9. 3. 2017

Celjani brez strahu v Zagreb

Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo v četrtek igrali zadnjo tekmo v skupinskem delu evropske lige prvakov. V hrvaški prestolnici jih čaka tekma z Zagrebom, kjer igrajo slovenski reprezentanti Darko Cingesar, Matevž Skok in David Miklavčič, tradicionalni dvoboj pa se bo zagrebški Areni pričel ob 19. uri.

Celjska zasedba je trenutno na šestem mestu v skupini B in ima točko prednosti pred švedskim Kristianstadom ter dve pred Zagrebom. Sobotna zmaga švedskega prvaka nad zasedbo iz poljskih Kielc je malce zapletla zadeve v skupini, v zadnjem krogu so možni številni scenariji, v tem trenutku pa celjski ekipi preboj v osmino finala zanesljivo prinaša le zmaga v Zagrebu.

V primeru neodločenega izida bo morala počakati na razplet nedeljske tekme med Vardarjem in Kristianstadom v Skopju in se nadejati vsaj neodločenega izida, v primeru skandinavske zmage pa bi zaradi slabšega izkupička na medsebojnih tekmah ostala brez osmine finala. Brez preboja v izločilne tekme v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini bo ostala v primeru poraza s tremi goli, pogojno tudi z dvema. V tem primeru mora doseči vsaj 29 golov, saj je na prvi medsebojni tekmi v Zlatorogu premagala Zagreb s 30:28.

Celjani in Zagrebčani so v preteklosti odigrali številne tekme, najbolj razburljive so bile gotovo tiste iz devetdesetih let minulega stoletja, na četrtkovem obračunu pa bodo oboji naredili vse, da uresničijo svoje primarne mednarodne cilje in se prebije v osmino finala. Slovenski prvaki so se pred zagrebškim "dnevom D" prikazali v najlepši možni luči in v domačem Zlatorogu na kolena položili izjemno močne nemške prvake iz Mannheima. V tej podobi se želijo prikazati tudi na dvoboju proti hrvaškim prvakom, ki jih je sredi sezone prevzel nekdanji celjski rokometaš Silvio Ivandija.

"Zavedamo se, da je pred nami zanimiva in težka tekma, le zmaga pa nam zanesljivo prinaša preboj v osmino finala. Njo bo težko doseči, z zbrano in osredotočeno igro skozi celotno tekmo ter nadzoru naših čustev pa je dosegljiva. Na nekaterih minulih tekmah smo dokazali, da smo sposobni premagati tudi najboljše tekmece, a veliko bo odvisno tudi od Zagrebčanov, ki so - tako kot mi - v tej sezoni prikazali številne obraze," je dejal trener celjske ekipe Branko Tamše.

Na zadnji tekmi je "eksplodiral" Borut Mačkovšek, ki je nemškim "levom" nasul devet golov, Primorec pa bo veliko odgovornost imel tudi v hrvaški prestolnici. "Najlažje bi bilo, če bi v Zagrebu ponovili našo zadnjo predstavo proti Rhein-Neckarju Löwnu. V četrtek bo gotovo veliko težje, saj bomo igrali v gosteh in pritisk na igralce bo zaradi pomembnosti tekme izjemno velik. Pred to tekmo imamo pozitiven pristop in naredili bomo vse, da na koncu tudi napredujemo v osmino finala," je dejal Mačkovšek, medtem ko je Žiga Mlakar dodal: "Večjih neznank med nami in Zagrebčani ni, oboji se poznamo zelo dobro. V tej sezoni se bomo že četrtič pomerili z njimi in najbolj pomembno bo, da naše glave usmerimo v zmago. Vsak posameznik v naši ekipi se mora povsem osredotočiti in tudi prispevati svoj maksimum na četrtkovi tekmi, tako kot smo to storili na naših zadnjih dveh domačih tekmah proti izjemno kakovostnima ekipama Vive Tauron Kielce in Rhein-Neckar Löwen."

Pred zadnjim krogom je v najboljšem položaju Vardar iz Skopja, ki je zbral 18 točk. Rhein-Neckar Löwen jih ima 17, Vive Tauron Kielce 16, madžarski Pick Szeged 15, beloruski Meškov Brest 14, Celje Pivovarna Laško devet, Kristianstad osem in Zagreb sedem, pari zadnjega kroga pa so: Rhein-Neckar Löwen - Pick Szeged (8. marec), Zagreb - Celje Pivovarna Laško (9. marec), Vive Tauron Kielce - Meškov Brest (11. marec) in Vardar - Kristianstad (12. marec).