31. 10. 2014

Proti latvijski rokometni neznanki odločno na zmago

Slovenska moška rokometna reprezentanca je z odliko opravila prvo nalogo v kvalifikacijah za nastop na EP na Poljskem leta 2016, po uvodni zmagi nad Slovaško z 31:25 pa jo že v soboto, 1. novembra, čaka druga tekma. V gosteh se bo pomerila z Latvijo, tekma pa se bo v Dobeleju začela ob 16.05.

Na sredini uvodni kvalifikacijski tekmi na Obali se je Slovenija solidnih Slovakov lotila brez kančka podcenjevanja, podoben pristop pa bo ubrala tudi na sobotni tekmi v baltski državi. Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča se sicer zavedajo, da imajo njihove delnice na rokometni borzi veliko višjo veljavo od latvijskih, a svojo vrednost bodo - tako kot na vseh naslednjih tekmah - vendarle morali dokazati na igrišču.

"V preteklosti smo se v nekaterih kvalifikacijah že opekli, tega si v tem ciklusu enostavno ne smemo privoščiti. V Latvijo gremo po dve točki," je odločno dejal David Špiler in dodal: "Največja moč Latvije je, da je velika neznanka. Zanjo resda igra izjemni Dainis Kristopans na mestu desnega zunanjega, drugih igralcev pa ne poznamo. V četrtek smo si ogledali posnetek njene izbrane vrste, v vsakem primeru ne gre za naivno ekipo. Latvija resda ni na naši kakovostni ravni, a če se je ne bomo lotili resno, potem imamo lahko tudi probleme."

Špiler je zavoljo poškodovanega gležnja počival na sredini tekmi proti Slovaški, na sobotni tekmi v Dobeleju pa bo v Deničevem kadru 16 igralcev: "V Kopru resda nisem igral, a moja odsotnost je bila že vnaprej načrtovana. Na drugi tekmi bomo največ pozornosti v obrambi namenili Kristopansu, igrati proti 212 cm visokem orjaku bo od vseh nas zahtevalo veliko energije."

Špiler, ki že drugo leto brani barve beloruskega Bresta iz Meškova, je eden najbolj raznovrstnih rokometašev v slovenski izbrani vrsti in uporaben na številnih položajih, na sobotni v Dobeleju bo zapolnil vrzel na mestu levega zunanjega in levega krila, kjer bo nastopil tudi izkušeni Luka Žvižej.

"Na sobotni tekmi smo absolutni favoriti. Na nasprotni strani igrišča bomo resda imeli ekipo, ki ni znana širšemu rokometnemu občinstvu, a vendarle je kakovostna. V minulem ciklusu je denimo premagala Portugalsko, a mi gledamo naše cilje in verjamem, da se bomo po zmagi v Latviji še bolj približali Poljski," je dan pred tekmo dejal Luka Žvižej.

Slovenija, ki je v sredo dokaj zanesljivo premagala Slovaško z 31:25, se je proti Baltiku odpravila v današnjih zgodnjih jutranjih urah. Najprej jo je čakal avtobusni prevoz od Kopra do Brnika, od tam pa je z letalom prek Frankfurta v Rigo pripotovala okoli 15. ure po lokalnem času in se nastanila v hotelu, ki je približno 30 km oddaljen od Dobeleja.

Latvija je na prvi tekmi v gosteh izgubila proti Švedski s 23:33, najbolj učinkovit igralec pa je bil že prej omenjeni Kristopans, ki je dosegel osem golov.

Pravico na sobotnem latvijsko-slovenskem reprezentančnem obračunu v skupini 3 bosta delila Madžara Miklos Andorka in Robert Hucker. (sta)

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 NA POLJSKEM - MOŠKI