15. 1. 2022

Danci premočni tekmeci na drugi tekmi EP

Slovenski rokometaši so po uvodni zmagi nad Makedonci s 27:25 tokrat v Debrecenu doživeli poraz proti zahtevnim Dancem. Odločilna tekma za napredovanje v drugi del tekmovanja jih čaka v ponedeljek, ko se bodo ob 18.00 pomerili s Črnogorci.

Po dveh odigranih tekmah v skupini A je v vodstvu Danska s štirimi točkami, Slovenija in Črna gora jih imata po dve, Severna Makedonija pa je brez njih.

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ na obračunu z dvakratnimi evropskimi prvaki z Norveške 2008 in Srbije 2012, svetovnimi prvaki iz Nemčije in Danske 2019 ter Egipta 2021 ter olimpijskimi prvaki iz Ria De Janeira 2016 ni mogel računati na kapetana Jureta Dolenca, ki celi poškodbo kolena, Škofjeločana je v kadru nadomestil Matic Grošelj.

Slovenski rokometaši so bili večji del prvega polčasa povsem konkurenčni rokometnim silakom iz Hamletove dežele. V napadu so igrali preudarno in pametno, z natančno odmerjenimi streli pa je žoga našla pot v mrežo enega najboljših vratarjev na svetu Niklasa Landina. Še boljša je bila njihova igra v obrambi, deficit v centimetrih in kilogramih so nadomestili s fanatično borbenostjo.

Za svoj odnos so bili nagrajeni, v 16. minuti so po "projektilu" Boruta Mačkovška povedli z 8:7. Danci so jim v 21. minuti ušli na dva gola (9:11), a so jih - po dveh zadetkih Mačkovška - hitro ujeli in izenačili na 11:11.
V končnici prve polovice tekme jim je malce padla zbranost, v 27. minuti so prvič na dvoboju zaostali za tri gole (11:14), na veliki odmor pa so se slovenski rokometaši podali z dvema zadetkoma primanjkljaja (14:16).

V drugem polčasu so Danci izkoristili vsako njihovo napako in Sloveniji po vsega šestih minutah ušli na šest golov (15:21). Vranješ je z minuto odmora skušal končati zadrego svojih izbrancev, ki pa se niso uspeli vrniti v igro. Skandinavci so ob zadnjem zvoku sirene slavili zmago s 34:23.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Borut Mačkovšek s šestimi in Gašper Marguč s štirimi goli.

2. krog, sobota, 15. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA 23:34 (14:16)
Slovenija: Baznik, Kastelic, Skube 2, Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 4, Janc 1, Poteko 1, Cehte 3, Kodrin, Zarabec 1, Sokolič 1, Makuc 2, Grošelj, Mačkovšek 6, Suholežnik.

IZJAVI PO TEKMI

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Odigrali smo dober prvi polčas z veliko energije. Vse stvari so delovale dobro. Danska je ena izmed najboljših ekip na svetu in v drugem delu tekme je bila boljša. Niklas Landin med vratnicama je stvari samo še otežil." 

Gašper Marguč, rokometaš Slovenije:
"Danci so zasluženo zmagali. Bili so boljši, končna razlika pa je previsoka. Poraz boli, a ga moramo hitro pozabiti. Že v ponedeljek nas čaka ključna tekma proti Črnogorcem in naredili bomo vse, da se prebijemo v drugi del tekmovanja."
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 27:25 (13:10)

VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 15. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA 23:34 (14:16)

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)