21. 3. 2014

Gorenje na prvi tekmi osmine finala v evropski ligi prvakov z najbogatejšim klubom v Evropi

Rokometaše Gorenja iz Velenja čaka v soboto, 22. marca 2014, prva tekma osmine finala v evropski ligi prvakov. V Rdečo dvorano prihaja francoski klub Paris St. Germain, trenutno najbogatejša ekipa v Evropi, ki je proti Gorenju seveda v vlogi velikega favorita.

 

 

Velenjčani so že z uvrstitvijo med šestnajst najboljših klubov v Evropi dosegli (presegli) letošnji cilj, zato bodo lahko proti PSG-ju, ki ima več kot 13 milijonov evrov proračuna, igrali sproščeno in neobremenjeno. "Za nas je tekma s takšno vrhunsko ekipo predvsem nagrada za dosedanje delo in dobre rezultate v letošnji ligi prvakov. PSG je ekipa, sestavljena iz vrhunskih posameznikov, zato nas čaka zelo težko delo, če želimo - vsaj v Rdeči dvorani - biti enakovredni ali celo boljši. Naredili bomo vse, da bi bilo tako. Upam, da se fantje ne bodo ustrašili slovitih nasprotnikov," se nadeja Gorenjev trener Ivan Vajdl, ki tudi tokrat ne bo mogel računati na poškodovanega pivota Senjamina Burića.

 

 

Tako v francoski ligi (trenutno na drugem mestu) kot v evropski ligi prvakov (v skupinskem delu dva poraza proti Barceloni, eden proti Metalurgu in remi proti Vardarju) so igre PSG-ja zanamovala velika nihanja. "Težko ocenjujem, kateri so razlogi za velike vzpone in padce v njihovi igri, je pa zanesljivo težko v kratkem času spraviti v eno celoto toliko superzvezdnikov. Upam, da bo tako tudi proti nam. A da bi mi to potem lahko tudi izkoristili, bomo morali biti tisti pravi - tako v obrambi kot napada," napoveduje Vajdl, ki bo imel na razpolago tudi Staša Skubeta, kajti kljub poškodbi ramena (na treningu je trčil s soigralcem) bo ta povsem pripravljen za tekmo.

 

 

Pariški klub ima v svojem kadru kar enajst tujcev iz sedmih držav. To so Hrvati Igor Vori, Jakov Gojun in Marko Kopljar, Danec Mikkel Hansen, Islandca Robert Gunnarsson in Asgeir Hallgrimsson, Madžar Gabor Csaszar, Srb Mladen Bojinović, Španca Antonio Garcia Robledo in Jose Manuel Sierra ter Črnogorec Fahrudin Melić, ki je v Pariz odšel prav iz Gorenja, katerega dres je nosil v sezonah 2011/12 in 2012/13. Poleg številnih tujcev ima trener Philipp Gardent na razpolago še nekaj vrhunskih reprezentantov Francije, kot so Daniel Narcisse, Luc Abalo in Samuel Honrubia.

 

 

"Že pred žrebanjem sem se, tako kot večina soigralcev, želel v osmini finala pomeriti s pariškim klubom. Verjamem, da bo sloviti nasprotnik le pritegnil gledalce in da bo Rdeča dvorana končno polna do zadnjega kotička. Gre za igralce, ki spadajo med največja imena evropskega in svetovnega rokometa. Vsak si seveda želi igrati proti takšni vrhunski ekipi, dati vse od sebe in se dokazati. Zato ne bo potrebno skrbeti glede želje, motivacije in borbenosti z naše strani. Nasprotnikove igralce je seveda potrebno spoštovati, kljub temu pa moramo na igrišču tudi malce pozabiti na njihova velika imena," pravi Gorenjev kapetan Niko Medved.

 

 

Medved seveda priznava, da je PSG na obeh tekmah absolutni favorit, toda to ne pomeni, da je njegova ekipa že vrgla puško v koruzo. "Za nas bo tekma povsem drugačna, kot so tiste v slovenski ligi. V domačem prvenstvu smo mi na vsaki tekmi favoriti in zato tudi pod pritiskom, proti PSG-ju pa bo ravno obratno. Igrali bomo lahko sproščeno in neobremenjeno, saj nimamo česa izgubiti, medtem ko bodo Francozi pod imperativom zmage in pritiskom. Želim si, da se na obeh tekmah prikažemo v dobri, borbeni in kolektivni luči ter na takšen način tudi končamo že tako doslej zelo uspešno evropsko sezono," dodaja Medved.

 

 

Skoraj enako razmišlja tudi njegov soigralec Mario Šoštarič, ki je v letošnji ligi prvakov dosegel že 44 zadetkov. "Tako kot se hočejo vsi slovenski klubi v domači ligi pokazati in dokazati proti nam v najboljši luči ter zaradi tega iz sebe iztisnejo še dodatno količino energije, moči in želje, tako bomo morali tudi mi proti PSG-ju prikazati dobro predstavo. V vsakem primeru se moramo proti sicer favoriziranim Francozom prikazati kot dobra ekipa, s čimer bomo tudi potrdili, da se nismo po naključju uvrstili v osmino finala evropske lige prvakov, ampak smo si to zaslužili z rezultati na igrišču," je povedal Mario Šoštarič.

 

 

Kljub kakovostni razliki v korist gostujoče ekipe Šoštarič pravi, da bodo Velenjčani - tako kot na vsaki tekmi - igrali na zmago. "Toda po drugi strani se zavedamo, da nas čaka zelo težka in zahtevna naloga. Če nam bo uspelo Parižanom vsiliti našo igro, torej hitre (pol)protinapade, s katerimi bi dosegali lahke zadetke, bi lahko to bil ključ do našega morebitnega uspeha, kajti na postavljeno obrambo bo to precej težje. Vsekakor bomo na tekmi iskali svoje priložnosti in iskali senzacijo. PSG je v letošnji sezoni že naredil nekaj kiksov v francoski ligi in ligi prvakov, mogoče pa se bo to zgodilo tudi v Velenju," upa Šoštarič.

 

 

Tekma Gorenje Velenje - Paris St. Germain bo v soboto, 22. marca 2014, ob 20.30. Sodila jo bosta Nemca Holger Fleisch in Jürgen Rieber, delegat pa bo Avstrijec Helmut Wille.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14