2. 12. 2017

V nedeljo dan d za Gorenje Velenje med evropsko klubsko elito

Nedelja bo dala odgovor o tem, katera ekipa iz skupine C si bo kot druga zagotovila dodatni tekmi v boju za nastop v osmini finala VELUX EHF Lige prvakov. Za to mesto se potegujejo tudi rokometaši Gorenja Velenja, ki bodo ob 16. uri gostovali na Danskem. Tam se bodo pomerili s Skjernom, ki si je napredovanje že zagotovil. Tekmo bo prenašal Šport TV 1.

Gorenje Velenje bo o svoj usodi v veliki meri odločalo samo. V primeru nedeljske zmage bi skupinski del tekmovanja zaključilo na prvem mestu, z remijem pa bi pristalo mesto nižje. Vseh možnosti za napredovanje jim ne bi odvzel niti morebiten poraz, a bi v tem primeru črno-rumeni pogledovali na Norveško, kjer bosta uro kasneje dvoboj začela Elverum in Abanca Ademar Leon. Za napredovanje Velenjčanov bi moral norveški prvak proti Špancem osvojiti vsaj točko, saj slednji premorejo boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki na medsebojnih tekmah.

Ekipi sta se v tej sezoni prvič srečali na prvi oktobrski dan, ko so izbranci Željka Babića na domačem igrišču pripravili lepo presenečenje in tekmece ugnali z 31:29. Med »osami« sta se tedaj s po petimi zadetki izkazala kapetan Niko Medved in Alem Toskić, medtem ko je bil v gostujoči vrsti z devetimi goli iz 16 strelov najboljši švedski levi zunanji rokometaš Markus Olsson (188 cm, 1990). Slednji je v tej sezoni 51-krat zatresel mrežo tekmecev, s čimer je najboljši posameznik svoje ekipe. Sledita mu izkušena rokometaša. Norveški krožni napadalec Bjarte Hakon Myrhol (194 cm, 1982) je dosegel 44, levokrilni Danec Anders Eggert Magnussen (179 cm, 1982) pa 39 golov. Oba je v Šaleški dolini domača obramba dobro zaustavila, saj sta skupaj dosegla le pet zadetkov.

Nedeljska tekma na severu Evrope bo odigrana v mestu Herning, ki leži dobrih 35 kilometrov severovzhodno od Skjerna. Tekmo bo gostila dvorana Messecenter, ki sprejme nekoliko več rokometnih navdušencev od tiste, v kateri sicer domujejo velenjski tekmeci. V slednji je danski klub odigral vse štiri dosedanje domače tekme med evropsko klubsko elito ter prav tolikokrat, v povprečju s skorajda 10 goli razlike, igrišče zapustil dvignjenih glav.

Željko Babić, trener Gorenja Velenja:
»Prišli smo do konca skupinskega dela VELUX EHF Lige prvakov. Nahajamo se v dobrem položaju, saj se borimo za enega izmed prvih dveh mest. Skjern je najboljše moštvo v naši skupini. To je z dosedanjimi igrami tudi dokazal. Če želimo iztržiti ugoden rezultat, bomo morali prikazati najboljšo predstavo do sedaj. Tekmeci igrajo odlično v obrambi, iz katere potem prehajajo v dobro in hitro tranzicijsko igro. Morali bomo biti potrpežljivi in obilo pozornosti nameniti vračanju v obrambo.«

Niko Medved, kapetan Gorenja Velenja:
»Pred začetkom sezone smo se želeli boriti za enega izmed prvih dveh mest v skupini, sedaj pa imamo priložnost, da takšno uvrstitev tudi dosežemo. Situacija v naši skupini je nekoliko zapletena, a mi se na ostale ekipe ne oziramo. Zanesti se moramo zgolj nase in tako rešiti svojo usodo v VELUX EHF Ligi prvakov.«

VELUX EHF LIGA PRVAKOV, SKUPINA C, 10. KOLO:

Nedelja, 3. decembra, ob 16.00:
SKJERN HANDBALL : GORENJE VELENJE
LESTVICA SKUPINE C