22. 3. 2014

Celje Pivovarna Laško v osmini finala lige prvakov v Zlatorogu gosti nemški Flensburg

V nedeljo, 23. marca 2014, ob 19.15 bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško odigrali prvo tekmo v osmini finala v evropski ligi prvakov. Njihov nasprotnik v dvorani Zlatorg bo nemški klub Flensburg, povratna tekma pa bo v soboto, 29. marca 2014, ob 17.30 v Flensburgu.

 

 

Celje Pivovarna Laško in Flensburg sta se dolsje v ligi prvakov in evropskem pokalu EHF pomerila osemkrat. Na medsebojnih tekmah so Celjani zmagali trikrat, štirikrat so bili uspešnejši Nemci, enkrat pa se je končalo z neodločenim izidom. Prav proti ekipi iz mesta na severu Nemčije so Celjani dosegli tudi največji klubski in nasploh rokometni uspeh v zgodovini samostojne Slovenije - naslov prvaka Evrope leta 2004: v Zlatorogu so pivovarji zmagali s 34:28, v gosteh pa izgubili le z 28:30.

 

 

Sedanji trener celjske ekipe Branko Tamše se je v prejšnji sezoni še na klopi Gorenja (prav tako v omsini finala lige prvakov) dvakrat pomeril s Flensburgom in obe tekmi izgubil s skupnim izidom 50:55: doma s 25:28, na gostovanju pa s 25:27. "Flensburg je ekipa, sestavljena iz vhunskih posameznikov, ki so že dolgo skupaj pod vodstvom trenerja Ljubomirja Vranješa. Po mojem mnenju igra Flensburg najlepši rokomet v Nemčiji, njegova igra pa je dodelana v vseh fazah in elementih," ocenjuje trener Branko Tamše.

 

 

"Flensburg ni tipičen predstavnik nemškega rokometa, saj ne igra v slogu "teci in streljaj". Njegova igra ima rep in glavo, gre pa za mešanico skandinavskega in balkanskega stila igre. Ima odlično pokrita vsa igralna mesta, pravzaprav je kakovost na vsakem podvojena. Težko je reči, od kod grozi največja nevarnost - po mojem mnenju je največja nevarnost ekipa kot celota," pravi Tamše, ki ne bo mogel računati na poškodovana Blaža Blagotinška in Gregorja Potočnika, prav tako pa tudi ne na tri nekdanje člane beloruskega Dinama iz Minska (Borut Mačkovšek, David Miklavčič, Uroš Bundalo), ki v ligi prvakov nimajo pravice nastopa za celjski klub.

 

 

V nemški ligi je Flensburg trenutno na tretjem mestu, za vodilnim Kielom pa ima samo točko zaostanka. V skupinskem delu letošnje lige prvakov je na desetih tekmah (v skupini s Hamburgom, Gorenjem, Aalborgom, La Riojo in Drottom) osemkrat zmagal ter po enkrat izgubil (27:32 proti Hamburgu v gosteh) in remiziral (29:29 z La Riojo v Španiji). Ekipa trenerja Ljubomirja Vranješa je dvakrat premagala tudi Velenjčane (35:31 v Nemčiji in 28:23 v Sloveniji), osvojila 17 točk in za vodilnim Hamburgom zaostala le za točko.

 

 

V sredo je Flensburg v nemški ligi doma povsem nadigral Gummersbacha (35:23), blestela pa sta zelo hitra krilna igralca Anders Eggert (13 zadetkov) in Lasse Svan Hansen (6). "Nemci so izrazito močni v (pol)protinapadih, kar bi lahko bila tudi za nas velika nevarnost. Skoraj vsako nasprotnikovo napako v napadu kaznujejo z zadetkom, zato moramo biti maksimalno zbrani, pripeljati akcije in igralce do čim čistejše priložnosti za gol ter seveda tudi zadevati. Osnova bo naša dobra igra v obrambi, iz katere bi lahko izpeljali čim več (pol)protinapadov in dosegali lahke zadetke," se zaveda Tamše.

 

 

Razplet dvoboja v Zlatorogu bo v veliki meri odvisen tudi od uspešnosti vratarja celjskega kluba Matevža Skoka. "V sodobnem rokometu je veliko odvisna od razpoloženosti vratarjev v ekipi. V tej sezoni je bila le ena evropska tekma, na kateri z Urbanom Lesjakom nisva izstopala oziroma sva bila pod povprečjem - tista v Zagrebu. Flensburgov vratar Andersson je star in prekaljen maček, ne smemo pa pozabiti niti na Rasmussena. Oba sta vrhunska in jaz sem v primerjavi z njima še malo zelen, a sem prepričan, da lahko tudi jaz dam najboljše od sebe," meni vratar Matevž Skok.

 

 

"Kar se tiče Flensburga, ne bi preveč izpostvaljal nobenega igralca. Gre sicer za vrhunske posameznike, a igrajo najboljše kot celota. Enkrat izstopajo eni, drugič drugi, glavni adut pa je seveda ekipa kot kolektiv. Pripraviti se bomo morali na celotno njihovo ekipo, saj so nevarni z vseh položajev. Dobro jih poznamo, zato mislim, da nas ne bi smeli presenetiti s kakšno novo taktiko," pravi Skok in dodaja, da nemški klub igra na oko lep in preprost rokomet, vendar zelo učinkovit in uspešen.

 

 

Tekma Celje Pivovarna Laško - Flensburg bo v nedeljo, 23. marca 2014, ob 19.15. Sodila jo bosta Norvežana Oyvind Togstad in Rune Kristiansen, delegat pa bo Srb Božidar Đurković.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14