15. 9. 2010

Na selektorski klopi reprezentance Hrvaške je Lina Červarja zamenjal Slavko Goluža

Moška članska reprezentanca Hrvaške je dobila novega selektorja. Potem ko dosedanji selektor Lino Červar ni želel podaljšati pogodbe, je njegovo vlogo prevzel dosedanji pomočnik v reprezentanci Slavko Goluža.

 

Upravni odbor hrvaške zveze (HRS) je Golužo za novega selektorja potrdil na torkovi seji, pogodba o sodelovanju pa še ni podpisana. Vodilni možje zveze so predsednika HRS Sandija Šolo pooblastili, da se z novim selektorjem dogovori o dolžini in pogojih sodelovanja, Goluža pa naj bi bil v novi vlogi vsaj do konca olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

 

39-letni Goluža (njegova uradna predstavitev v vlogi novega selektorja izbrane vrste Hrvaške naj bi bila v petek) bo še naprej sodeloval z dosedanjima članoma strokovnega vodstva reprezentance Željkom Babićem in Vladom Šolo. Njegova prva selektorska naloga bo oktobrski začetek kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012.

 

Zdaj že nekdanji selektor Lino Červar je konec julija napisal pismo za javnost, v katerem je navedel razloge, zakaj ne želi biti več selektor reprezentance Hrvaške. Selektorsko vlogo je Červar prevzel po neuspehu na EP 2002 na Švedskem, kjer je bila Hrvaška zadnja, že naslednje leto na svetovnem prvenstvu na Portugalskem pa je z njo osvojil zlato kolajno.

 

Na desetih velikih tekmovanjih med letoma 2003 in 2010 je Lino Červar kot selektor osvojil šest kolajn: dve zlati (svetovno prvenstvo na Portugalskem leta 2003, olimpijske igre v Atenah leta 2004) in štiri srebrne (svetovno prvenstvo v Tuniziji leta 2005, evropsko prvenstvo na Norveškem leta 2008, svetovno prvenstvo na Hrvaškem leta 2009 in letošnje evropsko prvenstvo v Avstriji). Poleg šestih kolajn je z reprezentanco Hrvaške osvojil še tri četrta mesta (EP 2004 v Sloveniji, EP 2006 v Švici in OI 2008 v Pekingu), njegova najslabša uvrstitev na velikih tekmovanjih pa je peto mesto na SP 2007 v Nemčiji.

 

 

Červarjevo odprto pismo za javnost (29. julij 2010) - odlomki:

 

"Zaradi klubskih obveznosti in pogodbe, ki jo imam z makedonskim klubom Metalurgom iz Skopja, nisem sposoben še naprej izpolnjevati naloge in obveznosti, ki jih predvideva program moške rokometne reprezentance Hrvaške. Te obveznosti so zelo zahtevne in potrebujejo celega človeka, ker gre za najuspešnejšo reprezentanco na svetu, če gledamo kontinuiteto dosežkov na desetih velikih tekmovanjih med letoma 2003 in 2010. Ker ne morem biti dva meseca in pol z reprezentanco, poln čustev in občutkov žalosti, toda tudi ponosa, odhajam s selektorskega položaja moške rokometne reprezentance."

 

"Ponosen sem, da sem bil na čelu reprezentance, ki je poskrbela – čeprav je bila proglašena za propadlo generacijo – za enkraten športni podvig, edinstven v katerikoli kolektivni igri z žogo. Za Guinnessovo knjigo rekordov je podatek, da je reprezentanca, ki je bila leta 2002 zadnja na evropskem prvenstvu, nato v slabih dveh letih postala svetovni in olimpijski prvak." 

 

"Največja zahvala pripada igralcem, ki so bili glavni nosilci projekta najtrofejnejšega kolektivnega športa na Hrvaškem. Prav tako hvala mojim sodelavcem in pomočnikom, ljudem iz logistike, hrvaški zvezi, medijem in vsem našim navijačem v domovini in tujini, ki so bili vedno in v neverjetno velikem številu z nami na vsakem velikem tekmovanju. Ponosen sem in srečen, ker smo v rokometni enotnosti in ob obilici žrtvovanja, odrekanja, vztrajnosti, strasti in ljubezni (in prav nje je v srcih mojih igralcev v izobilju) skušali z zmagami vsakemu državljanu Hrvaške, ne glede na to, za koga gre, polepšati dan. Vem, da je to malo, vendar je doseženo – verjemite mi – z znanjem, srcem in entuziazmom. Opravičujem se vsem tistim, ki sem jih mogoče užalil, jim povzročil krivico ali škodo v kakršnemkoli pogledu. Tistim, ki jim morebiti nisem bil po volji ali okusu iz kateregakoli razloga, pa ne morem pomagati. In tudi njim hvala, ker sem dojel, da nisem niti idealen niti brez napak, ampak zgolj eden od mnogih".

 

 

Dejan Kresnik

 

 

Foto: cro.time.mk