24. 9. 2010

Nastop med evropsko elito bodo Celjani začeli v nedeljo na Poljskem, moštvo bo vodil Serdarušić

Uvodni nastop v letošnji evropski ligi prvakinj bodo imeli rokometaši Celja Pivovarne Laško na Poljskem. V nedeljo ob 14.45 bodo v skupini D gostovali pri tamkajšnjem prvaku Kielce, Celjane pa bo kljub zdravstvenim težavam vodil prvi trener Zvonimir Serdarušić.

 

V vlogi njegovega pomočnika bo Boris Denič, ki ga je celjski klub za en mesec angažiral prav zaradi Serdarušićevih zdravstvenih težav in enomesečne kazni, ki jo je dobil zaradi rdečega kartona na prvenstveni tekmi proti Trimu v Trebnjem. V zadnjem tednu je imel zdravstvene težave tudi Renato Vugrinec (viroza), zanesljivo pa v nedeljo ne bo nastopal vratar Aljoša Rezar, ki je sicer snel mavec s poškodovane noge, vendar ga čaka še rehabilitacija. Vodstvo celjskega kluba se je s Kielcami dogovorilo tudi za izmenjavo videoposnetkov, a se Poljaki niso izkazali s poštenim načinom. Celjani so jim poslali dva DVD-ja, Kielce pa njim le enega, pa še ta je bil neuporaben. Zato so pivovarji angažirali svojega snemalca, ki je odpotoval na Poljsko in tam posnel igro nedeljskega nasprotnika.

 

Na trenerski klopi poljskega prvaka sedi Bogdan Wenta, nekdanji odlični rokometaš in reprezentant, ki je že nekaj let selektor izbrane vrste Poljske, pred prejšnjo sezono pa je postal trener tudi na klubski ravni. Že tako močnemu igralskemu kadru sta se pred letošnjo sezono pridružila še Hrvat Mirza Džomba (prej član Zagreba) in Poljak Michal Jurecki (Lübbecke, Nemčija). Z izjemo dveh domačih igralcev so vsi ostali člani poljske reprezentance, poleg Džombe pa imajo Kielce še nekaj tujcev: Danca Marcusa Cleverlyja in Henrika Knudsena, Srba Rastka Stojkovića in Ukrajinca Vitalija Nata. Povprečna starost igralskega kadra je 27 let in pol, povprečna višina pa dobrih 190 centimetrov.

 

V prvih štirih krogih letošnjega poljskega prvenstva so Kielce dosegle štiri zmage, povprečna razlika pa je znašala skoraj 14 zadetkov na tekmo. V evropski ligi prvakov v sezoni 2009/10 so Poljaki igrali v skupini z Gorenjem, Rheinom Neckarjem, Bosno, Chamberyjem in Veszpremom ter osvojili tretje mesto pred Velenjčani. Kielce so proti Gorenju slavile na domačem igrišču s 23:21, v Rdeči dvorani pa so slavili velenjski rokometaši (36:35). V osmini finala so se Kielce pomerile z nemškim Hamburgom: prvo tekmo pred domačimi gledalci so izgubile s 24:30, na povratni pa so zmagale s 30:27, vendar se je v nadaljnje tekmovanje prebil nemški klub.

 

Tekmo Kielce – Celje Pivovarna Laško (nedelja, 26. septembra, ob 14.45) bosta sodila Šveda Rickard Canbro in Mikael Claesson, delegat pa bo Čeh Jiri Konecny.

 

Pivovarji bodo prvo evropsko tekmo v letošnji sezoni v Zlatorogu odigrali v soboto, 2. oktobra, ko bodo gostili nemški klub Rhein Neckar Löwen. Ta je včeraj nepričakovano zamenjal trenerski dvojec, ki sta ga sestavljala Ola Lindgren in Kent Harry Anderson. Namesto njiju je klub iz Mannheima v trenerski vlogi prevzel Islandec Gudmundur Gudmundsson, ki je tudi selektor reprezentance Islandije.

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Na treh tekmah v slovenski ligi proti Trimu, Jeruzalemu Ormožu in Ribnici smo trikrat zmagali, kljub temu pa smo pokazali tako dobre kot slabe faze igre. Novinci v našem moštvu se počasi vključujejo v novo okolje, to pa poteka korak za korakom, kajti ničesar ni mogoče storiti na hitro in na silo. V skupini D za Kiel in Barcelono ni vprašanje, ali se bosta uvrstila med najboljše štiri, medtem ko ostali štirje klubi upajo, da jim bo to vendarle prav tako uspelo. Kielce so vrhunsko moštvo, kljub temu pa bomo že na gostovanju na Poljskem iskali svojo priložnost v boju za eno izmed prvih štirih mest v skupini. Tudi če morebiti izgubimo na Poljskem, to za nas ne bo katastrofa, medtem ko bi neuspeh Kielc na domačem igrišču za poljskega prvaka seveda pomenil pravi polom."

 

Uroš Zorman, kapetan Celja Pivovarne Laško: "Na Poljskem bomo seveda dali vse od sebe, v naših glavah pa razmišljamo samo o zmagi. Točki proti Kielcam v gosteh bi za naš klub pomenili velik korak na poti k enemu izmed prvih štirih mest v skupini in napredovanju med šestnajst najboljših klubov v Evropi. Kielce imajo v svojih vrstah veliko reprezentantov Poljske in tudi drugih držav, zato nas čaka zelo težko delo. Ampak po drugi strani imamo tudi v našem klubu precej reprezentantov iz različnih držav, zato smo lahko optimistično razpoloženi. Seveda pa bo šele tekma na Poljskem pokazala, kateri klub ima več boljših reprezentantov."

 

Roman Pungartnik, športni direktor Celja Pivovarne Laško: "V klubu vsi komaj čakamo na ponovno nastopanje v evropski ligi prvakov, v kateri nas eno sezono ni bilo. Z izjemo že dlje časa poškodovanega vratarja Aljoše Rezarja bomo proti Kielcam nastopili v popolni igralski zasedbi. Igramo v zelo močni skupini D, v kateri lahko vsak premaga vsakogar, že na Poljskem pa bomo storili vse, kar je v naši moči, da tekmo končamo z ugodnim izidom. Imamo tudi najbolj sveže posnetke tekme poljskega prvaka iz domačega ligaškega tekmovanja, zato se bomo lahko dobro pripravili na nasprotnikovo igro."

 

 

Dejan Kresnik

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11Boris Denič mesec dni trener CeljanovPivovarji brez pritožbe na Serdarušićevo kazen (izjava za javnost)Serdarušić kaznovan z enomesečnim suspenzomCeljani osvojili slovenski superpokal