6. 8. 2009

EHF ostro kaznovala romunskega selektorja, podpredsednika zveze in moško reprezentanco

Potem ko je prejšnji teden kaznovala nemška sodnika Franka Lemmeja in Bernda Ullricha s petletno prepovedjo opravljanja funkcije, je evropska zveza EHF danes izrekla nove kazni. Te so doletele selektorja moške romunske reprezentance Aihana Omerja, podpredsednika tamkajšnje zveze Palauja Petreja in moško izbrano vrsto Romunije.

Zaradi poskusa podkupovanja in vpletenosti v podkupovalno afero tako selektor Omer kot podpredsednik zveze Petre ne bosta smela opravljati nobene funkcije v mednarodnem rokometu v naslednjih petih letih (do 2014). Poleg tega bo morala romunska rokometna zveza plačati še kazen v višini 27.5000 evrov, moška članska reprezentanca pa je kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja.

Do podkupovalne afere naj bi prišlo pred povratno tekmo Romunija - Črna gora v Oradei (junija lani) v dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem. Omer in Petre naj bi takrat danskima sodnikoma Martinu GJedingu in Madsu Hansnu ponudila doslej neznano vsoto denarja. Romunija je povratno tekmo na domačem igrišču dobila z 29:24, glede na to, da je na gostovanju v Črni gori izgubila z zadetkom manj (27:31), pa se je uvrstila na svetovno prvenstvo na Hrvaškem. Zanimivo je, da kasnejše videoanalize sojenja niso pokazale nobenih nepravilnosti pri delitvi pravice na igrišču.