21. 6. 2014

Gorenje verjetno brez nastopa v evropski ligi prvakov v tekmovalni sezoni 2014/15

Evropska rokometna zveza (EHF) ni sprejela prošnje rokometnega kluba Gorenje za dodatno mesto v ligi prvakov v novi sezoni 2014/15. Vseeno za Velenjčane še ni vse izgubljeno, odvisno pa je od političnih razmer v Ukrajini.


Igralci Celja Pivovarne Laško so si z naslovom državnega prvaka Slovenije v sezoni 2013/14 priigrali direktno uvrstitev v evropsko ligo prvakov v prihajajoči sezoni. Drugouvrščeni Velenjčani so zaprosili za drugo slovensko vstopnico, a evropska zveza EHF njihove prošnje ni uslišala.


Po novih kriterijih po dva direktna udeleženca lige prvakov pripadata samo Španiji in Nemčiji. Direktno je v glavni del tekmovanja že uvrščenih 21 klubov, trije pa si bodo nastop priigrali skozi kvalifikacije.


Na sedež EHF je prispelo devet prošenj za mesto v ligi prvakov, prostora pa je bilo za šest. Poslali so jih Pick Szeged (Madžarska), Wisla Plock (Poljska), Aalborg (Danska), Vardar Skopje (Makedonija), Gorenje Velenje (Slovenija), Paris St. Germain (Francija), Montpellier (Francija), Eskilstuna (Švedska) in Junior Fasano (Italija).


Kriteriji za morebitno odobritev so bili prizorišče, obisk tekem, televizijska pokritost in marketinški vidik. Na koncu sta praznih rok ostala švedska Eskilstuna in Gorenje, italijanski Junior Fasano pa je bil izbran za kvalifikanta.


Vseeno za Gorenje vse le še ni izgubljeno, saj bi vskočilo, če ukrajinska ekipa Motor Zaporožje zaradi težkih političnih razmer domačih tekem ne bi moglo igrati.


Glede na prejšnje sezone sistem tekmovanja ostaja nespremenjen. V prvem delu bo 24 klubov razdeljenih v štiri skupine s po šestimi ekipami, od osmine dalje pa bodo na sporedu izločilni boji.


Žreb kvalifikacijskega dela tekmovanja bo v četrtek, 26. junija, naslednji dan (petek, 27. junij) pa bo še žreb skupin glavnega dela lige prvakov.



DIREKTNI UDELEŽENCI LIGE PRVAKOV: Aalborg (Danska), Alingsas (Švedska), Barcelona (Španija), Celje Pivovarna Laško (Slovenija), Čehovski medvedi (Rusija), Dunkerque (Francija), Flensburg (Nemčija), Kadetten (Švica), Kiel (Nemčija), Kielce (Poljska), Kolding (Danska), Metalurg (Makedonija), Montpellier (Francija), La Rioja (Španija), Wisla Plock (Poljska), Pick Szeged (Madžarska), PSG (Francija), Rhein Neckar Löwen (Nemčija), Vardar (Makedonija), Veszprem (Madžarska), Zagreb (Hrvaška).


KVALIFIKANTI: Alpla Hard (Avstrija), Bešiktaš (Turčija), Constanta (Romunija), Haslum (Norveška), Initia Hasselt (Belgija), Junior Fasano (Italija), Meškov Brest (Belorusija), Motor Zaporožje (Ukrajina), Porto (Portugalska), Tatran Prešov (Slovaška), Targos Bevo (Nizozemska), Vojvodina (Srbija).