1. 12. 2011

Ruske rokometašice bodo v Braziliji lovile že četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinj

Brazilija bo od petka, 2. decembra 2011, do nedelje, 18. decembra 2011, gostila svetovno prvenstvo v rokometu za ženske. Nastopilo bo 24 reprezentanc, naslov najboljših na svetu pa branijo Rusinje, ki bodo lovile že četrto zaporedno zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.


 

Dvajseto SP bodo gostila štiri brazilska mesta: Santos, Barueri, Sao Bernado in Sao Paulo. Na SP nastopa 24 reprezentanc, ki so razdeljene v štiri predtekmovalne skupine s po šestimi ekipami. Iz vsake skupine se bodo v drugi (glavni) del tekmovanja uvrstile po štiri najboljše reprezentance, medtem ko bosta zadnji dve nadaljevali z igranjem v tako imenovanem predsedniškem pokalu za uvrstitev od 17. do 24. mesta na svetu.


 

Uvodno tekmo letošnjega SP bosta v petek, 2. decembra 2011, odigrali reprezentanci Brazilije in Kube v skupini C, predtekmovalni del pa se bo po petih krogih končal v petek, 9. decembra 2011. V osmino finala se bo prebilo najboljših 16 reprezentanc, ki bodo 11. in 12. decembra na osnovi križanja med skupinama A in B ter C in D igrale po naslednjem razporedu: A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2, A4 – B1, C1 – D4, C2 – D3, C3 – D2 in C4 – D1.


 

Zmagovalci dvobojev osmine finala se bodo uvrstili v četrtfinale, ki ga bo (tako kot tekme polfinala ter dvobojev za razvrstitev od 1. do 8. mesta) gostil Sao Paulo. Polfinalni tekmi bosta v petek, 16. decembra 2011, tekmi za zlato in bronasto kolajno pa dva dni kasneje (nedelja, 18. december 2011).

Svetovne prvakinje z letošnjega tekmovanja v Braziliji se bodo neposredno uvrstile na olimpijske igre v Londonu leta 2012, prav tako pa tudi na svetovno prvenstvo, ki ga bo leto pozneje organizirala Srbija. Reprezentance, ki bodo na letošnjem SP osvojile mesta od 2 do 7, se bodo za olimpijsko vstopnico potegovale na kvalifikacijskem turnirju, ki bo maja prihodnje leto.

 

 

Na zadnjih petih svetovnih prvenstvih so Rusinje kar štirikrat osvojile zlato kolajno, od tega trikrat zapored. Ruska reprezentanca je bila najboljša na SP 2011 v Italiji, SP 2005 na domačem igrišču, SP 2007 v Franciji in SP 2009 na Kitajskem, njen zmagoviti niz pa je pred osmimi leti na SP 2003 na Hrvaškem uspela prekiniti samo Francija.

 

 

Pred dvema letoma na Kitajskem je Rusija v velikem finalu premagala Francijo s 25:22 (14:11), na tekmi za bronasto kolajno pa je bila Norveška boljša od Španije z 31:26 (15:9).

 

 

V Braziliji bo nastopilo tudi pet igralk, ki si rokometni kruh služijo v Sloveniji, vseh pet pa je članic Krima Mercatorja. V dresu reprezentance Hrvaške bodo igrale Andrea Penezić, Jelena Grubišić, Andrea Šerić in Kristina Franić, za aktualne svetovne prvakinje Rusinje pa Krimova kapetanka Ljudmila Bodnjeva.

Med 24 reprezentancami, ki bodo igrale na SP 2011 v Braziliji, znova ne bo Slovenije. Naše rokometašice so v junijskih dodatnih kvalifikacijah po dveh visokih porazih izpadle proti aktualnim svetovnim podprvakinjam Francozinjam: na prvi tekmi v Pauju so francoske rokometašice zmagale z 28:19 (11:9), na povratni v Ljubljani pa z 28:20 (16:10).

 

 

 

 

 

SKUPINE NA SP 2011 ZA ŽENSKE:


 

 

SKUPINA A (Santos): Norveška, Črna gora, Angola, Nemčija, Kitajska, Islandija


 

SKUPINA B (Barueri): Rusija, Kazahstan, Nizozemska, Južna Koreja, Španija, Avstralija


 

SKUPINA C (Sao Paulo): Romunija, Francija, Brazilija, Tunizija, Kuba, Japonska


 

SKUPINA D (Sao Bernado): Švedska, Danska, Hrvaška, Argentina, Slonokoščena obala, Urugvaj.