16. 12. 2020

Celjani po derbiju ostajajo na vrhu Lige NLB

Rokometaši Celja Pivovarne Laško nadaljujejo niz neporaženosti in ostajajo vodilna ekipa Lige NLB. Na zaostali tekmi 5. kroga so na derbiju v dvorani Zlatorog ugnali trebanjski Trimo z 28:25.

V sredo je bila odigrana tudi tekma rednega, 14. kroga tekmovanja, na kateri Gorenje Velenje ni dalo Ljubljani niti najmanjše možnosti za presenečenje. Isti dan sta bili na sporedu še dva zaostala obračuna 8. kroga. Koper je, glede na dosedanje rezultate, na domačem igrišču presenetil Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož pa je ugnal Izolo.

LIGA NLB, ZAOSTALA TEKMA 5. KROGA:

Sreda, 16. decembra:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK TRIMO TREBNJE 28:25 (13:11)
Horžen in Šarac po 7; Hamidović (1) in Rašo (2) po 5.


Igralec tekme: Tilen Kodrin (RK Celje Pivovarna Laško)

Obračun vodilnih ekip na domači sceni se je po hudem in enakovrednem boju končal z zmagoslavjem državnega prvaka iz Celja. Štajerska ekipa je po dvanajsti zmagi - ob 100-odstotnem izkupičku - prednost pred najbližjima zasledovalcema iz Velenja in Trebnjega povečala na štiri točke, dolenjski zasedbi pa je drugič v tej sezoni spodrsnilo v državnem prvenstvu.
Do desete minute je bila tekma povsem izenačena, nato pa so v dvorani Zlatorog zagospodarili domači rokometaši in po golu Josipa Šarca v 15. minuti povedli z 8:3.
A izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana se niso vdali, z veliko boljšo predstavo v obeh smereh so sedem minut kasneje znižali na 7:9, v 28. minuti pa - po zadetku Darka Cingesarja iz nasprotnega napada - na 10:11.
Hud in neizprosen boj za vsak košček igrišča se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. Srčni Trebanjci so kljubovali favoriziranim Celjanom in jih v 47. minuti pahnili v zaostanek, potem ko je Dino Hamidović zadel za vodstvo z 21:20.
Izbranci domačega trenerja Tomaža Ocvirka so v naslednjih štirih minutah naredili delni izid 3:0 in povedli s 23:21, a so jih gosti po golih Hamidovića in Cingesarja zelo hitro ujeli in izenačili na 23:23.
Celjani so v prelomnih trenutkih dvoboja vendarle strnili svoje vrste, "mir v hišo" sta prinesla dva gola Kristjana Horžena in eden Matica Grošlja, po vodstvu s 26:23 je bilo jasno, da bo zmaga ostala v Celju.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Šarac in Horžen s sedmimi goli, v trebanjski pa sta Leon Rašo in Hamidović dosegla po šest zadetkov.
Tekma je imela tudi posebno sporočilno vrednost, saj so Celjani, kot prvi športni klub pred dnevi podpisali Listino raznolikosti, danes pa s pomočjo generalnega sponzorja, Pivovarno Laško Union, ki to podprli z jasnimi sporočili javnosti. 
Celjska ekipa bo v soboto gostovala pri LL Grosist Slovanu, trebanjska pa pri Kopru.

IZJAVI PO TEKMI:

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško: 
"Vsekakor smo pričakovali, da bo tekma težka. Odlično smo jo začeli, naredili razliko, vendar smo se zavedali, da bo težko držati Trimo Trebnje na tako visoki razliki. Prav tako smo morali rotirati igralce, saj je bila tekma fizično naporna. Predvsem drugi polčas je bil resnično borba, borili smo se kot levi, ni pa bil to najlepši rokomet za gledalce. Vendar pritisk je bil velik, nasprotnik sproščen in tekmo smo morali zmagati, igra pa je bila temu primerna."

Marko Mežnaršič, pomočnik trenerja Trima Trebnje: 
"Škoda, ekipa Celja Pivovarne Laško je bila zrela za poraz. Pokopale so nas napake v napadu v prvem polčasu in v končnici tekme, ko smo izgubili preveč žog. To je bilo odločilno, da smo nato doživeli poraz."

LIGA NLB, 14. KROG:

Sreda, 16. decembra:
MRK LJUBLJANA : RK GORENJE VELENJE 24:34 (6:16)
Šiško 4, Stopar, Pintar, Pangerc in Lukman po 3; Haseljić 5, Lončar, Sokolič (3) in Tajnik (2) po 4.


Igralec tekme: Aljaž Panjtar (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani so pred odhodom na Finsko, kjer jih v soboto čaka povratna tekma tretjega kroga evropskega pokala - na prvi tekmi v Rdeči dvorani so Cocks ugnali s 30:25 - opravili še svojo obveznost v državnem prvenstvu. V slovenski prestolnici so se predstavili v lepi luči, končni izid zgovorno priča o njihovi premoči.
Igralci iz Šaleške doline so temelje za deseto zmago postavili v prvi polovici tekme. V tem obdobju igre so bili korak ali dva pred gostitelji - v 18. minuti so vodili z 10:5, osem minut kasneje pa so svojo prednost podvojili (15:5).
Drugi polčas je bil preslikava prvega, Velenjčani so imeli vse pod nadzorom, najvišjo prednost so si priigrali v 51. minuti (31:16).
V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Ibrahim Haseljić s petimi, v ljubljanski pa Peter Šiško s štirimi goli.

IZJAVI PO TEKMI:

Miha Tomšič, rokometaš Ljubljane:
"Poraz proti Gorenju Velenju smo mogoče pričakovali, ampak občutki po tekmi so vseeno malo slabi. Kakšno stvar bi lahko naredili boljše. Že na drugi zaporedni tekmi nismo bili uspešni pri realizaciji. To bomo morali malo popraviti, če bomo želeli proti takim ekipam, kot sta Gorenje Velenje in pred tem Celje Pivovarna Laško, doseči kaj več. Ta poraz ni nobena katastrofa, zdaj prehajamo na tekme, ki so za nas, za naš obstanek v Ligi NLB bolj pomembne. Gremo z dvignjenimi glavami naprej."

Zoran Jovičič, trener Gorenja Velenja:
"Glede na rezultat smo igrali res zbrano. V prvem polčasu je bila naša igra zelo dobra. Zanjo in pa za prikazano željo ter voljo mojim fantom čestitam. Imeli smo tako visoko prednost, da smo lahko dali priložnost vsem fantom in izključitev igralcev ni imela velike vloge. Ekipi Ljubljane želim v prihodnje veliko sreče."

LIGA NLB, ZAOSTALA TEKMA 8. KROGA:

Sreda, 16. decembra:
RD KOPER : RK SLOVENJ GRADEC 2011 34:26 (20:11)
Slatinek Jovičić 9, Poklar 7 (1); Cvetko 6 (1), Živković 5 (2).


Igralec tekme: Staš Slatinek Jovičić (RD Koper)

Koprčani so dosegli peto zmago v državnem prvenstvu in se utrdili na sredini razpredelnice. Korošci, sicer hit prvega dela sezone, so na svoji enajsti tekmi doživeli četrti poraz, zavoljo sedmih zmag pa ostajajo v zgornjem delu lestvice.
Izbranci domačega trenerja Uroša Rapotca so sijajno odprli obračun v Bonifiki. Po vsega devetih minutah igre so vodili s 6:0, to prednost pa - ob manjših vzponih in padcih v igri - držali večji del prvega polčasa. V končnici so Primorci zaigrali še bolj učinkovito, v 26. minuti je njihova prednost znašala že devet golov (17:8).
Domači rokometaši v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped, vselej so igrali zbrano in odgovorno, na tekmi dokaj razglašeni gosti jih v nobenem trenutku niso ogrozili.
V primorski ekipi je bil na obračunu najbolj učinkovit Staš Slatinek Jovičić z devetimi, v koroški pa Rok Cvetko s šestimi goli.
Koprska ekipa bo v soboto gostila trebanjski Trimo, zasedba iz Slovenj Gradca pa novomeško Krko.

IZJAVI PO TEKMI:

Staš Slatinek Jovičić, rokometaš Kopra: 
"Občutki po tekmi so fantastični, saj smo zmagali z visoko razliko. Skozi celotno tekmo smo bili zelo suvereni, kar mislim, da do zdaj še nismo bili. Že od prve minute smo dali vse od sebe, si priigrali visoko prednost in jo držali do konca."

Gašper Dobaj, vratar Slovenj Gradca 2011:
"Lepo se je vrniti v Koper, v dvorano kjer sem preživel del svoje kariere. Vsekakor nismo zadovoljni s potekom tekme, bi pa vseeno čestital Kopru za prikazano igro, zasluženo je slavil zmago. Nam ni šlo, imeli smo slab dan in odigrali slabo tekmo. Do premora je pred nami še ena tekma, na katero se bomo poskušali čim boljše pripraviti."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RD BUTAN PLIN IZOLA 32:22 (17:10)
Kosi 12 (3), Hebar in Krabonja po 4; Miklavec 8 (3), Nikolić in Pernovšek po 3.


Igralec tekme: Tomislav Balent (RK Jeruzalem Ormož).

Ormožani niso imeli prav nobenih težav proti tekmecem iz Izole. Na svoji deseti tekmi so dosegli sedmo zmago in so najbližji zasledovalci najboljšim trem iz Celja, Velenja in Trebnjega, medtem ko osmoljenci današnjega obračuna v Prlekiji ostajajo na 12. mestu v 14-članski ligi.
Gostitelji so po začetnem tipanju hitro prevzeli vajeti igre v svoje roke. V 14. minuti so povedli s 6:2, nato stopnjevali ritem igre, po golu danes izjemno učinkovitega Tilna Kosija pa v 26. minuti že vodili za devet golov (16:7).
Varovanci domačega trenerja Saša Prapotnika si v drugi polovici tekme niso dovolili nepotrebnih pretresov, tekmo so nadzorovali ter zasluženo in pričakovano osvojili novi točki.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Kosi z 12, v gostujoči pa Vid Miklavec z osmimi goli.
Ormoška ekipa bo v soboto gostovala v Dobovi, tekma Maribor Branik - Butan Plin Izola pa je prestavljena.

IZJAVI PO TEKMI:

Tomislav Balent, RK Jeruzalem Ormož:
"Začetek z naše strani ni bil najboljši, a na srečo tudi gosti niso blesteli. Ko smo se ogreli, je igra stekla in do odmora smo prednost povišali na kar sedem golov. V nadaljevanju smo brez večjih težav nadzirali potek tekme. Veseli me, da smo v tej sezoni v domači dvorani premagali vse tekmece, razen ekipe Celja Pivovarne Laško, ki nas je nadigrala. Zadovoljen sem s prvim delom sezone."

Marko Nikolić, rokometaš Butana plina Izole:
"Slaba igra v obrambi nas je stala poraza. Poznala se nam je utrujenost, saj smo odigrali kar tri tekme v sedmih dneh. Zaradi poškodb nimamo rotacije in tempo igre nam iz minute v minuto pada. Zaslužena zmaga Jeruzalema Ormoža. Ima zelo lepo ekipo, ki lepo tudi igra."
LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 12 12 0 0 414:299 115 24
2 RK GORENJE VELENJE 11 10 0 1 338:265 73 20
3 RK TRIMO TREBNJE 12 10 0 2 359:318 41 20
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 10 7 0 3 313:295 18 14
5 RK SLOVENJ GRADEC 2011 11 7 0 4 307:303 4 14
6 RD RIKO RIBNICA 12 6 0 6 364:363 1 12
7 RD KOPER 9 5 0 4 239:242 -3 10
8 RK MARIBOR BRANIK 8 4 0 4 220:213 7 8
9 MRD DOBOVA 11 3 0 8 284:315 -31 6
10 RD LL GROSIST SLOVAN 12 2 1 9 316:349 -33 5
11 MRK LJUBLJANA 12 2 1 9 297:359 -62 5
12 RD BUTAN PLIN IZOLA 12 2 1 9 292:366 -74 5
13 RD URBANSCAPE LOKA 8 2 0 6 199:220 -21 4
14 MRK KRKA 10 1 1 8 250:285 -35 3
*tekma RD Urbanscape Loka : RK Maribor Branik še ni registrirana zaradi pritožbe slednjega.