13. 5. 2015

Maribor Branik - Gorenje Velenje 34:35 (14:18)

Na drugi polfinalni tekmi končnice za prvaka v 1. NLB Leasing ligi za moške je Maribor Branik v domači dvorani Tabor izgubil proti Gorenju s 34:35 (14:18). Izid v zmagah je zdaj 1:1, odločilna tretja tekma za uvrstitev v veliki finale pa bo v sredo, 20. maja, v Velenju.

 

 

MARIBOR BRANIK - GORENJE VELENJE 34:35 (14:18)

 

 

Maribor - Dvorana Tabor, gledalcev: 1000, sodnika: Cvetko (Celje) in Žibret (Trbovlje).

 

 

Maribor Branik: Čudič, Taletović, Kastelic, Cingesar 4, Žmavc, Kaleb 8 (4), Jamnik 2, Poklar 5, Sok 1, Fidel, Žabič, Špende 3, Verdinek 1, Brajović, Mišković 3, Mlakar 7.

 

 

Gorenje Velenje: B. Burić, Ferlin, Cehte, Medved 1, S. Burić 2, Ovniček, Szyba 4, Skube 12 (6), Golčar, Šoštarič 8, Kleč 1, Gams 3, Nosan, Dujmovič 3, Bećiri.

 

 

Sedemmetrovke: Maribor Branik 6 (4), Gorenje Velenje 6 (6).

 

 

Izključitve: Maribor Branik 10 minut, Gorenje Velenje 16 minut.

 

 

Rdeči karton: Mišković (Maribor Branik, 57. minuta).

 

 

 

Velenjčani so se na drugi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva Mariborčanom oddolžili za poraz na sobotnem obračunu v Rdeči dvorani. Današnja zmaga je v dvorani Tabor je "osam" prinesla določen mir pred nastopom na sklepnem turnirju evropskega pokala EHF, ki bo konec tega tedna v Berlinu, odločilna tretja polfinalna tekma pa bo v sredo, 20. maja, v Velenju.

 

 

Velenjske rokometaše je poraz na prvi polfinalni tekmi močno pretresel, za drugi dvoboj v štajerski prestolnici je trener Gregor Cvijić mobiliziral tudi na prvi tekmi manjkajočega "ideologa igre" Staša Skubeta. Ta še vedno vleče poškodbo desne mečne mišice, gostitelji pa niso mogli računati na zunanjega igralca Nikolo Špelića.

 

 

Dvoboj drugouvrščene in tretjeuvrščene ekipe po rednem delu je bil uvodoma izjemno živčen. Sprva so niti igre v svojih rokah imeli domači rokometaši, ki so v prvih desetih minutah nekajkrat zgrešili iz lepih priložnosti. Navkljub temu so v 11. minuti povedli s 6:4, dve minuti kasneje pa s 7:4.

 

 

Njihov nalet je zaustavila poškodba Tadeja Soka, po njej so Velenjčani zadihali s polnimi pljuči, hkrati pa se je razigral še "motor ekipe" Skube. "Ose" so po "miniaturah" komaj 174 cm visokega Skubeta, ki je med 15. in 19. minuto dosegel kar štiri zaporedne gole in svoje soigralce popeljal do vodstva z 8:7, povsem zavladale na mariborskem parketu.

 

 

Druga polovica prvega polčasa je bila njihova domena, najvišjo prednost so si priigrale v 28. minuti, ko so povišale na +5 (17:12), na velik odmor pa odšli s prednostjo štirih zadetkov (18:14). Izbranci domačega trenerja Borisa Deniča so sijajno odprli drugi polčas, z delnim izidom 3:0 so v 33. minuti skorajda ujeli goste (17:18), izključitev Tineta Poklarja pa jih je znova pahnila v zaostanek treh golov (17:20).

 

 

A Mariborčani se niso predali, vztrajno so lovili tekmece in se nekajkrat približali na gol zaostanka (19:20, 22:23), v 43. minuti pa jih tudi dokončno ujeli po golu Grege Jamnika (23:23). V začetku zadnje četrtine razburljivega dvoboja je sprva kazalo na zmago Velenjčanov, ki so z dokaj "eksperimentalno" zunanjo vrsto v 48. minuti povišali na 27:24.

 

 

Vendar so se jim gostitelji le minuto kasneje približali na gol zaostanka (26:27) in jim za ovratnik dihali vse do konca tekme. Na koncu se jim ni izšlo, kajti Gorenje je v 57. minuti po že dvanajstem zadetku Skubeta povedlo s 34:31, velenjski uspeh pa je z zadetkom v predzadnji minuti za vodstvo s 35:32 potrdil Janez Gams.

 

 

Na današnji tekmi sta bila v velenjski ekipi najbolj učinkovita Staš Skube z dvanajstimi in Mario Šoštarič z osmimi goli, v mariborski pa je Ante Kaleb dosegel osem, Žiga Mlakar pa sedem zadetkov.

 

 

Boris Denič, trener Maribora Branika: "Čestitam svojim fantom, odigrali so dobro tekmo. V prvem polčasu je bilo v naših vrstah preveč nervoze, igrali smo preveč srčno in nismo bili dovolj zbrani. Velenjčani so nam pobegnili, mi smo jih vseskozi lovili. Na koncu so bili gosti boljši za gol in jim čestitam."

 

 

Gregor Cvijič, trener Gorenja: "V prvem polčasu smo nadzorovali tekmo, v nadaljevanju nekoliko padli. Toda moji fantje so se navkljub nekaterim napakam vseskozi borili in s pravim pristopom dosegli načrtovano zmago."

1. NLB LEASING LIGA ZA MOŠKE - SEZONA 2014/15