podcenjevati. Z njimi imamo izkušnjo že s prejšnjega svetovnega prvenstva. Z ekipo smo opravili nekaj video analiz, na katerih smo vlekli vzporednice ter iskali razlike in rešitve na tedanje in letošnje nastope. Največja nevarnost nam preti z mesta krožne napadalke, saj sta obe njihovi igralki tam izredno telesno močni in visoki. Naša želja je, da se borimo vseh 60 minut, si v obrambi pomagamo med seboj ter v napadu igramo osredotočeno."

SVETOVNO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Granollers)

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, petek, 3. decembra:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 18:28 (8:16)
Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar-Zickero 4.

2. krog, nedelja, 5. decembra:
SLOVENIJA : FRANCIJA 18:29 (8:13)
Slovenija: 
Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 1, Omoregie, Žabjek, Stanko 1, Ljepoja 1, Zulić 1, Varagić 6 (1), Svetik, Beganović 1, Mrmolja 1, Gomilar-Zickero 2, Kramar 4.
Francija: Glauser, Darleux, Nocandy 1, Toublanc 1, Valentini 3, Pineau 2 (2), Lassource 3, Zaadi Deuna 4 (1), Niakate, Sercien Ugolin 1, Flippes 2, Horaček 1, Edwige 2, Foppa 1, Nze Minko 6, Granier 2.
LESTVICA SKUPINE A:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
Francija 2 2 0 0 59:38 21 4
Črna gora 2 1 0 1 48:48 0 2
Slovenija 2 1 0 1 46:47 -1 2
Angola 2 0 0 2 40:60 -20 0