13. 10. 2019

Evropske zmage za Krim, Gorenje in Maribor

Nedelja je bila uspešna za tri slovenske klube, ki so se pomerili v evropskih tekmovanjih. Krim Mercator je vknjižil prvo zmago v Ligi prvakinj, Gorenje Velenje je še drugič premagalo Metaloplastiko in se uvrstilo v tretji predkrog Pokala EHF, Maribor Branik pa je napredoval v 3. kolo Pokala Challenge.

Slovenske rokometne prvakinje so v Skandinaviji "nevtralizirale" uvodni domači poraz proti češkemu Baniku in osvojile prvi par točk v skupinskem delu najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini. Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu v soboto, 19. oktobra, v dvorani na Kodeljevem gostila tradicionalno in izjemno močno tekmico iz madžarskega Györa.

Ljubljanske rokometašice so sijajno odprle obračun v predmestju drugega največjega švedskega mesta. Po vsega desetih minutah igre so po golu Nine Zulić povedle za tri zadetke (6:3), v nadaljevanju pa zapravile kar nekaj priložnosti za bolj prepričljivo vodstvo.

Lepo zalogo v zadetkih so držale vse do 28. minute, ko so se jim švedske prvakinje približale na gol zaostanka (9:10), a krimovke so v končnici prvega polčasa naredile delni izid 3:1 ter se po golih Polone Barič, Ane Kojić in Alje Varagić na veliki odmor podale s prednostjo treh golov (13:10).

Izbranke ljubljanskega trenerja Uroša Bregarja so tudi v začetku drugega polčasa imele škarje in platno v svojih rokah ter bile vselej za korak pred gostiteljicami. Po golih Valentine Klemenčič in Baričeve so v 38. minuti povedle za pet zadetkov (17:12), kar je švedskega trenerja Rasmusa Overbyja prisililo, da je zahteval minuto odmora.

Po njej prevlada ljubljanskih rokometašic ni bila več tako izrazita, pred večjimi skušnjavami pa jih je reševala vratarka Maja Vojnović, ki je nanizala nekaj izjemnih obramb in sama držala ravnotežje s Švedinjami.

Krimovke so v 50. minuti še naprej vodile za pet golov (21:16), v prelomnih trenutkih dvoboja pa navkljub nekaterim napakam zadržale prednost in dosegle prvo zmago na največji sceni.

V ljubljanski ekipi je bila najbolj učinkovita Nina Zulić s petimi goli. Polona Barič, Alja Varagić, Mariana Rebičova in Valentina Klemenčič so prispevale po štiri zadetke, medtem ko je vratarka Maja Vojnović zbrala 15 obramb.

LIGA PRVAKOV, 4. kolo:

PARIS SG : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 27:18 (13:11)
Remili 6, Abalo, Karabatić in Syprzak po 4; Grebenc 5, Leban in Makuc po 3.

LIGA PRVAKINJ, 2. kolo:

SAVEHOF : KRIM MERCATOR 21:25 (10:13)
Forsberg, Lundback, Nilsson po 4; Zulić 5, Barič, Klemenčič, Rebicova in Varagić po 4.

POKAL EHF, 2. predkrog, povratna tekma:

GORENJE VELENJE : METALOPLASTIKA ŠABAC 32:29 (15:16)
Matanović 11, Verdinek 7; Matičić 7, Djukić 6.

SKA MINSK : RIKO RIBNICA 28:23 (13:13)
Nikulenkau 9; Setnikar 5, Horvat in Pucelj po 4.

POKAL CHALLENGE, 2. predkrog, povratna tekma:

MARIBOR BRANIK : H71 31:24 (17:10)
Kljun 8, Jerenec 5; Krogh 6, Jakobsen 4.