5. 3. 2022

Velenjčani, Celjani in Slovenjgradčani prepričljivi, do zmag še Ribničani in Koprčani

V soboto so zanesljive zmage zabeležili rokometaši Gorenja Velenja, Celja Pivovarne Laško in Slovenj Gradca 2011, bolj napeto pa je bilo v Ribnici in Ljubljani.

Najprej sta bila na vrsti dvoboja v Rdeči dvorani in dvorani Zlatorog. V prvi so gostitelji zanesljivo premagali SVIŠ Ivančno Gorico (40:25), tudi v drugi pa je bila domača zasedba prepričljivejša od tekmecev iz Ormoža (41:28). Visoko zmago so zabeležili tudi Slovenjgradčani (36:26), ki so gostili ekipo Herza Šmartnega.

Bolj tesna sta bila obračuna v Ribnici in Ljubljani. V deželi suhe robe so gostitelji v končnici strli odpor LL Grosista Slovana (27:24), Koprčani pa so kot edini gostje prišli do zmage v prestolnici (30:26).

Že v petek so izbranci Uroša Zormana na domačem parketu upravičili vlogo favoritov in ekipo Maribora Branika premagali s končnim izidom 30:24. Še bolj prepričljivi pa so bili rokometaši Dobove. Potrdili so dobro formo, ki jo kažejo v drugem delu prvenstva in na koncu s 26:17 premagali Škofjeločane.

LIGA NLB, 17. KROG:

sobota, 5. marca:
RK GORENJE VELENJE : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 40:25 (21:13)
Pajt 9 (3), Mlivić 6; Hočevar 8, Zavodnik 4 (1).

Igralec tekme: Tarik Mlivić (RK Gorenje Velenje)


Velenjčani niso imeli težav na tekmi z ekipo z dna lestvice Lige NLB. Hitro so pokazali, da bodo status favorita upravičili z velikim številom golov. Gostje so bili blizu le v uvodu, po 5:3 pa so gostitelji stopili na plin. Prednost se je hitro povečevala, po 20 minutah je bil rezultat 12:6, do polčasa pa je vodstvo znašalo že osem zadetkov (21:13). A tudi v nadaljevanju rokometaši Gorenja Velenja niso popuščali. Pri izidu 23:13 so prvič prišli do dvomestne prednosti, z učinkovitim nadaljevanjem pa so to razliko še povišali in tekmecu niso pustili nobene možnost.
Kenan Pajt je pri gostiteljih končal dvoboj z devetimi goli, pri gostih pa je strelsko izrazito izstopal Jan Hočevar z osmimi goli.
Naslednjo tekmo bodo rokometaši SVIŠ Ivančne Gorice odigrali proti Dobovi, zasedba Gorenja Velenja pa bo gostovala v Mariboru.

IZJAVI PO TEKMI

Kenan Pajt, rokometaš Gorenja Velenja:
"V tekmo smo vstopili odločno od prve minute. Obračun proti SVIŠ Ivančni Gorici smo vzeli resno, saj ničesar nismo želeli prepustiti naključju. Dobro smo se pripravili, tekmeca smo dobro analizirali, kar smo tudi pokazali. Vesel sem, da so priložnost dobili tudi mlajši soigralci, ki so jo zelo dobro izkoristili."

Aleksander Polak, trener SVIŠ Ivančne Gorice:
"Najprej čestitke ekipi Gorenja Velenja za več kot zasluženo zmago. Mi smo odigrali brez volje in energije. Proti aktualnim državnim prvakom se ne bi smeli postaviti na tak način, kot smo se. Je pa ta dvoboj lekcija za našo mlado ekipo. Upamo, da bomo že prihodnji teden prikazali boljšo igro. Ekipi Gorenja Velenja pa želim vso srečo v evropskem tekmovanju in državnem prvenstvu."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK JERUZALEM ORMOŽ 41:28 (21:12)
Cokan 7 (1), Ivanković in Vlah (2) po 6; Žuran 6, Škrinjar in Hebar (1) po 5.

Igralec tekme: Tim Cokan (RK Celje Pivovarna Laško)


Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se pričakovano še utrdili na vrhu lestvice Lige NLB. V tej sezoni so pri 16 zmagah in enem neodločenem izidu. Tokrat so Ormožane, ki so doživeli deveti poraz na svoji šestnajsti tekmi, popolnoma nadigrali in že precej pred koncem odločili zmagovalca. Hitro po začetku so prišli do treh golov prednosti (6:3), pozneje pa jo še plemenitili. Že v 24. minuti so vodili za osem golov (16:8), ko je zadel Radojica Čepić. Pred koncem prvega polčasa so gostitelji povedli tudi za dvomestno število zadetkov (20:10). V drugi polčas so nesli devet golov naskoka (21:12), kar je izbrancem Alema Toskića omogočilo relativno mirno nadaljevanje. Še mirnejše pa je postalo, ko so zapovrstjo zadeli Tadej Mazej, Ante Ivanković, Tim Cokan in Matic Suholežnik ter tako poskrbeli, da je bil po rezultatu 25:12 preostanek tekme zgolj še formalnost.
Pri domačih je bil s sedmimi goli najboljši strelec Tim Cokan, pri gostih pa s šestimi Rok Žuran.
Ekipa Celja Pivovarne Laško bo v 18. krogu gostovalo pri LL Grosistu Slovanu, Jeruzalem Ormož pa bo gostil Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško:
"Mislim, da smo zasluženo zmagali. Dali smo vse od sebe, tekmo začeli tako, kot smo se dogovorili in tako odigrali tudi v nadaljevanju. Za nas je vsaka tekma pomembna. Tako moramo vstopiti tudi v vsako naslednjo."

Rok Žuran, rokometaš Jeruzalema Ormoža:
"Bili smo oslabljeni, imamo nekaj težav s poškodbami ter boleznijo. Vseeno smo se borili, kolikor smo se lahko. Nudili smo nek odpor, a so Celjani na koncu zasluženo zmagali."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RD HERZ ŠMARTNO 36:26 (19:10)
Štumpfl 10 (1), Yankovskyy 6; Grum 7, Cirar 4.

Igralec tekme: Aljoša Yankovskyy (RK Slovenj Gradec 2011)


Rokometaši iz Slovenj Gradca niso imeli večjih težav v lovu na novi točki. Do visoke prednosti so prišli že zgodaj, potem pa prednost brez težav obdržali in zadnjeuvrščeno ekipo Herza Šmartnega pustili pri le eni zmagi v sezoni. Potek tekme je napovedal že začetek. Gostitelji so hitro vodili za štiri ali pet golov, prednost pa se je do polčasa počasi že približevala dvomestnemu številu. Tega je zasedba Slovenj Gradca 2011 v drugem polčasu tudi dosegla (24:14), nato pa ostala na isti ravni in ni popuščala. Največ, kar je dovolila tekmecu, je bilo zmanjšanje zaostanka na osem golov (28:20), bližje pa gostje niso mogli in tako je bil obračun odločen že precej pred koncem.
Uroš Štumpfl se je v domači zasedbi izkazal z desetimi goli, medtem ko je bil pri poražencih najbolj učinkovit Janez Grum s sedmimi.
Šmarčani bodo na prihodnji tekmi gostili Trimo Trebnje, Slovenjgradčani pa bodo gostovali v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI

Uroš Štumpfl, rokometaš Slovenj Gradca 2011:
"Reči moram, da se je na koncu dobro izšlo. Sprva nas je bilo malo strah, saj imamo v ekipi nekaj poškodb in bolezni, manjka nam nekaj ključnih rokometašev. Odigrali smo dobro tekmo, morda vmes malo padli v igri. Pohvaliti moram predvsem obrambo, saj smo bili res na visoki ravni. Zaradi tega smo iz lahkih nasprotnih napadov zadevali in strli odpor tekmecev."

Aleš Šmejc, trener Herza Šmartnega:
"Občutki zagotovo niso dobri. V obrambi nismo pokazali praktično nobene igre. Sledi takšen rezultat."

MRK LJUBLJANA : RD KOPER 26:30 (10:13)
Lukman 7 (3), Leskovar in Kolmančič (2) po 5; Smolnik 7 (4), Poklar in Žagar po 5.

Igralec tekme: Jaka Moljk (RD Koper)


Koprčani so gostovali pri predzadnji ekipi Lige NLB. Dolgo časa je bila slednja v boju za nov točkovni izkupiček, toda v končnici tekme so Primorci upravičili vlogo favorita in vpisali svojo osmo zmago, Ljubljančanom pa zadali 14. poraz. Prvi polčas je bil precej izenačen, saj si nobena ekipa ni priigrala več kot dveh golov prednosti - vse do izdihljajev prvih 30 minut, ko je Matevž Žagar zadel za 13:10 v korist gostov. Toda izbranci Romana Šimona so v drugem polčasu hitro spet ujeli priključek, Miha Kolmanič je v 42. minuti izid poravnal na 18:18. Sledilo je izenačeno nadaljevanje, v 51. minuti pa je Tine Poklar goste spet oddaljil za tri gole (25:22), Jaka Moljk pa je tri minute pozneje izbrancem Bojana Čotarja priigral dotlej najvišjo prednost (26:22). Ta je dokončno zlomila odpor gostiteljev.
Najboljša strelca v svojih ekipah sta bila Jure Lukman pri Ljubljančanih in Žiga Smolnik pri Koprčanih. Oba sta zadela po sedemkrat.
Izbranci Romana Šimona bodo v 18. krogu gostovali v Ormožu, Koprčani pa bodo gostili Slovenj Gradec 2011.

IZJAVI PO TEKMI

Herman Leskovar, rokometaš Ljubljane:
"Občutki so grozni. Želja in borbenost sta na visoki ravni, nekatere stvari smo popravili. Zdaj moramo graditi naprej."

Bojan Čotar, trener Kopra:
"Čestitam ekipi za zmago. Pričakoval sem, da bo tekma zahtevna, kot se je pokazalo na koncu. Ljubljančani so kot vedno pokazali svojo borbenost. Čestitam jim za prikazano igro ter jim želim vse dobro še naprej."

RD RIKO RIBNICA : RD LL GROSIST SLOVAN 27:24 (13:9)
Žagar in Miličevič po 6; Jakše in Tufegdžič po 5.

Igralec tekme: Mitja Nosan (RD Riko Ribnica)


Rokometaši Rika Ribnice so upravičili položaj na lestvici Lige NLB in v domači dvorani ugnali ljubljanski LL Grosist Slovan. Z novo zmago so obdržali stik s tretjeuvrščenim Gorenjem Velenjem, a za novi točki so se morali precej bolj potruditi, kot kaže končni izid. Uvod je nakazal na gladko zmago Dolenjcev, ki so v 19. minuti povedli z 10:4, vendar je očitno zalegla minuta odmora gostujočega trenerja Aleša Repine. Gostje so razliko znižali na tri gole (8:11). Čeprav so Ribničani v uvodu drugega dela povedli s 15:9 in 16:10, je zmagovalca odločila šele končnica. Izbranci Roberta Beguša so nepričakovano popustili, kar so Ljubljančani izkoristili za izenačenje na 18:18 in 19:19, še v 57. minuti so gostitelji vodili le s 24:23. Žan Žagar, Blaž Nosan in Brin Cimerman pa so z zadetki poskrbeli, da je zmaga ostala doma (27:24).
Žan Žagar in Uroš Miličevič sta dosegla po šest golov za zasedbo Rika Ribnice, na nasprotni strani jih je pet zabil Aleksa Tufegdžić.
Ribničani bodo v 18. krogu gostovali v Škofji Loki, LL Grosist Slovan bo gostil vodilno ekipo iz Celja.

IZJAVI PO TEKMI

Mitja Nosan, rokometaš Rika Ribnice:
"Začeli smo tako, kot smo se dogovorili. Zdi se mi, da smo prvi polčas oddelali dobro. V drugem nas je malo zmanjkalo. LL Grosist Slovan je iz tekme v tekmo boljši, to dokazuje tudi na igrišču. Prišel je celo do izenačenja, a smo na silo in s podporo občinstva le prišli do zaslužene zmage ter obeh točk, kar je najpomembneje."

Jaka Jakše, rokometaš LL Grosista Slovana:
"Tekmo smo otvorili bolj v krču. Ves drugi polčas smo bili blizu. Dali smo vse od sebe in se borili. Točke bomo morali iskati na prihodnjih tekmah."


Že odigrano:

petek, 4. marca:
RK TRIMO TREBNJE : RK MARIBOR BRANIK 30:24 (15:11)
RK DOBOVA : RD URBANSCAPE LOKA 26:17 (15:6)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 17 16 1 0 33
2 RK TRIMO TREBNJE 15 13 2 0 28
3 RD RIKO RIBNICA 17 11 1 5 23
4 RK GORENJE VELENJE 16 11 1 4 23
5 RD URBANSCAPE LOKA 17 10 0 7 20
6 RD KOPER 17 8 1 8 17
7 RK SLOVENJ GRADEC 2011 17 8 1 8 17
8 RD LL GROSIST SLOVAN 16 7 1 8 15
9 RK MARIBOR BRANIK 17 7 1 9 15
10 RK DOBOVA 17 6 1 10 13
11 RK JERUZALEM ORMOŽ 16 5 2 9 12
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 17 4 0 13 8
13 MRK LJUBLJANA 17 2 1 14 5
14 RD HERZ ŠMARTNO 16 1 1 14 3