18. 7. 2011

Vid Poteko: Zavedam se pomanjkljivosti, ki jih imam tako v obrambi kot v napadu

Celjski krožni napadalec Vid Poteko je član mladinske reprezentance Slovenije, ki trenutno nastopa na SP v Grčiji. Tekma proti Čilu je bila za 196 centimetrov in 98 kilogramov težkega igralca jubilejna, 25. v dresu z državnim grbom.

 

 

Kako ste doživeli otvoritveno tekmo SP proti Tuniziji?

 

Vsaka uvodna tekma prvenstva je nekaj posebnega. V vsakega igralca se nehote naseli nekakšna mešanica treme, pritiska, pričakovanja in želje. In ko se igralec otrese teh okov, je mnogo laže. Visoka tunizijska zunanja linija nam je delala kar nekaj preglavic v prvem delu tekme. Toda v nadaljevanju smo jih le strli in prišli do tako želene zmage.

 

 

Po tekmi drugega kroga proti Čilu vas v torek čaka zahteven obračun z Norveško.

 

Z njimi sicer imamo izkušnje iz kvalifikacij, toda takrat smo mi odigrali najboljšo tekmo naše generacije. Norvežani so že z remijem proti Franciji prikazali korak naprej v primerjavi z januarskim dvobojem, nato pa so presenetili še Srbijo. Na tekmi z Norveško bodo odločali detajli in trdna obramba.

 

 

Proti Čilu ste odigrali že 25. tekmo za mladinsko reprezentanco Slovenije. Kako se počutite v tem okolju in kaj menite o vaši vlogi med elito slovenskega mladinskega rokometa?

 

Res, že petindvajseti (smeh)? Smo super druščina - tako na igrišču kot izven njega. Tudi ko na pripravah garamo in ko nekomu ne gre, kot bi si želel, drug drugega poskušamo motivirati in pomagati. Sodelovanje v reprezentanci mi je v izjemen ponos in res tako na treningih kot tekmah iz sebe poskušam iztisniti maksimum. Prav tako je to izvrstna izkušnja na moji rokometni poti: način treninga, dogajanje na velikih tekmovanjih, vzponi, padci, prav iz vsega poskušam izluščiti največ. Sedaj mi selektor sicer bolj zaupa v igri v obrambi, predvsem ob obrambni postavitvi 6-0. Sam se zavedam pomanjkljivosti, ki jih imam tako v obrambi kot še posebej v napadu, in jih iz treninga v trening poizkušam izboljšati. Menim, da sem v fazi napada ob pomoči selektorja in klubskih trenerjev že naredil pomemben korak naprej.

Letos boste počitnice in morje opazovali bolj z razglednic, kajti takoj po povratku iz Grčije vas namreč v rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško že čaka nova ekipa, nov trener in nove priprave. Kako prenesete vse te napore in v kakšni vlogi se vidite v celjskem moštvu v tej sezoni?

 

Morda se po napornem poletju sliši malce smešno, a že z nestrpnostjo čakam začetek klubskih priprav. Vse napore premagujem z mislijo, da je delo, delo in še enkrat delo ključen faktor za uspeh v tem športu. Zavedam se, da si bom moral pomembnejšo vlogo v ekipi Celja Pivovarne Laško priboriti s prikazanimi igrami in napredkom v vseh fazah igre.

 

 

Soigralci pravijo, da ste tako zaljubljeni, da simpatičnih Grkinj tu v Solunu niti pogledate ne. Je res tako?

 

Ha, ha. Ah, kakšen pogled tu in tam vseeno uide, čeprav niso ravno moj tip deklet.

 

 

Andrej Feldin