16. 1. 2022

Proti Črni gori za preboj v nadaljevanje tekmovanja

Po enem paru osvojenih točk na prvih dveh tekmah skupinskega dela evropskega prvenstva imajo rokometaši slovenske reprezentance vso usodo v svojih rokah. V nadaljevanje tekmovanja jih pelje zmaga na ponedeljkovi tekmi proti Črni gori v Debrecenu (18.00).

Slovenija na tekmi proti Danski ni uspela doseči želene zmage. Izbranci selektorja Ljubomirja Vranješa so začeli odločno in z obrambo 6-0 povzročali težave favoriziranim Skandinavcem. Dvoboj je bil izenačen do 24. minute, ko so se Danci rezultatsko oddaljili. Med vratnicama tekmecev z evropskega severa se je razbranil eden najboljših svetovnih vratarjev Niklas Landin, Slovenci pa so ob zadnjem zvoku sirene rokometašem v rdeče-beli športni opravi morali priznati poraz s 23:34.

Jutro po tekmi z Danci je minilo v znamenju vnovičnega rednega testiranja na virus Covid-19, ki je postalo redna praksa rokometašev in strokovnega štaba od prihoda v Debrecen, ter kratkega sprehoda v okolici hotela. Preden se z moštvom Črne gore pomerijo na tekmi za biti ali ne biti, Slovence čakata še dva treninga.

Za Črnogorce, ki med evropsko elito tekmujejo šestič, bi bil preboj iz skupinskega dela prvi v zgodovini evropskih prvenstev. Skozi kvalifikacije so se izbranci Zorana Roganovića, najboljšega strelca vseh časov v švedskem državnem prvenstvu, prebili kot drugouvrščeno moštvo skupine osem. Zaostali so zgolj za rokometaši iz dežele slovenskega selektorja Vranješa.

Črnogorska reprezentanca je po pričakovanem porazu proti Danski v neizprosnem obračunu z Makedonci osvojila prvi par točk in se v skupnem izkupičku poravnala s slovensko. Eden izmed ključnih mož  njene zmage nad balkanskimi tekmeci je bil vratar Nebojša Simić, ki je zabeležil 13 obramb. S šestimi zadetki sta na drugi strani igrišča voz Črne gore proti zmagi vlekla levi krilni Miloš Vujović in srednji zunanji Božo Andjelić. Ob nekaj mlajših soigralcih pomembno vlogo v vrstah ponedeljkovih tekmecev Slovenija igrata Vasko Ševaljević, igralec z največ nastopi in goli za svojo državo ter Nemanja Grbović, udeleženec zadnjih štirih evropskih prvenstev.

Navijači slovenske reprezentance se bodo nadejali ponovitve zadnjega obračuna Slovenije in Črne gore na evropskih prvenstvih, ko je naša četa slavila zmago z devetimi zadetki razlike. V Zagrebu je bil na strani zmagovalcev najboljši strelec Gašper Marguč s šestimi goli, štiri pa jih je v mrežo tekmecev pospravil Blaž Blagotinšek, ki je na spletnem druženju z mediji povzel želje in pričakovanja slovenske zasedbe pred tretjim tekmovalnim srečanjem letošnjega turnirja stare celine: "Naprej je treba iti z dvignjenimi glavami. Čaka nas najpomembnejša tekma do sedaj. Pričakujem igro s prvega polčasa tekme proti Danski. Igrali smo odlično obrambo, malo grešili in upam, da bomo takšno predstavo v ponedeljek pokazali vseh 60 minut."

Po dnevu počitka se bo četa Ljubomirja Vranješa na parket debrecenske Főnix Aréne vrnila v ponedeljek ob 18.00. Navijači, ki igre naše reprezentance spremljate iz Slovenije, lahko vse neposredne prenose tekem slovenske izbrane vrste na EP ujamete na televizijskih kanalih TV Slovenija 2 in Arena Sport 1.

EVROPSKO PRVENSTVO, PRVI DEL, 3. KROG

Debrecen (Madžarska), ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

IZJAVE IZ REPREZENTANČNEGA TABORA

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Pomerili se bomo proti tekmecu, ki je premagal Makedonce, ima samozavestno zasedbo in igra dober rokomet. Zavedamo se, kaj ta tekma prinaša. Gre za zadnji obračun skupinskega dela. Kdor ga bo dobil, bo napredoval v drugi del tekmovanja. Vemo, kako pomemben je ta dvoboj in se nanj tudi primerno pripravljamo. S tekme proti Danski lahko odnesemo veliko, naredili smo nekaj dobri stvari, a tudi izgubili zbranost v drugem polčasu, kar nam mora biti v poduk. To se nam proti Črnogorcem ne sme zgoditi. Pomembno bo, da svojo igro igramo vseh 60 minut in damo vse od sebe."

Jure Dolenec, kapetan Slovenije:
"Tekmo proti Danski moramo čim prej pozabiti in s seboj vzeti tisto, kar je bilo pozitivnega. Verjamem, da na tem prvenstvu še nismo rekli zadnje. Čaka nas obračun, ki bo za nas kot finale. Že pred prvenstvom smo se pogovarjali, da je vsaka naslednja tekma najpomembnejša. Zdaj je na vrsto prišel dvoboj, ki nam ob zmagi prinaša uvrstitev v drugi del prvenstva. Nihče ne ve, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju turnirja. Mi moramo premagati Črnogorce in doseči prvi cilj."
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 27:25 (13:10)

VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 15. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA 23:34 (14:16)

VEČ O TEKMI

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)