20. 7. 2022

Reprezentanca do 16 let na olimpijski festival, Borovnik zastavonoša

Med 24. in 30. julijem bo slovaška Banska Bystrica gostila Olimpijski festival evropske mladine, na kateri bodo nastopili tudi fantovska rokometna reprezentanca do 16 let. Na otvoritveni slovesnosti bo ob boku judoistke Nike Koren nosilec slovenske zastave kapetan naše izbrane vrste Nik Borovnik!

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Gre za 50 držav evropskega kontinenta, ki se srečujejo vsaki dve leti. Na poletni izvedbi sodeluje okoli 2500 udeležencev. Festival predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom, ki si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair playa in novih prijateljstev.

V rokometnem delu, ki je eden izmed 10 sodelujočih športov, sodelujejo reprezentance do 16 leta starosti. V vsaki ekipi lahko na posamezni tekmi nastopi 15 igralcev. Slovenske fantovske reprezentance so na OFEM-u že dosegale uspehe, saj je Slovenija v rokometu po številu kolajn šesta najuspešnejša država v zgodovini tekmovanja, ki se odvija od leta 1997. Naslova prvaka se je razveselila leta 2013 na Nizozemskem, ko so za reprezentanco med drugimi igrala tudi današnja članska reprezentanta Urh Kastelic in Blaž Janc. Ob tem so slovenske vrste osvojile še tri srebrne kolajne.

Letos se bodo mladi slovenski rokometni upi borili med osmerico reprezentanc. Uvodoma jih v ponedeljek, 25. julija, ob 18.30 čaka tekma s Portugalsko. Dan kasneje jih istočasno čaka obračun z Nemci, v tretjem krogu skupinskega dela pa se bodo v sredo, 27. julija, ob 14.30 srečali še z gostitelji Slovaki. V polfinale se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi obeh skupin, preostali pa čakajo boji za končno razvrstitev. Končnica bo na sporedu 29. in 30 julija. V drugi skupini prvega dela se bodo borile Islandija, Danska, Španija in Hrvaška.
OLIMPIJSKI FESTIVAL EVROPSKE MLADINE 2022
PRVI DEL, SKUPINA A

1. krog, ponedeljek, 25. julija, ob 18.30:
SLOVENIJA : PORTUGALSKA

2. krog, torek, 26. julija, ob 18.30:
NEMČIJA : SLOVENIJA

2. krog, sreda, 27. julija, ob 14.30:
SLOVENIJA : SLOVAŠKA