3. 8. 2006

Visoka zmaga kadetov proti Rusiji

Slovenija : Rusija 37:27 (19:18)
Dvorana TTÜ, gledalcev 75, sodnika Sirbu in Suponicov (oba Moldavija).
Slovenija: Čudič, Rojc 4(1), Praznik 4(1), Peterlin 1, Razgor 1, Špegel 3, Dolenec 2, Župič, Svetelšek 4, Zbičajnik, Paladin 1, Kodelja 8, Bombač 9.
Rusija: Morozov, Isakov 1, Semenov, Kireev 9(5), Maximov 3, Šiškarev 2, Volkov 1, Gaboev, Zabolotskij, Skuratov 3, Gavrilov 2, Zorin 3, Gusev 2, Nešpor 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 4(2); Rusija 7(5).
Izljučitve: Slovenija 6 min.; Rusija 16 min.

Slovenski selektor je imel pred tekmo z Rusijo prvič večje težave s poškodbami, saj tokrat ni mogel računati na levega krilnega igralca Dejana Anderluha, ki si je poškodoval zapestje na tekmi proti Češki.
V uvodnih desetih minutah je slovenska obramba delovala odlično, saj je marsikateri strel Rusov končal v bloku branilcev, ruski organizator igre pa je dobil svojega čuvaja, nalogo sta izmenično opravljala Kodelja in kasneje tudi Bombač, oba pa sta ga odlično pokrila in preprečila, da bi razigral svoje soigralce. Prvi so povedli Slovenci, Rusi pa so izenačili iz sedmih metrov, v 9. minuti pa prešli v vodstvo prvič in tudi zadnjič na tekmi.
V 12. minuti je bil izključen Šiškarev, premoč pa so kadeti Slovenije dobro izkoristili, saj so premagali nasprotnega vratarja trikrat, svojo mrežo pa ohranili nedotaknjeno in povedli z 9:7. Dve minuti so povečali razliko na +4, kar je prisililo ruskega selektorja, da je vzel minuto odmora.
Po predahu so prek Bombača, ki se je preselil na mesto krožnega napadalca povečali prednost še za zadetek več. V 21. minuti je moral za dve minuti na »hladno« prvič tudi slovenski reprezentant, in sicer Slamar. Rusi so tako najprej izkoristili najstrožjo kazen, nato še dvakrat premagali Čudiča in znižali na 13:15. Prednost dveh golov Slovenije je znašala vse do zadnje minute, ko so Rusi pet sekund pred iztekom polčasa izsilili sedemmetrovko, ki jo je realiziral Kireev. Tako so šli kadeti Slovenije v drugi polčas z zadetkom prednosti.

Do 37. minute je imela Slovenija na svojem »kontu« dva gola prednosti, v tej minuti pa je bil izključen Bombač, a Rusi kljub temu niso dosegli zadetka, saj je Čudič najprej obranil strel iz sedmih mestrov, nato še iz igre ob koncu kazni pa prek celega igrišča zaposlil Bombača, ki se je ravno odslužil kazen. Slednji je zadel in povečal razliko na +3, ob tem je dosegel že svoj sedmi gol na tekmi.
Do 44. minute se razlika ni spremenila, v slednji pa je Kodelja s svojim šestim zadetkom na srečanju povečal na štiri zadetke prednosti. Zatem so imeli slovenski igralci dva igralca več in v 49. minuti postavili najvišjo prednost doslej, in sicer +7. Ruski sistem igre je nato počasi razpadel, saj se je razlika večala iz minute v minuto, v 56. minuti je ta znašala že 12 golov. Rusi od 45. do 58. minute niso uspeli premagati vratarja Čudiča, ki je tokrat imel zares veliko pomoč v svoji obrambi. Zmage se je na koncu veselila, sicer mala, a zelo glasna, skupinica slovenskih navijačev, ki skozi celotno srečanje glasno spodbuja slovenske igralce.

Izjavi po tekmi:
Dejan Bombač, igralec Slovenije: »Z zmago smo zelo zadovoljni, saj smo tudi na prejšnjih tekmah dali svoj maksimum, sedaj pa se nam je končno odprlo in smo končno zaigrali kot znamo.«
Tomislav Slamar, igralec Slovenije: »Igrali smo dobro, tudi borili smo se tokrat malo bolje kot ponavadi. V obrambi smo zaigrali kot ekipa in pokazali, da jo znamo igrati. V napadu nam je šlo, saj smo dosegali zadetke, kot je to potrebno in igrali vsekakor bolje kot na prejšnjih tekmah.«