11. 12. 2011

Španija, Norveška, Angola in Rusija prve četrtfinalistke svetovnega prvenstva v Braziliji

Na svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji so znane prve štiri udeleženke četrtfinala. To so Angola, ki je v dramatični končnici na tekmi v osmini finala premagala Južno Korejo s 30:29, Rusija, ki je visoko premagala Islandijo (30:19), Norveška, ki ni imela težav z Nizozemsko (34:22) ter Španija, ki je opravila s Črno goro (23:19).

ČRNA GORA - ŠPANIJA (19:23): V 60 minutah si Črnogorke niso priigrale niti enega vodstva ali vsaj izenačenja. Že na začetku so visoko zaostajale (0:3, 1:6, 3:8), v 12. minuti pa kar s šestimi zadetki (4:10). Toda črnogorske rokometašice so se v zadnjem delu prvega polčasu po seriji petih zaporednih zadetkov približale samo na minus ena (9:10) in znova so se pojavili dvomi o tem, katera reprezentanca bo napredovala v osmino finala letošnjega SP.

Toda ugibanj o tem, kdo se bo uvrstil med osem najboljših ekip na svetu, je bilo kmalu konec. Delni izid 4:0 za Španijo je v 36. minuti prinesel vodstvo s 15:9, razliko od treh do šestih zadetkov pa so španske igralke suvereno držale do konca tekme. Črnogorke so se po dveh zaporednih zadetkih v 58. minuti sicer spet približale samo na 19:22, vendar do konca tekme niso več zadele, piko na i za zmago Španije (vratarka Silvia Navarro je zbrala neverjetnih 28 obramb) pa je v zadnji minuti postavila Elisabeth Pinedo.

NORVEŠKA - NIZOZEMSKA (34:22): Krožna napadalka Heidi Loke (strel 8-8) in vratarka Katrine Lunde Haraldsen (17 obramb v 52 minutah) sta bili najzaslužnejši za prepričljivo zmago Norvežank v osmini finala proti Nizozemski. Sredi prvega polčasa so Nizozemke vodile s 7:5, nazadnje pa pri 10:9 v 23. minuti. Sledil je odličen niz Norveške (5:0 v petih minutah) in vodstvo s 14:10, po katerem je zanesljivo dobila prvi polčas.

Tudi v drugem so Skandinavke ves čas prepričljivo vodile, pri vodstvu z 21:17 pa so poleg tega naredile še delni izid 3:0. Zadnje upanje nizozemskih rokometašic je dokončno splavalo po vodi, ko so po zaostanku z 19:25 v 49. minuti pet zadetkov zapored (v tem času niso dosegle nobenega) in njihov zaostanek je šest minut pred koncem dosegel že enajst golov (19:30).

JUŽNA KOREJA - ANGOLA (29:30): Čeprav si je Angola v prvem polčasu nekajkrat priigrala tri zadetke prednosti (3:0, 4:1, 6:3, 8:5, 11:8), se je prvi polčas tekme z Južno Korejo končal brez zmagovalca (13:13). Na začetku drugega so Azijke prvič povedle (14:13), nato pa je sledilo kar dvanajst izenačenj. Nazadnje pri izidu 27:27 v 53. minuti, zatem pa se je začela dramatična končnica.

Angola je zadela dvakrat zapored za vodstvo z 29:27 (57. minuta), a so se reprezentantke Južne Koreje približale le na gol zaostanka (28.29). Luisa Kiala, s sedmimi zadetki prva strelka angolske reprezentantke, je bila petnajst sekund pred koncem uspešna za vodstvo s 30:28. Ob znaku sirene je Južna Koreja sicer dosegla zadetek za zmanjšanje zaostanka na 29:30, a je seveda kljub temu ostala brez napredovanja v osmino finala.

RUSIJA - ISLANDIJA (30:19): Aktualne svetovne prvakinje Rusinje so slabo začele dvoboj z Islandijo, saj so zaostajale z 0:2 in 2:4, Rusinje pa so prvič prevzele vodstvo pri izidu 5:4. Islandske rokometašice so se enakovredno kosale s favorizirano Rusijo do 10:10 v 21. minuti, nato pa so Ljudmila Bodnjeva (dosegla je dva zadetka na tekmi) in soigralke naredile delni izid 3:0.

V drugem polčasu se je Islandija po dobrih desetih minutah igre približale na dva zadetka zaostanka (16:18), zatem pa so Rusinje naredile zmagovito serijo. V dobrih osmih minutah so naredile delni izid 5:0 in pri 23.16 je bil potnik v četrtfinale letošnjega SP odločen. Pri vodstvu s 24:18 so ruske rokometašice poskrbele še za delni izid 6:0 in potrdile zmago.

PARI IN IZIDI OSMINE FINALA:

Nedelja, 11. december 2011:

Rusija - Islandija 30:19 (15:12; Postnova 7, Bliznova 4; Knutsdottir 4, Palsdottir in Stefansdottir po 3)

Južna Koreja - Angola 29:30 (13:13; Choi 10, Kim in Jung po 6; L. Kiala 7, M. Kiala 6)

Norveška - Nizozemska 34:22 (15:11; Loke 8, Sulland in Kurtović po 5; Bont in van der Heijden po 5)

Črna gora - Španija 19:23 (9:11; Jovanović 5, Knežević 4; Pinedo 7, Mangue 6)

Ponedeljek, 12. december 2011:

ob 17.30: Švedska - Francija

ob 17.30: Romunija - Hrvaška

ob 20.15: Danska - Japonska

ob 23.00: Brazilija - Slonokoščena obala.

Na svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji znane vse udeleženke osmine finalaHrvatice z zadetkom razlike premagale Švedsko, Brazilke proti Romuniji dosegle že četrto zmagoRusinje na SP v Braziliji še naprej zmagujejo, Nemčija je izgubila tudi proti IslandijiRusija, Brazilija, Danska in Švedska po treh krogih SP v Braziliji še brez izgubljene točkeNa SP v Braziliji po dveh krogih osem reprezentanc s popolnim točkovnim izkupičkomČrnogorke z zmago proti favorizirani Nemčiji poskrbele za presenečenje na SP v BrazilijiRuske rokometašice bodo v Braziliji lovile že četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinjV Londonu odprli dvorano, v kateri bo na olimpijskih igrah 2012 potekal rokometni turnirŽenska članska reprezentanca Slovenije se je zbrala na petdnevnih pripravah v LjubljaniŠvedinje, nasprotnice Slovenk v kvalifikacijah za EP 2012, tretje na močnem turnirju na Norveškem