28. 11. 2012

Slovenske rokometašice od četrtka do nedelje igrajo na predkvalifikacijskem turnirju za SP 2013

Ženska članska reprezentanca Slovenije bo od četrtka (29. november) do nedelje (2. december) nastopila na predkvalifikacijskem turnirju na Nizozemskem za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Srbiji leta 2012. V mestu Apeldoorn se bo Slovenija srečala z Avstrijo, Nizozemsko in Izraelom, v drugi del kvalifikacij pa se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.

 

 

Slovensko reprezentanco bo na turnirju v deželi tulipanov vodil Uroš Bregar, saj selektorici Marti Bon šele v začetku prihodnjega meseca poteče trimesečni odpovedni rok pri švicarski rokometni zvezi. Iz Apeldoorna se bo v drugi krog kvalifikacij uvrstila le prvouvrščena izbrana vrsta, prva favoritinja pa je gostiteljica Nizozemska.

 

 

Slovenske rokometašice so po kratkih pripravah v Ljubljani in Velenju v današnjih popoldanskih urah prispele na prizorišče prvega kvalifikacijskega sita za nastop na svetovnem prvenstvu v Srbiji. Med potnicami ni bilo Maje Zrnec, ki je zaradi zdravstvenih težav s kolenom ostala v domovini.

 

 

"V tej konkurenci si lahko izborimo tudi napredovanje v drugi krog kvalifikacij. Prve favoritinje so Nizozemke, Avstrijke in mi pa smo na enaki kakovostni ravni," je ob prihodu na Nizozemsko dejal začasni selektor Uroš Bregar, ki se je nekoliko nepričakovano znašel v glavni strokovni vlogi pri slovenski izbrani vrsti: "Te vloge se ne bojim. Zakaj? Dekleta poznam, z večino sem sodeloval že na klubskem prizorišču ali pa še vedno sodelujem, naš sistem igre je postavljen, tako da se prav veselim bližnjega turnirja."

 

 

Na Nizozemskem bodo nastopile naslednje slovenske rokometašice: Sergeja Stefanišin, Tamara Mavsar, Barbara Varlec-Lazović, Alja Jankovič in Sanja Gregorc (vse Krim Mercator), Neli Irman, Neža Mitruševska, Mirjana Gojkovič in Teja Ferfolja (vse Zagorje GEN-I), Urška Vidic in Katja Čerenjak (obe Krka), Ana Gros (Thüringer), Nina Jeriček (Nimes), Alja Koren (Erdi), Lina Krhlikar (Dijon), Miša Marinček (Zelene doline Žalec), Ana Petrinja (Gdynia) in Branka Zec (Veplas Velenje).

 

 

Na svetovno prvenstvo, ki bo med 7. in 22. decembrom prihodnje leto v Srbiji, sta se neposredno uvrstili svetovna prvakinja Norveška in prirediteljica Srbija, zmagovalke predkvalifikacijskih turnirjev pa se bodo nato uvrstile v kvalifikacije za svetovno prvenstvo. V drugi krog kvalifikacij so se že uvrstile Hrvaška, Češka, Danska, Španija, Francija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Švedska in Ukrajina.

 

 

Žreb kvalifikacijskih parov bo 16. decembra v Beogradu, torej v času letošnjega evropskega prvenstva, ki bo med 4. in 16. decembrom v Srbiji. Termini prvih kvalifikacijskih tekem za SP 2013 so 1. in 2., povratni pa 8. in 9. junij prihodnje leto.

 

 

 

URNIK KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA:

 

 

 

Četrtek, 29. november 2012:

 

 

SLOVENIJA – Avstrija (17.30)

 

 

Nizozemska – Izrael (20.00)

 

 

 

Petek, 30. november 2012:

 

 

Izrael – Avstrija (17.30)

 

 

Nizozemska – SLOVENIJA (20.00)

 

 

 

Nedelja, 2. december 2012:

 

 

SLOVENIJA – Izrael (11.00)

 

 

Nizozemska – Avstrija (13.30)