29. 7. 2022

Kadetinje v soboto začenjajo boje med svetovno elito

Žensko kadetsko reprezentanco v soboto čaka začetek velikega izziva. V Skopju bo začela nastope na svetovnem prvenstvu za rokometašice do 18 let.

Izbranke selektorja Boruta Hrena so sklepne priprave preživele v Zrečah, tik pred potjo v Severno Makedonijo pa odigrale dve pripravljalni tekmi s Hrvaško. Prva se je končala z neodločenim izidom 25:25, na drugi pa so klonile z 22:19. Na obeh preizkusih so Slovenke preizkusile še zadnje taktične zamisli in prikazale dobro igro. "Priprave so bile nekoliko krajše, kot bi si želeli, a poudariti moram, da smo zadovoljni z optimalno opravljenim številom treningov. V Severno Makedonijo odhajamo dobro pripravljeni!" ob odhodu pove selektor Hren, ki se ozre tudi na prihajajoči izziv. "Pričakovanja in želje morajo biti vedno visoke. Ne glede na to, bo potrebno v mislih imeti le naslednjo tekmo in na njej poskusiti doseči zmago. Sploh na prvih dveh tekmah nam bodo nasproti stale renomirane tekmice. Upam, da z dekleti prikažemo dobro igro. Če se bo to poklopilo, potem tudi rezultat ne bi smel izostati," še doda.

Že na dvobojih s Hrvaško v Ivanić gradu je slovenska vrsta nastopila s šestnajsterico, ki bo barve naše države branila tudi v makedonski prestolnici. Dres z državnim grbom bodo oblekle Nena Černigoj, Azra Zulić, Nika Ocepek, Urša Matekovič, Deja Udovč, Tinkara Kogovšek, Ina Simič, Elena Erceg, Stina Jazbinšek, Lara Bukovec, Naja Kokalj, Tea Pogorelc, Dijana Đajić, Klara Zel, Zala Vuk in Saša Posega.

Mlade Slovenke se bodo na svetovnem prvenstvu v sobotnem uvodnem krogu ob 18.30 čaka srečale z Nizozemsko. Po dnevu premora jih ob 20.30 čaka dvoboj z Romunijo, v torek, 2. avgusta pa ob 17. uri še z Gvinejo. V boje za razvrstitev v prvi polovici sodelujočih med 32 reprezentancami bosta napredovali najboljši reprezentanci skupine prvega dela, medtem ko tretje- in četrtouvrščeno čakajo tekme t. i. Predsedniškega pokala za razvrstitev od 17. mesta naprej.

"Nizozemke so se lani prebile v elitno evropsko kadetsko reprezentančno divizijo. Na njih smo se do sedaj najbolj osredotočali, saj bodo naše prve tekmice. So izrazite ostrostrelke z razdalje in gojijo hitro igro. Z našo pravo igro v obrambi jih lahko dostojno zaustavimo in tako iščemo ugoden rezultat," recept za prve tekmice zaupa Trboveljčan, ki že vrsto let deluje na Obali. Na preostali tekmici se bo slovenska vrsta osredotočala po koncu uvodnega preizkusa, pri čemer se zaveda, da bo Romunija še bolj trdoživ tekmec od Nizozemske, saj gre za reprezentanco, ki se je na lanskoletnem evropskem prvenstvu zavihtela med najboljšo osmerico, Gvinejke pa so v tej starostni kategoriji v Afriki osvojile srebrno kolajno.

Slovenski kadetski reprezentanci je veliko sreče na prihajajočem prvenstvu zaželela tudi pevka Senidah, posebna ambasadorka ženskega članskega evropskega prvenstva, ki ga bomo novembra sogostili v Ljubljani in Celju. Na avtorico himne ženskega Eura z naslovom Play with heart so slovenske rokometašice naletele na ljubljanskem letališču in trenutek izkoristile tudi za spominsko fotografijo.

Tekme v Skopju bo mogoče preko spletnega prenosa v živo spremljati na YouTube kanalu Mednarodne rokometne zveze (IHF) na povezavi TUKAJ.
SVETOVNO PRVENSTVO ZA ROKOMETAŠICE DO 18 LET (Skopje, Severna Makedonija)
PRVI DEL, SKUPINA E

1. krog, sobota, 30. julija, ob 18.30 (dvorana Jane Sandanski):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

2. krog, ponedeljek, 1. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA : ROMUNIJA

3. krog, torek, 2. avgusta, ob 17.00 (dvorana Jane Sandanski):
GVINEJA : SLOVENIJA