14. 1. 2022

Danci drugi izziv Slovenije na EP

Po uspešno prestanem ognjenem krstu proti Severni Makedoniji slovensko reprezentanco na drugi tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva čaka dvoboj z Dansko. Obračun za vrh skupine A po dveh krogih tekmovanja se bo v Debrecenu v soboto začel ob 20.30.

Slovenska reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva opravila svojo nalogo. Po nekaj vzponih in padcih v igri proti Makedoncem si je po 60 minutah v debrecenski Főnix Aréni priigrala prvi točki na letošnjem velikem tekmovanju. "Prebili smo led," je na spletnem druženju z novinarji povedal desni krilni rokometaš Gašper Marguč, ki s soigralci že pogleduje proti sobotnem dvoboji z Dansko.

Slovenska izbrana vrsta bo v soboto, ob 20.30, na skrajnem vzhodu Madžarske poskušala ponoviti scenarij iz leta 2000, ko so slovenski rokometaši nazadnje okusili slast zmage nad Dansko na uradnem srečanju. Na tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva na Hrvaškem so Skandinavce premagali z 28:24. Dres s slovenskim državnim grbom je na dvoboju v Rijeki nosil tudi Gregor Cvijič, pomočnik slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa, ki se je na omenjenem tekmovanju na evropski prestol povzpel drugič zapored.

Na slovensko-danskem dvoboju se bosta pomerili dve še neporaženi ekipi. Danska je pred gledalce v Debrecenu pritekla po zmagi Slovenije nad Makedonijo in Črnogorce odpravila s končnim rezultatom 30:21. Večji del posla so rokometaši s severa Evrope opravili že v prvem polčasu, ki so ga dobili z razliko osmih zadetkov. Med vratnicama je blestel Niklas Landin, ki si je za svojo predstavo prislužil naziv igralca tekme, na drugi strani igrišča pa je svoj 1200. gol za reprezentanco s sedmih metrov vpisal Mikkel Hansen.

Dansko moštvo sestavljajo izkušeni rokometaši, stari znanci rokometne javnosti, združeni z mladimi silami, ki čakajo na svoj preboj na veliko sceno. Ob Landinu, Hansnu in Lassu Svanu bo selektor Nikolaj Jacobsen več odgovornosti namenjal tudi Emil Jakobsnu, Jacobu Holmu in Mathiasu Gidslu, ki je bil proti Črni gori na svojem debiju na velikem tekmovanju s petimi zadetki drugi strelec danske zasedba.

Blaž Janc je v odgovoru medijem napovedal glavni orožji za zmago proti zasedbi v rdeče-beli športni opravi: "Ključni bosta obramba in pol nasprotni napadi, s katerih moramo doseči čim več zadetkov. Ta dva dela igre bosta morala biti boljša kot na pretekli tekmi."

Na dan pred obračunom z Hansnom in druščino so Slovenci dopoldne opravili aktivacijo v prostorih hotela, trening na pomožnem igrišču arene v Debrecenu pa izbrance Ljubomirja Vranješa čaka v poznih popoldanskih urah.

Slovensko reprezentanco po sobotnem dvoboju čaka nedeljski počitek. Na parket Főnix Aréne se bodo vrnili v ponedeljek, ko se bodo na zadnji tekmi skupinskega dela pomerili proti zasedbi iz Črne gore. Ljubitelji rokometa v Sloveniji lahko vse neposredne prenose tekem naše izbrane vrste na EP spremljate na televizijskih kanalih TV Slovenija 2 in Arena Sport 1.

EVROPSKO PRVENSTVO, PRVI DEL, 2. KROG

2. krog, sobota, 15. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

IZJAVE IZ REPREZENTANČNEGA TABORA

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Igrali bomo proti tekmecu, ki je dober skoraj na vsakem področju rokometne igre. Za nas bo to zahtevna tekma. Smo v dobri formi in samozavestni, da lahko Danski v soboto otežimo, da bi igrali svojo igro, na katero so navajeni. To bomo tudi poskušali storiti. Danska ni samo Mikkel Hansen. Gre za zasedbo s številnimi kakovostnimi rokometaši v napadu in obrambi. V golu imajo enega izmed najboljših vratarjev na svetu. Čaka nas zahtevna naloga, a ne dvigujemo bele zastave. V tekmo se podajamo z željo po zmagi."

Blaž Janc, rokometaš Slovenije:
"Če želimo premagati ekipo kot je Danska, moramo odigrati skoraj popolno tekmo. Proti Makedoniji smo naredili veliko dobrega, a moramo za dve točki proti Danski našo predstavo dvigniti na še višjo raven. Ključni bosta obramba in pol nasprotni napadi, s katerih moramo doseči čim več zadetkov. Ta dva dela igre bosta morala biti boljša kot na pretekli tekmi. Nasprotni napadi bodo tudi orožje Dancev. Za presenečenje potrebujemo zelo dobro tekmo."

Gašper Marguč, rokometaš Slovenije:
"Nič nimamo za izgubiti, lahko smo sproščeni. V četrtek smo igrali v rahlem krču zaradi treme, ki jo prinaša prva tekma. Led smo prebili in osvojili prvi točki. V soboto bosta pomembni obramba in realizacija v napadu. Moramo izkoriščati lepe priložnosti za strel, ki smo si jih ustvarili proti Makedoncem. Verjamem, da si jih bomo tudi proti Dancem. Vse možnosti so odprte, gremo pa na zmago."
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 27:25 (13:10)

VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 15. januarja, ob 20.30:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)