15. 6. 2022

Mladinke odločno proti velikemu izzivu

Teden dni pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva za rokometašice do 20 let, ki bo med 22. junijem in 3. julijem potekalo v Celju in Laškem, je sklepne priprave začela slovenska vrsta. Selektor Sebastjan Oblak je v Zrečah zbral 19 igralk.


Slovenske rokometašice so se na prvenstvo z veliko vnemo pripravljale že tekom klubske sezone. Na zadnjih skupnih akcijah so v večji meri sodelovala le dekleta, ki bodo branila slovenske barve med svetovno elito. Selektor Oblak je na zadnji spisek uvrstil 19 igralk, ki bodo tudi tvorile reprezentanco na mundialu. Na vsaki tekmi jih bo lahko nastopilo 16.


Na seznamu najdemo četverico rokometašic, ki so že imele priložnost sodelovati tudi v ženski članski reprezentanci. Krožna napadalka Valentina Tina Klemenčič (RK Krim Mercator) je kljub mladosti njen standardni člen že daljše obdobje, v katerem je članski dres oblekla 18-krat. Leva zunanja rokometašica Erin Novak (ŽRK Krka Novo mesto) je do danes zbrala sedem članskih nastopov in bila del izbrane vrste na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, medtem ko sta vratarka Karin Kuralt (RK Olimpija) in levokrilna igralka Nena Černigoj (ŽRK Mlinotest Ajdovščina), ki je s 17 leti v povprečju dve leti mlajša od svojih tokratnih soigralk, pod vodstvom članskega selektorja Dragan Adžića oktobra v Stožicah proti Norveški vpisali debitantska nastopa.


Poleg slednjih se na spisku nahajajo še Ana Taeng on Čokelc (ŽRK Trgo ABC Izola), Tinkara Kogovšek, Saša Posega (obe ŽRD Litija), Ema Marković, Tia Tomc, Azra Zulić, Nika Dobnik (vse ŽRK Z'dežele), Nika Hilj (ŽURD Koper), Neja Polak, Nika Ocepek (obe RK Krim Mercator), Ivona Barukčič (ŽRK Krka Novo mesto), Lana Artelj, Tjaša Žener (obe RK Zelene doline Žalec), Ana Kolobarič in Dijana Džajić (obe RK Olimpija).


"Resnično moram pohvaliti vsa dekleta za do sedaj opravljeno delo. Dobro in pridno so trenirala, zato si je vseh 19 zaslužilo vpoklic na sklepne priprave," uvodoma pove mladinski selektor Oblak.


V zadnjih tednih so slovenski organizatorji uspešno opravili še z zadnjimi formalnostmi, tako da je dober teden pred začetkom tekmovanja praktično vse pripravljeno za gostovanje največjega rokometnega reprezentančnega tekmovanja v Sloveniji. Po uspešno izpeljanih evropskih prvenstvih v preteklosti letošnje svetovno prvenstvo prinaša prav poseben izziv, saj se bo prvič v zgodovini mlajših rokometnih selekcij v boj podalo 32 reprezentanc.


V zadnjem obdobju je prišlo tudi do nekaterih organizacijskih sprememb. Mednarodna rokometna zveza (IHF) se je odločila, da bo prvenstvo potekalo le na treh in ne štirih lokacijah, kot je bilo sprva predvideno. Tekme svetovnem elite bodo potekale v celjskih dvoranah Zlatorog in Golovec ter v Treh lilijah v Laškem, ne pa tudi v velenjski Rdeči dvorani.


Prišlo je tudi do sprememb pri udeleženkah tekmovanja. Po odpovedi Paragvaja bo mesto reprezentance z Južne Amerike in potencialne tekmice Slovenije v drugem delu tekmovanja zamenjala Litva. S posebnim povabilom, ki je zapolnilo zadnje prosto mesto na prvenstvu, se bo eliti priključila Italija.


Reprezentance je žreb uvodoma razdelil v osem skupin prvega dela. Slovenske rokometašice v skupini F uvodoma čakajo dvoboji z Nemčijo, Čilom in Mehiko. Najprej bosta na sporedu obračuna z ameriškima izbranima vrstama, za zaključek pa še s prvopostavljenimi Nemkami. Tekma z Mehičankami bo na sporedu v sredo, 22. junija, Čile bo Slovenkam stal nasproti dva dni kasneje, v soboto, 25. junija pa sledi še dvoboj z Nemčijo. Vse slovenske tekme v prvem delu prvenstva bo gostila dvorana Golovec, z začetkom ob 18.30.


Po dve najboljši ekipi vsake izmed osmih skupin bosta napredovali v drugi del in s tem borbe za najvišja mesta, medtem ko zadnji čakajo preizkusi v t.i. Predsedniškem pokalu za razvrstitev od 16. mesta naprej. Slovenke tam čakajo dvoboji z dvojico reprezentanc skupine E (Romunija, Češka, Angola, Litva).

Iz drugega dela tekmovanja se bosta v četrtfinale znova uvrstili najboljši reprezentanci vsake izmed štirih skupin. Boji najboljše osmerice bodo na sporedu na zadnji junijski dan, polfinale pa na prvi julijski dan. Nove svetovne prvakinje bomo dobili v nedeljo, 3. julija.


"Na prvenstvo se podajamo brez pritiska, a s ciljem, da zasedemo enega izmed prvih dveh mest ter se tako uvrstimo v zgornjo polovico sodelujočih. Šele nato se bomo ozirali in pripravljali na tekmice v drugem delu," pred bližajočim prvenstvom odločno pove Oblak.


V sklepnih pripravah se bodo slovenske rokometašice dvakrat pomerile z Argentino in sicer 18. in 20. junija. "Pred nami je sedem dni priprav, v katerih se bomo podrobno posvetili reprezentanci Mehike. Prva tekma na prvenstvu je z večih vidikov vedno najtežja. Tudi o igri Čila, ki nas čaka dva dni kasneje, nekaj že vemo. Želimo si, da bi zadnja tekma prvega dela proti Nemčiji odločala o prvem mestu v skupini F. Če nam bo zastavljeni cilj uspelo doseči, bomo izjemno veseli in zadovoljni," še dodaja Oblak in se obenem veseli, da bo lahko na svetovnem prvenstvu računal tudi na nasvete članskega selektorja Adžića, ki bo slovensko rokometno prihodnost budno spremljal s tribun v Celju.


Celoten razpored tekem in vse informacije o svetovnem prvenstvu do 20 let so na voljo na uradni spletni strani, ki je dostopna TUKAJ.


S sredo so v prodajo prišle tudi vstopnice, ki so dnevne narave in omogočajo ogled vseh tekem v na posamezen dan v posamezni dvorani. Po ceni 10 evrov si jo lahko zagotovite na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam prodajnih mest najdete TUKAJ) ter preko spleta na povezavi TUKAJ.

SVETOVNO PRVENSTVO ZA DEKLETA DO 20 LET

Sreda, 22. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : MEHIKA (spletni nakup vstopnic TUKAJ)


Petek, 24. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : ČILE (spletni nakup vstopnic TUKAJ)


Sobota, 25. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
NEMČIJA : SLOVENIJA (spletni nakup vstopnic TUKAJ)