8. 12. 2017

Slovenke za konec prvega dela izgubile proti Špankam

Na svetovnem prvenstvu 2017 je končan prvi del, ki so ga slovenske rokometašice zaključile s porazom proti Španiji (26:33), a s tremi zmagami in odlično igro pustile zelo dober vtis.

Bregar je izjemno pomembnen obračun začel z udarno sedmerko. Na vratih je bila Amra Pandžić, na krilnih položajih Neli Irman in Ines Amon, na šestmetrski črti Lina Krhlikar, na zunanjih položajih pa Tjaša Stanko, Nina Zulić in Ana Gros, slednjo je v obrambi menjala Alja Koren. Njegove izbranke so v prvi polovici tekme prikazale zelo dobro predstavo. Za igro v napadu si zaslužijo najvišjo možno oceno, ta je bila zelo raznovrstna in ni slonela le na tem turnirju izjemno razpoloženi Grosovi.

Uvodoma so sicer imele nekaj težav v obrambi, z manjšimi korekcijami in po seriji bravuroznih obramb Pandžićeve pa so povsem zasenčile favoritinje tokratnega medsebojnega dvoboja. V 22. minuti so si prvič priigrale tri gole prednosti (11:8), lepo zalogo v golih pa držale vse do 28. minute (14:11). V izdihljajih prvega polčasa so malenkostno popustile, na velik odmor pa vendarle odšle s prednostjo enega gola (14:13).

Bregarjeve izbranke v drugi polovici tekme niso bile kos tekmicam. Trda španska obramba na robu izključitve in pogoste menjave obrambnih različic so jim povzročale velikanske težave, tako da so v 35. minuti zaostale za dva gola (15:17). Slovenska minuta odmora ni spremenila razmerja moči na igrišču, Španke so s hitrim kroženjem žoge dokaj zlahka prebijale našo obrambo in v 39. minuti podvojile prednost (20:16).

Slovenske rokometašice sta v nadaljevanju na površju držali Amra Pandžić in Tjaša Stanko, po njuni zaslugi so se v 42. minuti približale na dva gola zaostanka (18:20), a se je tehtnica čedalje bolj začela nagibati na špansko stran. V 51. minuti je zaostanek Slovenk že znašal pet golov (21:26), srdit boj za vsak košček igrišča pa jim je vzel ogromno moči, tako da niso bile sposobne tekme postaviti na glavo.

Slovenija je skupinski del končala na četrtem mestu, na petih tekmah pa je premagala Francijo, Angolo in Paragvaj ter izgubila proti Romuniji in Španiji. Prvo mesto je osvojila Romunija (8 točk), drugo Francija, tretje Španija (obe po 7), četrto Slovenija (6), peto Angola (2) in šesto Paragvaj (brez točk).

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Španska vratarka je v drugem polčasu branila odlično, mi pa v obrambi nismo mogli ustavit Peñe in Španija je zasluženo zmagala. Prikazali smo odličen prvi polčas in znova dokazali, da lahko dobro igramo proti vsakomur, kar me kot trenerja najbolj veseli. Cilj, ki smo si ga zadali, smo izpolnili, zdaj pa nas čaka dvoboj s Švedsko, ki je v skupini B zasluženo osvojila prvo mesto. Če pogledamo prvi del v celoti, lahko rečem, da sem zelo zadovoljen, saj smo igrali na visoki ravni z veliko dinamike, igralke pa so se zelo borile."

SVETOVNO PRVENSTVO 2017, 1. DEL, SKUPINA A
Trier (Nemčija)

5. kolo, petek, 8. decembra:
ŠPANIJA : SLOVENIJA 33:26 (13:14)
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja 4, Rudman, Gros 7, Žabjek, Stanko 7, Abina, Zulić 1, Irman 2, Koren 1, Vučko, Vrček, Krhlikar, Beganović, Amon 4.
Španija: Navarro, Zoqbi, Martin 2, Nunez 1, Arderius, Chavez, Gutierrez 2, Echeverria 1, Garcia 2, A. Gonzalez 4, Pena 9, Ortega, M. Gonzalez 4, Rodriguez 1, Musons 3, Barbosa, Cabral 4.
Sedemmetrovke: Slovenija 3/3, Španija 1/2.
Izključitve: Slovenija 4, Španija 8 minut.

Že odigrano, 1. kolo, sobota, 2. decembra:
FRANCIJA : SLOVENIJA 23:24
Francija: Dancette, Ayglon Saurina 1, Pineau 1, Landre 4, Zaadi 2, Leynaud, Houette 1, Niakate, Darleux, Dembele 3, Flippes 1, Kanor 3, Edwige, Nze Minko 2, Niombla 4, Lacrabere 1.
Slovenija: Ferfolja, Rudman, Gros 9, Žabjek, Stanko 4, Abina, Zulič 1, Irman 4, Koren 3, Pandžić, Vučko, Vrček 2, Vojnović, Krhlikar, Beganović, Amon 1.

2. kolo, nedelja, 3. decembra:
SLOVENIJA : ROMUNIJA 28:31 (14:14)
Slovenija: Ferfolja, Rudman, Gros 10, Žabjek, Stanko 5, Abina 1, Zuič 2, Irman, Koren 4, Pandžić, Vučko, Vrček 2, Vojnovič, Krhlikar 1, Beganović, Amon 3.
Romunija: Udristioiu 4, Geiger 1, Buceschi 5, Neagu 11, Laslo, Popa, Ardean 4, Dedu, Florianu, Dumanska, Pintea 6, Berbece, Tomescu, Zamfirescu, Tatar, Dragut.

3. kolo, torek, 5. decembra:
SLOVENIJA : ANGOLA 32:25 (15:15)
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja, Rudman 1 (1), Gros 7 (2), Žabjek, Stanko 6 (1), Abina, Zulić, Irman 6, Koren, Vučko 1, Vrček 5, Krhlikar 2, Beganović 1, Amon 3.
Angola: Branco, Alberto, Nenganga, Da Silva, Paulino, Machado 3, Silva, Paulo 4 (2), Kassoma 4, Kamalandua, Oliveira, Carlos 5 (1), Peres, Cazanga 6, Dos Santos 1, Guialo 2.
Sedemmetrovke: Slovenija 5/7, Angola 3/4.
Izključitve: Slovenija 8, Angola 12 minut.

4. kolo, četrtek, 7. decembra:
PARAGVAJ : SLOVENIJA 22:28 (9:18)
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja, Rudman 1, Gros 6 (4), Žabjek 1, Stanko 6 (1), Abina 1, Zulić, Irman 1, Koren 4, Vučko, Vrček 2, Krhlikar, Beganović 2, Amon 4.
Paragvaj: Villalba, Yaryes, F. Acuna 3, Genes, Insfran 4, Rolon, Fiore 8 (2), Dos Santos, Fernandez 3, Faria 3, Gorosa, Leiva, Benitez, Martinez, A. Acuna, Gonzalez 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 5/5, Paragvaj 2/2.
Izključitve: Slovenija 10, Paragvaj 6 minut.

OSMINA FINALA, LEIPZIG

Nedelja, 10. decembra, ob 20.30:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA