4. 12. 2016

Slaba obramba in poraz Slovenije na prvi tekmi EP

Slovenske rokometašice so se po šestletnem postu vrnile na veliko sceno, premierna tekma na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem pa se ni razpletla po njihovih željah. Na uvodni tekmi so s 34:36 izgubile proti Srbiji.

Izbranke Uroša Bregarja so v prvem polčasu prikazale spremenljivo predstavo in igrale po sistemu toplo-hladno. Tekmo življenjskega pomena v Stockholmu so odprle z 0:2, nato pa so se vendarle zbrale in po golu Line Krhlikar v deveti minuti izenačile na 4:4. Ko je že kazalo, da so ujele pravi ritem, je sledil vratolomni padec, Srbkinje so v naslednjih štirih minutah naredile delni izid 5:1 in jim ušle na štiri gole (5:9).

Slovenska klop je z minuto odmora zaustavila nalet srbskih rokometašic, Bregarjevi napotki pa so obrodili sadove. Njegove varovanke so končno dosegle pravo delovno temperaturo in začele izpolnjevati navodila iz slačilnice, v naslednjih petih minutah so povsem zagospodarile na stockholmskem parketu in izenačile na 9:9.

Druga polovica prvega polčasa je minila v izenačeni predstavi, Slovenke so v želji po preobratu naredile tudi kakšno tehnično napako preveč, njihov trud pa je bil poplačan v 29. minuti, ko so po golu Barbare Lazović prvič na tekmi povedle s 16:15, na velik odmor pa se podale z minimalnim zaostankom (16:17).

Slovenke so v prvem polčasu slabšo predstavo prikazale v obrambi, prejele so kar 17 golov, v drugi polovice tekme pa niso naredile kakovostnega premika v tem pomembnem elementu rokometne igre. Drugi polčas so resda začele obetavno in po dveh golih Ane Gros in Tamare Mavsar v 33. minuti minuti prvič na dvoboju povedle za dva gola (19:17), a niso dolgo časa uživale v vodstvu, tri minute kasneje so namreč znova zaostajale (20:21).

V nadaljevanju so jim nekoliko nenavadne srbske napadalne kombinacije povzročile velike težave, v 39. minuti so zaostale za dva gola (23:25), po izključitvi Katje Čerenjak v 43. minuti pa za štiri gole (24:28). Po Bregarjevi minuti odmora so nekoliko bolje zaigrale v obrambi in v 49. minuti znižale na 28:29, v teh trenutkih pa je blestela Grosova, ki je bila nerešljiva uganka za Srbkinje.

Nato je znova zaškripalo v slovenski reprezentanci. V 53. minuti so si Slovenke pridelale zaostanek treh golov (29:32), po Bregarjevi minuti odmora pa so dve minuti kasneje izenačile na 32:32. Obetala se je dramatična končnica, v njej pa so več preudarnosti prikazale njihove tekmice. V 57. minuti so jim ušle na dva gola (32:34), po zgrešeni sedemmetrovki Mavsarjeve in zapravljenemu nasprotnemu napadu Neli Irman pa je bilo jasno, da bo zmaga odšla v Srbijo.

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Mavsarjeva z devetimi goli. Grosova je dosegla osem, Irmanova pa šest zadetkov.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Proti Srbiji nikakor nismo uspeli sestaviti obrambe, največje težave smo imeli predvsem na sredini, žal pa je imel slabši dan tudi vratarski tandem, ki nas je letos že velikokrat razveseljeval. V drugem polčasu smo sicer že povedli, a nismo izkoristili priložnosti, ki smo si jo priigrali, saj generalno tokrat nismo bili na pravi ravni za zmago."

Ana Gros, najboljša strelka Slovenije:

"Ves čas smo bili v zaostanku, ključno za poraz pa je bilo to, da obrambe nismo odigrali kot je treba, saj smo dobivali prelahke gole z vseh položajev. Tudi v napadu je bilo zaradi tega precej težje, čeprav smo dosegli veliko zadetkov. Nismo bili na pravi ravni, Srbija je prikazala boljšo predstavo in zasluženo zmagala."

ČLANICE, EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA A, STOCKHOLM

1. kolo, nedelja, 4. decembra:
SRBIJA : SLOVENIJA 36:34 (17:16)
Srbija: Risović, Kolundžić, Čolić, Radosavljević 8, Krpež 6 (3), Trifunović, Lavko 3, Georgijev 2, Pop-Lazić 6, Obradović 2, Nikoliž, Stoiljković 4, Liščević 5, Petrović, Dmitrović.
Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja, Gros 8 (1), Rebolj, Krajnc, Jeriček 3, Stanko 2, Čerenjak, Panger, Mavsar 9 (2), Lazović 3, Zulić, Irman 6, Krhlikar 3, Užmah.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), Srbija 4 (3).
Izključitve: Slovenija 6, Srbija 6 minut.

Ob 18.00:
ŠVEDSKA : ŠPANIJA

2. kolo, torek, 6. decembra, ob 20.45:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA