31. 3. 2022

Znani kandidati za nastop na odločilnih tekmah s Srbijo

Slovenske rokometaše čez manj kot dva tedna čaka sklepni del kvalifikacij za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Na četrtkovi novinarski konferenci je selektor Uroš Zorman razkril imena 20 rokometašev, ki jih je povabil na začetek priprav pred odločilnima tekmama s Srbijo.

V primerjavi s prvim delom kvalifikacij, v katerih je Slovenija uspešno opravila z Italijo, se v dres z državnim grbom vračata tedaj oboleli levi zunanji rokometaš Borut Mačkovšek ter desno krilo Blaž Janc, ki se je po operaciji slepiča nedavno uspešno vrnil na igrišče in na finalnem turnirju najboljše osmerice Barceloni pomagal do novega naslova španskega pokalnega prvaka. Poleg omenjene dvojice so na priprave vabljeni vratarji Jože Baznik, Klemen Ferlin in Miljan Vujović, krilni rokometaši Darko Cingesar, Tilen Kodrin in Gašper Marguč, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač, Domen Makuc, Staš Skube, Aleks Vlah, Miha Zarabec, Nejc Cehte, Jure Dolenec in Matic Grošelj ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Miha Kavčič.

Reprezentanca se bo čez natanko 10 dni, v nedeljo, 10. aprila zbrala v svoji standardni bazi v Zrečah in tam bivala celoten čas priprav v domovini. V sredo jo nato ob 20. uri v celjski dvorani Zlatorog čaka prvi izmed dveh odločilnih dvobojev s Srbi. Povratna tekma sledi tri dni kasneje ob 18. uri v Kraguljevcu. Na mundial bo napredovala reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki, v primeru neodločenega izida pa bo uspešnejšo ekipo določilo višje število doseženih zadetkov v gosteh.

"Naša reprezentanca je uspešno preskočila prvo kvalifikacijsko oviro in se pospešeno pripravlja na drugo. Želim ji vso srečo. Verjamem, da se bodo fantje pripravili po najboljših močeh, nato pa se borili in igrali hrabro. Upamo na najboljše! Vse lepo vabim, da izbrano vrsto podprete 13. aprila v Celju in kasneje tudi v Kraguljevcu," je zbrane predstavnike medijev in navijače, ki so novinarsko druženje spremljali preko Facebook strani Rokometne zveze Slovenije, nagovoril predsednik slednje, Franjo Bobinac.

Izbrana vrsta se bo pod vodstvom novega selektorja znova soočala s precej kratko odmerjenim časom za skupni trening. Na nedeljskem popoldanskem zboru Zorman ne bo mogel računati na vse vabljene rokometaše, saj jih bo kar nekaj še imelo klubske obveznosti oziroma bodo na poti v domovino. "Tudi tokrat bomo imeli izjemno malo časa za pripravo. Na srečo prvo tekmo igramo doma. Tako nam ne bo potrebno takoj potovati in bomo imeli na voljo malenkost časa več za pripravo. Srbija bo zagotovo zahtevnejši tekmec od Italije, čeprav tudi proti slednji nikakor ni bilo lahko. Srbska reprezentanca je v vzponu. Odlično je igrala v kvalifikacijah, na zadnjem evropskem prvenstvu pa izpadla že po prvem delu," se na reprezentančno akcijo in tekmece ozre Zorman. Ta bo ekipo predvidoma v celoti zbral na ponedeljkovem večernem treningu, do sredine tekme v dvorani Zlatorog pa jo čakata vsega dva prava rokometna treninga.

Sijajnemu odzivu navijačev na tekmi proti Italiji in s tem polnim tribunam legendarne dvorane Golovec so se slovenski rokometaši oddolžili z odlično predstavo."V Golovcu proti Italiji je bilo vzdušje vrhunsko, za kar se še enkrat iskreno zahvaljujem vsem navijačem. Z zmagama proti Italiji smo naredili korak ali dva naprej," poudarja Zorman in v isti sapi dodaja: "Celje je rokometno mesto. Verjamem, da bo tudi dvorana Zlatorog, hram slovenskega rokometa, ki je dvakrat večji od Golovca, pričarala izvrstno vzdušje, ki nam bo pomagalo, da se povzpnemo še dve ali tri stopničke višje!"

Slovenski rokometaši tudi proti Srbiji želijo ponoviti dobro predstavo in si priigrati kar se da ugodno izhodišče pred povratno tekmo v osrčju Srbije. Na pot proti 10. uvrstitvi med svetovno elito bodo zagotovo lažje zakorakali ob bučni podpori navijačev. Vstopnice za izredno pomembno tekmo v Celju si je mogoče zagotoviti preko spleta (povezava TUKAJ) ter v fizični obliki na bencinskih servisih OMV ter v trafikah 3DVA. Vse do dneva obračuna si bo dragoceni listič moč zagotoviti po ceni 10 evrov, na dan tekme boste zanj morali odšteti dva evra več.
SEZNAM VABLJENIH ROKOMETAŠEV NA PRIPRAVE PRED TEKMAMA S SRBIJO
Rokometaš Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec Telekom Veszprem (Madžarska)