11. 5. 2022

Krimovke z dvema točkama iz Ajdovščine, Novomeščanke do zmage v Celju

Pester sredin večer je v 1. ženski rokometni ligi postregel s petimi obračuni, na katerih so se zmag veselile rokometašice Krke Novega mesta, Krima Mercatorja, Velenja, Kopra in Olimpije.

Sredino rokometno dogajanje so odprle Celjanke in Novomeščanke. Gostiteljice so v dvorani Golovec vodile skozi večji del srečanja, na koncu pa je gostjam uspel preobrat. Po zmagi nad Ajdovkami so Krkašice v končnici 1. ženske rokometne lige osvojile še dve točki proti zasedbi Z'dežele (27:24). Napeto je bilo tudi na drugi tekmi ekip, ki se borita za sam vrh državnega prvenstva. Krimovke so se odpora Ajdovk otresle šele v končnici tekme in tako v tej sezoni državnega prvenstva ostajajo neporažene (28:25).

Napeto je tudi v boju za mesta od petega do osmega. Velenjčanke so v sredo s 25:22 premagale Ptujčanke in so zdaj po številu točk na lestvici izenačene z Zagorjankami, ki jih v četrtek čaka zasavski derbi proti Litijankam.

Sredina dvoboja končnice za mesta od devetega do 12. sta pripadla Koprčankam in Ljubljančankam. Obe ekipi, ki sta v tej sezoni nastopali v zeleni skupini 1. ženske rokometne lige, sta premagali zasedbi iz modre skupine. Primorke so bile s 27:26 boljše od Trga ABC Izole, rokometašice Olimpije pa so s končnim rezultatom 37:31 premagale Žalčanke.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA, 1. - 4. MESTO:

sreda, 11. maja:
ŽRK Z'DEŽELE : ŽRK KRKA NOVO MESTO 24:27 (12:9)
Strnad (2) in Pišek 5; Novak 12 (2), Barukčić 5.


Erin Novak je že na uvodu potrdila dobro formo. V prvi minuti obračuna v Celju je zadela s sedmih metrov in gostje povedla v vodstvo (1:0). Izbranke Gašperja Kovača so prednost iz rok izpustile v 12. minuti, ko je bila v rumeno-modrem dresu uspešna Sanja Vrček (4:3). Gostiteljice so niti igre do odmora držale v svojih rokah, po polovici tekme je semafor kazal 12:9. Tudi na začetku drugega polčasa je kazalo, da se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. 18 minut pred koncem so imele rokometašice Z'dežele najvišjo prednost na tekmi, pet golov (18:13), nato pa so Novomeščanke uprizorile preobrat. Stvari je v svoje roke vzela Erin Novak. V 55. minuti je najprej zadela za izenačenje (23:23), do konca pa je bila uspešna še trikrat, kar je bilo dovolj za veliko zmago Dolenjk na gostovanju v Celju.
Med strelkami je z 12 goli najbolj izstopala Erin Novak, med izbrankami Miše Marinček pa sta bili najbolj razpoloženi Anika Strnad in Jasmina Pišek. Obe sta dosegli po pet golov.

IZJAVI PO TEKMI

Jasmina Pišek, rokometašica Z'dežele:
"Na tekmi smo lahko videli nekaj dobrih akcij, zagotovo pa preveč zgrešenih strelov. Zmage in porazi so sestavni del športa. Tokrat se nam žal ni izšlo. Osredotočiti se moramo na prihodnjo tekmo, ki nas čaka konec tedna v Ajdovščini."

Gašper Kovač, trener Krke Novega mesta:
"Prvi polčas se ni odvil po naših željah, saj je bila celjska vratarka izjemno razpoložena. Na koncu smo uspeli tekmo obrniti v našo korist. To je za nas zelo pomembna zmaga. Skozi sezono se dvigujemo in želimo se boriti za najvišja mesta v 1. ženski rokometni ligi."

ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : RK KRIM MERCATOR 25:28 (13:14)
Abina 14 (4), Fegic 4; Pineau 7, Gomilar Zickero in Van Kreij po 5.


Rokometašice Krima Mercatorja so na parket 1. ženske rokometne lige stopile prvič po 14. aprilu. Na prvi tekmi končnice so se pomerile z Ajdovkami, ki so bile na zadnjih dveh obračunih poražene. Tokrat jim je kazalo bolje. V deseti minuti so sicer gostje povedle za štiri gole (6:2), to pa je bila njihova najvišja prednost. Z delnim izidom 3:1 so se Ajdovke hitro približale in tekmicam zadihale za ovratnik (5:7), v 25. minuti pa je Ana Abina celo izenačila na 11:11. Do odmora so si izbranke Nataše Derepasko priigrale minimalno prednost (14:13), kar je napovedalo zanimivo nadaljevanje. Krimovke so nekajkrat povedle za tri gole, a je Ajdovkam vselej uspele obdržati priključek. Pred končnico so ohranile možnosti, da bi se veselile točke ali dveh. Pet minut pred koncem je semafor kazal 24:23 v korist rokometašic v modrih dresih. Nato je za 25:23 zadela Allison Pineau, gostiteljice pa so si privoščile dvominutno izključitev Ane Abina in kasneje še Veronike Leški. V zadnji minuti so gostje tako prednost znova povečale na štiri gole (28:24), končni izid srečanja (28:25) pa je z lepim strelom od daleč postavila starejša od sester Abina, ki je bila z 12 goli tudi najboljša strelka tekme.

IZJAVI PO TEKMI

Klara Hrovatič, vratarka Mlinotesta Ajdovščine:
"Čeprav smo imele kratko klop in na koncu zelo utrujene rokometašice, smo držale stik s Krimovkami. Za kaj več je na koncu zmanjkalo osredotočenosti. Gledalci so zagotovo uživali, navijači so lahko ponosni na našo predstavo. Tako igro moramo ponoviti v soboto in dokazati, da sta bila prva dva poraza v končnici zgolj naključje."

Tija Gomilar Zickero, rokometašica Krima Mercatorja:
"Vsakič, ko pridemo v Ajdovščino, vemo, da nas čaka zahtevno gostovanje. Sicer smo tekmo začele dobro, se borile, a so nam Ajdovke s kakovostno ekipo dihale za ovratnik. Na koncu so pretehtale izkušnje in kakovost."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA, 5. - 8. MESTO:

sreda, 11. maja:
ŽRK PTUJ : ŽRK VELENJE 22:25 (12:13)
Kolenko 9 (4), Rukelj 4; Ferenc 11 (7), Černivec 5.


V dvorani Ljudski vrt so ljubitelji rokometa v uvodnih desetih minutah tekme med Ptujčankami in Velenjčankami spremljali izenačen obračun. Prve so za dva zadetka (6:4, 7:5) povedle gostiteljice, nato pa je sledil petminutni strelski mrk. Prekinila ga je Nastja Ferenc, ki je izkoristila najstrožjo kazen (7:6). Do odmora so gostje prednost stopile in celo prevzele vodstvo, po 30 minutah igre so imele gol naskoka pred tekmicami (13:12). Na začetku drugega polčasa je Ferenceva dvakrat zadela s sedmih metrov in povečala prednost izbrank Snežane Rodič na tri gole (15:12). V nadaljevanju so Velenjčanke igro nadzirale, gostiteljicam pa niso dovolile, da bi se jim približale na manj kot dva zadetka. Tako je bilo vse do konca, ko je rezultat znašal 25:22 v korist Velenjčank.
Pri zmagovalkah je bila strelsko najbolj razpoložena Nastja Ferenc z enajstimi goli, za Ptujčanke pa jih je devet dosegla Minea Kolenko.

IZJAVI PO TEKMI

Danijela Kreft, rokometašica Ptuja:
"Kljub porazu čestitam soigralkam. Tekmo smo začele dobro, ampak se na koncu na žalost ni izšlo. Prepričana sem, da bomo na naslednjih tekmah popravile realizacijo v napadu in igro v obrambi."

Petra Tomič, rokometašica Velenja:
"Začele smo v krču, a nato odigrale vrhunsko tekmo. Igrale smo vse za eno, ena za vse. Pokazale smo ekipno predstavo, s takšno igro smo zasluženo zmagale. Ponosno gremo domov, ker vemo, da se bomo kmalu veselile končnega petega mesta v 1. ženski rokometni ligi."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA, 9. - 12. MESTO:

sreda, 11. maja:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : ŽURD KOPER 26:27 (15:14)
Štritof (4) in Taeng On Čokelc 6; Kadić, Vatovec (2) in Škabar (3) po 6.


Uvodne minute primorskega derbija so bile v znamenju Izolank, ki so povedle s 3:0, a so tudi gostje hitro ujele ritem in v osmi minuti izenačile na 8:8. V nadaljevanju so znova bolje zaigrale izbranke Boruta Hrena. Prevzele so nadzor nad igro in vodile vse do konca prvega polčasa, ko so imele minimalno prednost (15:14). Po vrnitvi na parket je bila najprej uspešna Zana Kadić (15:15), nekaj trenutkov kasneje pa je najstrožjo kazen izkoristila Metka Škabar in Koprčanke so povedle prvič na tekmi (16:15). Deset minut pred koncem srečanja so imele tri gole zaloge (22:19), ki pa so jo v končnici nekoliko ogrozile. V 58. minuti je Ana Taeng On Čokelc namreč izid poravnala na 25:25, na drugi strani je bila znova uspešna Zana Kadić (26:25), v zadnji minuti pa je Mandy Štritof znova izenačila (26:26). Kazalo je, da se bo obračun v Izoli končal z remijem, a so Koprčanke po novem golu Kadićeve uspele izvleči dve točki.
Pet rokometašic je doseglo po šest golov. Za Trgo ABC Izolo sta bili to Mandy Štritof in Ana Taeng On Čokelc, za Koprčanke pa Zana Kadić, Karin Vatovec in Metka Škabar.

RK ZELENE DOLINE ŽALEC : RK OLIMPIJA 31:37 (14:19)
Kokotec 10, Žener 9 (4); Berzelak 10 (1), Kolobarič 8.


Rokometašice iz slovenske prestolnice so odločno odprle srečanje v Žalcu. Že v sedmi minuti so vodile za pet (6:1), v nadaljevanju so prednost ohranjale. Proti koncu prvega polčasa so Žalčanke zaigrale nekoliko bolje in se tako Ljubljančankam približale na tri gole (10:13). Do konca prvega dela so gostje stvari znova postavile na svoje mesto in se na odmor odpravile s petimi zadetki zaloge (19:14). Po vrnitvi na parket je sledil hiter delni izid 4:1, s katerim so prednost pred gostiteljicami še dodatno povečale. Do konca tekme zasedba Olimpije ni popuščala, njena prednost pa nikoli ni bila ogrožena.
Najboljša strelka na strani Olimpije je bila Lea Berzelak z desetimi goli, prav toliko jih je za Žalčanke dosegla tudi Kristina Kokotec.

IZJAVI PO TEKMI

Tjaša Žener, rokometašica Zelenih dolin Žalca:
"Najprej čestitke gostjam za zmago. Nam se je poznala odsotnost dveh rokometašic, odigrale smo slabo. Naredile smo preveč tehničnih napak. Verjamem, da se bomo zbrale in do konca 1. ženske rokometne lige odigrale tako, kot znamo."

Kristina Kaišič, vratarka Olimpija:
"Čestitke ekipi! Odigrale smo bolje kot v ponedeljek. Naredile smo manj napak, kar nas je pripeljalo do zmage."
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - KONČNICA (1. - 4. mesto)
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK Krim Mercator 1 1 0 0 38
2 ŽRK Z'dežele 2 1 0 1 31
3 ŽRK Mlinotest Ajdovščina 3 0 0 3 30
4 ŽRK Krka Novo mesto 2 2 0 0 29
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - KONČNICA (5. - 8. mesto)
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 ŽRD Litija 1 1 0 0 15
2 ŽRK Velenje 2 2 0 0 13
3 RŽK Zagorje 1 0 0 0 13
4 ŽRK Ptuj 2 0 0 2 11
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - KONČNICA (9. - 12. mesto)
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 ŽRK Trgo ABC Izola 3 2 0 1 4
2 RK Olimpija 3 1 1 1 3
3 ŽURD Koper 3 1 1 1 3
4 RK Zelene doline Žalec 3 1 0 2 2