26. 9. 2010

Ligo prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško začeli z visoko zmago na Poljskem

V prvem krogu v skupini A v ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško gostovali pri Kielcah na Poljskem. V poljsko-slovenskem obračunu so bili precej uspešnejši gostje, ki so zmagali kar s 36:30 (18:11). Celjani bodo naslednjo tekmo med evropsko elito odigrali v soboto, 2. oktobra, ob 20.15 v dvorani Zlatorog proti nemškemu klubu Rhein Neckar Löwen.

 

 

Vive Targi Kielce – Celje Pivovarna Laško 30:36 (11:18)

 

Kielce – Dvorana Legionow, gledalcev: 4000, sodnika: Canbro in Claesson (oba Švedska).

 

Vive Targi Kielce: Cleverly (11 obramb) 1, Kotlinski, Grabarczyk, Jurecki 2, Krieger 2, Zaremba, Podsiadlo 3, Kuchczynski 2, Džomba 1 (1), Jurasik 1, Jachlewski 2, Stojković 9 (2), Zoltak, Knudsen, Rosinski 7, Nat, trener: Wenta.

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Alilović (14 obramb), Prieto, Marguč, Vugrinec, Pajovič 2, Razgor, Toskić 2, Poklar, Kozlina, Metličić 1, Rnić 11 (2), Kokšarov, Zorman 5, Gajič 10 (1), Žvižej 4, trener: Serdarušić.

 

Sedemmetrovke: Vive Targi Kielce 4 (3), Celje Pivovarna Laško 3 (3).

 

Izključitve: Vive Targi Kielce 6 minut, Celje Pivovarna Laško 12 minut.

 

 

V razprodani dvorani Legionow v mestu na jugovzhodu Poljske sta švedska sodnika že v prvem napadu dosodila sedemmetrovko za domače, ki jo je uspešno izvedel Srb Rastko Stojković, na nasprotni strani pa je izenačil Aleš Pajovič. Tudi v drugem napadu so Kielce dobile najstrožjo kazen, a je Stojković zgrešil, po zadetkih Luke Žvižeja in Dragana Gajiča pa so imeli Celjani v peti minuti že tri zadetke prednosti (4:1). Takšno razliko so pivovarji držali do vodstva s 7:4 v deseti minuti, nato pa so si po cepelinu, ki sta ga odlično izvedla Žvižej in Gajič, prvič priigrali štiri zadetke naskoka (8:4).

 

Kljub izključitvama Petra Metličića in Carlosa Prieta so slovenski prvaki zlahka držali visoko razliko, ki je v 16. minuti celo narasla na pet zadetkov (16:11). Gostje so igrali fantastično v obrambi, v napadu pa je kapetan Uroš Zorman pametno vodil igro svojega moštva. Poljski trener Bogdan Wenta je poskušal s številnimi menjavami, vendar nikakor ni uspel najti protiorožja za odlično igro moštva trenerja Zvonimirja Serdarušića. Domači navijači so skoraj povsem onemeli, domači igralci so padali iz napake v napako, skupina kakšnih 50 članov navijaške skupine Florijani pa je s tribun dvorane Legionow glasno bodrila svoje ljubljence, ki kljub visoki razliki tudi v nadaljevanju niso popuščali. Tudi v drugi polovici prvega polčasa je s svojo strelsko predstavo nadaljeval „bombarder“ Momir Rnić, ki je bil nerešljiva uganka za obrambo Kielc in njenega vratarja, Danca Marcusa Cleverlyja.

 

Cleverly se je v 19. minuti z zadetkom preko celega igrišča vpisal celo med strelce (za zmanjšanje na 8:12), toda Rnić je še naprej pridno zadeval. Srbski reprezentant je že v prvih tridesetih minutah dosegel kar šest zadetkov in bil najboljši strelec v tem delu igre, zato seveda ni bilo čudno, da je prednost Celja Pivovarne Laško še naraščala. Prav po Rnićeveme zadetku v 24. minuti so imeli gostje prvič „plus šest“ (15:9), med izključitvijo domačega igralca Piotra Grabarczyka – že drugo na tekmi – pa je Gajič (v prvem polčasu je petkrat premagal vratarja Cleverlyja) poskrbel za rekordno vodstvo svojega kluba s 17:10. S prednostjo sedmih zadetkov (18:11) so Celjani tudi odšli na odmor.

 

Drugi polčas se je začel s Pajovičevo izključitvijo, ki so jo Kielce dobro izkoristile in z dvema zadetkoma zmanjšale rezultat na 13:18. Ob enakem številu igralcev na igrišču je nato zadel še Kamil Krieger za 14:18 in po dobrih treh minutah igre v drugem delu je bil trener Serdarušić prisiljen vzeti minuto odmora. V 35. minuti je krožni napadalec Alem Toskić dosegel prvi zadetek za Celje Pivovarno Laško v drugem polčasu (za 14:19), v isti minuti pa je prvi evropski zadetek za svoj novi klub dosegel Metličić. Nato se je med strelce vpisal še Pajovič in Celjani so izenačili najvišjo prednost iz prvega polčasa – sedem zadetkov (14:21).

 

S svojima prvima zadetkoma sta Mariusz Jurasik in Mateusz Jachlewski spet poskrbela za zmanjšanje poljskega zaostanka na pet (od 16:23 na 18:23), v 42. minuti pa je moral Prieto zaradi prekrška nad Mirzo Džombo že drugič na klop za kaznovane igralce. Toda tudi to ni pomagalo Kielcam, kajti pivovarji so na krilih strelsko razpoložene trojice Gajič, Žvižej in Rnić ter po odličnih obrambah Mirka Alilovića v 46. minuti poskrbeli za novo rekordno prednost – 28:20.

 

Čeprav je Stojković zapored dosegel štiri zadetke, skupaj pa v dobrih šestih minutah kar pet, celjska prednost ni pretirano skopnela. Poljski prvaki so se sicer nekajkrat približali na pet zadetkov zaostanka (26:31, 27:32, 28:33), toda zmaga Celjanov seveda ni bila niti za trenutek ogrožena. Še več: Serdarušićevo moštvo si je še dvakrat priigralo sedem zadetkov razlike (35:28, 36:29), v predzadnji minuti pa je moral zaradi poškodbe z igrišča gostujoči krožni napadalec Toskić.

 

Momir Rnić, igralec Celja Pivovarne Laško: "Na tekmeca smo se dobro pripravili, vsi igralci pa so do potankosti izpolnili svojo nalogo. Naša zmaga je povsem zaslužena, Poljake smo nadzorovali od prve do zadnje minute. Uroš Zorman je dobro vodil napad, oba krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajič sta bila razigrana, z dobro obrambo, na čelu z vratarjem Mirkom Alilovićem, smo izpeljali številne nasprotne napade. A zdaj ni časa za veselje, v naslednjem obdobju nas čakajo še zelo hude preizkušnje na mednarodnem in domačem prizorišču."

 

 

Dejan Kresnik

Liga prvakov - sezona 2010/11Intervju s kapetanom Urošem ZormanomCeljani začenjajo ligo prvakov na Poljskem