22. 6. 2022

Za uvod SP visoka zmaga proti Mehiki

Slovenske rokometašice so z odliko opravile z uvodnim dejanjem na letošnjem svetovnem prvenstvu do 20 let, ki poteka v Celju in Laškem. V legendarni dvorani Golovec so na kolena položile Mehičanke, ki so morale priznati premoč s 37:18.


V petek slovenska dekleta čaka obračun s Čilom, dan kasneje z Nemčijo. Sredin dvoboj slednjih v skupini F se je končal s prepričljivo zmago evropske zasedbe, ki je bila boljša s 40:18. Obe preostali slovenski tekmi se bosta v dvorani Golovec začeli ob 18.30.V drugi del svetovnega prvenstva in s tem boje za najvišja mesta peljeta prvi mesti v skupini.


Pritisk uvodne tekme se je izbrankam selektorja Sebastjana Oblaka poznal v prvih 16 minutah, nato pa so zagrele motor in že do glavnega odmora praktično rešile vprašanje zmagovalk. Pri izidu 10:7 so začele v obrambi igrati precej bolje in zanesljivejše, svoje je dodala vratarka Karin Kuralt. Na drugi strani je po zaslugi tega sledilo kar nekaj uspešno izvedenih nasprotnih napadov, piko na i pa je z uspešno izvedeno sedemmetrovko za svoj sedmi zadetek in vodstvo s 23:8 tik pred glavnim odmorom postavila kapetanka Erin Novak.


Po vrnitvi na igrišče je selektor Oblak precej priložnosti ponudil igralkam s klopi, ki ničesar niso prepuščale naključju. Brez večjih težav so ohranjale varno razliko za prvi točki Slovenk med svetovno elito.


V slovenski vrsti je bila z 10 zadetki najučinkovitejša Novakova, po pet sta jih dodali Ivona Barukčič in Valentina Klemenčič. Za Mehiko je Jenifer Verdugo Vejar zadela petkrat.

 

Sebastjan Oblak, selektor slovenske reprezentance:
"Videlo se je, da nam na začetku ni bilo lahko, nato pa smo le strnili vrste v obrambi. Dekleta so bila nervozna, saj v zadnjih štirih letih niso zmagale tekme na največjih tekmovanjih. Skozi celoten teden smo se osredotočali le na Mehiko in si njeno igro ogledovali na video posnetkih. Naše rokometašice  si resnično zaslužijo vse čestitke za prikazano. Upoštevale so nasvete in dogovore. V drugem polčasu smo morda nekoliko popustili, a to je bila posledica visokega vodstva in s tem povezane osredotočenosti. Zelo mi je bilo všeč, da so se dekleta tudi po zajetnem vodstvu borila za vsako žogo. Kapo dol, resnično sem pozitivno presenečen. Menim je bila ta borbenost najlepše vabilo za vse navijače, ki jih tokrat ni bilo v dvorani Golovec, da na isto mesto pridejo konec tedna proti Čilu in Nemčiji."


Erin Novak,igralka tekme:
"Čestitke celotni ekipi! S soigralkami smo pokazale, da zmoremo. Zavedale smo se, kako igra Mehika. S soigralkami smo se dogovorile, da bomo vsako tekmo svetovnega prvenstva odigrale po najboljših močeh. Na rezultat se nismo ozirale, pomembna nam je bila le naša igra. S to zmago smo nekoliko popravile vtis z lanskoletnega evropskega prvenstva. Sedaj moramo le nadaljevati v tem ritmu."

SP DEKLET DO 20 LET, SKUPINA F

1. krog, sreda, 22. junija:
SLOVENIJA : MEHIKA 37:18 (23:8)
Slovenija:
Taeng on Čokelc 1, Černigoj 4, Kogovšek, Novak 10, Polak, Barukčić 5, Zulić 3, Ocepek, Artelj 1, Žener 2, Marković 2, Hilj 2, Klemenčič 5, Kolobarić 2, Kuralt, Posega.
STATISTIKA


NEMČIJA : ČILE 40:18


2. krog, petek, 24. junija, ob 16.30 (Celje, dvorana Golovec):
MEHIKA : NEMČIJA


Ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : ČILE (spletni nakup vstopnic TUKAJ; prenos na Sportklub 1)


3. krog, sobota, 25. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
NEMČIJA : SLOVENIJA (spletni nakup vstopnic TUKAJ; prenos na Sportklub 1)


Ob 20.30 (Celje, dvorana Golovec):
ČILE : MEHIKA

LESTVICA SKUPINE F:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Nemčija 1 1 0 0 40:18 22 2
2. Slovenija 1 1 0 0 37:18 19 2
3. Mehika 1 0 0 1 18:37 -19 0
4. Čile 1 0 0 1 18:40 -22 0