15. 5. 2022

Velenjčani tretjič v zgodovini pokalni prvaki

V Slovenj Gradcu se je zaključil finalni turnir Pokala Slovenije. Tretjič v svoji zgodovini so lovoriko v zrak dvignili rokometaši Gorenja Velenja, ki so bili v finalu s 34:31 boljši od škofjeloškega Urbanscapa. Bron je osvojila ekipa Celja Pivovarne Laško, ki je bila z 31:28 boljša od Dobove. 

Za najboljšega igralca turnirja četverice najboljših ekip je bil izbran Domen Tajnik, najboljši vratar je postal Alen Husejnović iz Dobove, največ zadetkov (14) pa je dosegel član škofjeloške zasedbe, Grega Jamnik.

Velenjčani so bili pokalni prvaki že v letih 2003 in 2019, ko je bil do konca izpeljan tudi zadnji predkoronski finalni turnir. S tretjim naslovom so se na lestvici zmagovalcev povzpeli na drugo mesto. Največ naslovov (21) premorejo Celjani, poleg Velenjčanov je trikrat pokalni uspeh slavil tudi nekdanji koprski Cimos. 
POKAL SLOVENIJE, FINALNI TURNIR
Slovenj Gradec, ŠD Slovenj Gradec, 14. in 15. maj 2022

Finale, nedelja, 15. maja:
RD URBANSCAPE LOKA : RK GORENJE VELENJE 31:34 (12:14)
Predović in Šiško po 6; Cingesar 7, M. Jesenko in U. Pipp po 6.
STATISTIKA

Rokometaši iz Velenja so absolutni zmagovalci domačega pokalnega tekmovanja v sezoni 2021/22. Na letošnjem zaključnem turnirju v Slovenj Gradcu so najprej v sobotnem "finalu pred finalom" na kolena položili največje domače tekmece iz Celja z 32:30, v najbolj prestižni tekmi pa so bili boljši še od rokometašev iz Škofje Loke s 34:31.
Igralci iz Šaleške doline so po dveh sezonah pokalnega premora zaradi pandemije novega koronavirusa v Slovenj Gradcu tako ubranili pokalno lovoriko iz Novega mesta. Ekipa iz Velenja je v tej sezoni v šestnajstini finala izločila LL Grosist Slovan s 35:23, v osmini finala Slovenj Gradec 2011 z 28:27, v četrtfinalu pa Sviš Ivančno Gorico z 32:25.
Izbranci primorskega strokovnjaka na velenjski Zorana Jovičića so bili na finalni tekmi skorajda celoten čas v prednosti, a Škofjeločani so jim po rezultatski plati kljubovali do 18. minute (9:9).
Po izključitvi Stefana Damjanovića so Velenjčani povedli z 11:9, nato v končnici prve polovice tekme nekajkrat zapravili priložnost za vodstvo s tremi goli. A to so jim onemogočili tudi trdovratni in hitri gorenjski rokometaši, ki so jim s svojo globoko obrambo povzročili velike težave, kljub temu pa so se papirnati favoriti današnje tekme iz Velenja na veliki odmor podali s prednostjo dveh golov (14:12).
Izbranci ljubljanskega trenerja na gorenjski klopi so sijajno odprli drugi polčas. Zelo hitro so nevtralizirali zaostanek dveh golov, v 36. minuti pa po zadetku Urbana Pippa prvič na dvoboju povedli s 17:16. Velenjčane po zaostanku ni zajela panika, hitro so strnili svoje vrste in po delnem izidu 4:0 v 41. minuti povedli z 21:18.
Škofjeloška minuta odmora sprva ni zaustavila njihovega ritma. V 45. minuti so po golu Matica Verdinka povedli s 25:20, nato pa zaigrali nekoliko nezbrano ter Škofjeločanom dopustili, da so v 49. minuti več kot prepolovili zaostanek (24:26).
Po Jovičićevi minuti odmora so Velenjčani zadeve le postavili na pravo mesto, v prelomnih trenutkih so pravočasno dosegali gole in tudi pobrali smetano na turnirju v Slovenj Gradcu.
Pri Velenjčanih sta bili najbolj učinkovit Peter Šiško in Branko Predović, ki sta dosegla po šest golov, pet jih je dodal Tilen Sokolič. Pri Škofjeločanih je Darko Cingesdar dosegel sedem, Urban Pipp in Matevž Jesenko pa šest zadetkov.

IZJAVI PO TEKMI:

Domen Tajnik, rokometaš RK Gorenje Velenje in najboljši igralec finalnega turnirja:
"Vedeli smo, da nas v finalu čaka še zahtevnejša tekma kot v polfinalu proti Celjanom. Emotivno smo bili izčrpani ter tudi utrujeni. Pred tekmo in med polčasom smo si govorili, da moramo ostati mirni, če bo v igri prišlo do kakšnih črnih minut, in igrati svojo igro. Pri temu smo vztrajali in to se nam je obrestovalo. V drugem polčasu smo Škofjeločanom nekoliko ušli in prednost zadržali do konca. Zasluženo smo zmagali."

Grega Jamnik, rokometaš RD Urbanscape Loka in najboljši strelec finalnega turnirja:
"Pohvalil bi vse, ki so bili vpleteni v organizacijo tega dogodka v Slovenj Gradcu. Vzdušje na turnirju je bilo izjemno. Včasih je nevtralen teren lahko presenečenje. Mi smo v finalu pokazali največ, česar smo sposobni in se borili do zadnje sekunde. Vedeli smo, da bi za zmago morali Gorenje Velenje pustiti pod mejo 28 doseženih zadetkov, kar nam kljub trudu ni uspelo. Velenjčani so zasluženo zmagali. Za nas je ta dosežek zgodovinski. Na obeh tekmah smo pokazali, da se na finalni turnir nismo uvrstili kar tako. Pokazali smo, kaj Škofja Loka zmore. Taki predstavi bomo skušali pokazati tudi na preostalih dveh tekmah, ki nas čakata v Ligi NLB."

Tekma za 3. mesto, nedelja, 15. maja:
RK DOBOVA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
Cokan 7 (4), Kodrin in Vlah po 4; Nešić 6 (1), Glogovšek in Rantah po 5 (1).
STATISTIKA

Rokometaši iz Celja so v obračunu osmoljencev sobotnih polfinalnih tekem premagali tekmece iz Dobove, njihov odpor pa so zlomili šele v drugi polovici tekme.
Zasedba iz Posavja je v prvi polovici tekme izkoristila težave 21-kratnih pokalnih prvakov iz Celja in v 21. minuti povedla s 13:10. Izbranci celjskega trenerja Alema Toskića so v končnici prvega polčasa povsem zadihali za ovratnik tekmecev, v začetku drugega pa po golu Tilna Kodrina po dolgem času povedli s 17:16.
Od tedaj naprej niso več pogledali v tekmečev hrbet. Posavci so jih sicer ujeli in nekajkrat izenačili, nazadnje v 48. minuti, ko je Rudolf Zvonimir Šafranko zadel za 24:24. V prelomnih trenutkih dvoboja so Celjani malce dvignili raven svoje igre in v 53. minuti povedli s 27:24, nato pa kljub nekaterim težavam - Dobovčani so se jim v 57. minuti približali na gol zaostanka (28:27) - dosegli zmago.
V celjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Tim Cokan s sedmimi goli, Tilen Kodrin in Aleks Vlah sta dosegla po štiri zadetke. Pri zasedbi iz Dobove je Ignjat Nešič dosegel šest, Anton Glogovšek in Nik Rantah, v polfinalu ključen igralec Dobove, ki je tokrat zaradi direktnega rdečega kartona - ob strelu s sedmih metrov je zadel vratarja tekmecev v glavo - tekmo zaključil že v 25. minuti, pa po pet golov.

IZJAVI PO TEKMI:

Damjan Radanović, trener RK Dobova:
"S prikazanim na tekmi za tretje mesto sem lahko izjemno zadovoljen. Po koncu se sicer pri meni poraja nekoliko žalosten občutek. Žal mi je, da naši fantje niso bili pravi in tako sproščeni v sobotnem polfinalu. V tem primeru bi se prav lahko zgodilo, da bi nastopili v finalu. Čestitke fantom, ker so znali dvigniti glave po težkem porazu prikazati takšno igro."

Tilen Kodrin, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Po sobotnem porazu v polfinalu smo se zavedali, da bo težko odigrati tekmo za tretje mesto. Težko se je bilo zbrati in pripraviti na nov dvoboj. Svojega dela nismo opravili povsem tako, kot znamo. Dobovi smo dopustili, da se je preveč razigrala. Ob tem mi nismo bili dovolj hitri in strpni v obrambi. Kljub temu smo uspeli osvojiti bron."

Že odigrano, polfinale, sobota, 14. maja:
RK DOBOVA : RD URBANSCAPE LOKA 20:25 (10:13)
RK GORENJE VELENJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 32:30 (14:14)

VEČ O TEKMAH
DOSEDANJI SLOVENSKI POKALNI PRVAKI
21x RK Celje Pivovarna Laško (1991-2001, 2003/04, 2005-2007, 2009/10, 2011-2018)
3x RK Cimos Koper (2007-2009, 2010/11)
3x RK Gorenje Velenje (2002/03, 2018/19, 2021/22)
1x RK Gold Club Hrpelje (2004/05)
1x RK Mobitel Prule 67 (2001/02)