16. 12. 2020

Po 27 letih rokometna reprezentanca znova slovenska ekipa leta!

Moška članska rokometna reprezentanca je po glasovanju članov Društva slovenskih športnih novinarjev (DŠNS) postala športna ekipa leta 2020!

Izbrana rokometna vrsta je pod vodstvom selektorja Ljubomira Vranješa na januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji osvojila odlično četrto mesto. Izenačenje drugega najboljšega rezultata v zgodovini nastopov na zaključnih turnirjih stare celine ni ostalo neopaženo. Izmed 115 športnih novinarjev ji je glas namenila več kot polovica (65).

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je kljub nepredvidljivim časom uspešno izpeljalo tradicionalno prireditev Športnik leta, na kateri se je spomnilo na športnike, športnice in športne ekipe, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče se leto. 53. izvedba je zavoljo pandemije koronavirusa prvič minila brez gledalcev, zgolj v virtualni obliki, z neposrednim prenosom na TV Slovenija 2.

Priznanja najboljšim športnikom in športnicam je bilo prvič podeljeno za leto 1968. Leta 1991 so priznanjem priključili tudi ločeni priznanji za ekipi leta v individualnih in moštvenih športih. Dve leti kasneje je slovenski reprezentančni rokomet prvič in edinokrat do sedaj prejel tovrstno nagrado. Zanj je bila zaslužna moška članska rokometna reprezentanca. Slednja je kot prva reprezentanca samostojne Slovenije segla po medalji na uradnih tekmovanjih, potem ko je na sredozemskih igrah v Franciji osvojila bron. Od leta 2006 DŠNS za športno ekipo leta podeljuje enotno priznanje.

Blizu priznanju je bila moška reprezentanca v dolgih 27 letih vsaj še trikrat – leta 2004 ko je na domačem evropskem prvenstvu napravila izjemen uspeh in osvojila srebrno medaljo, 10 let kasneje, ko se je z evropskega prvenstva v Španiji vrnila s četrtim mestom, ter leta 2017, ko se je s senzacionalnim preobratom okitila z bronom na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"Moška članska reprezentanca je bila izbrana za ekipo leta v Sloveniji, kar je gotovo priznanje tudi za pretekle generacije, ki so v zadnjem obdobju dosegale vrhunske rezultate. Morda bi si vsi skupaj to priznanje zaslužili že prej, a konkurenca je seveda prisotna. Reprezentanca je ogledalo dela v klubih, ki so naš osnovni steber, v klubih pa deluje množica rokometnih zanesenjakov, ki se borijo iz dneva v dan. Tudi ženska reprezentanca se redno uvršča na velika tekmovanja in ta generacija bo svoj vrhunec dosegla na EP 2022, ki ga bo gostila Slovenija. S podporo sponzorjev smo postavili številne mejnike in dosegli odmevne rezultate. Vsem, ki delujejo za boljši jutri slovenskega rokometa se iskreno zahvaljujem za energijo, vložen trud in delo. Ta nagrada je priznanje za delo vseh nas. Skupaj smo močnejši! Ob tem v imenu Rokometne zveze Slovenije iskreno čestitam tudi Primožu Rogliču, Anamariji Lampič, Kristjanu Čehu in ostalim prejemnikom priznanj."
OBRAZLOŽITEV NAGRADE

Moška rokometna reprezentanca je na evropsko prvenstvo odpotovala po manj kot dveh tednih druženja z novim selektorjem Ljubomirjem Vranješem. S povsem novo, drugačno energijo. Uvodne tri zmage nad Poljsko, Švedsko in Švico so zanetile iskro. Ko je na začetku drugega dela po sijajni predstavi Deana Bombača padla še Islandija, je že gorel ogenj polfinalnega upanja. Še zmaga nad Portugalsko in Slovenija je bila četrtič v zgodovini med najboljšimi štirimi ekipami na velikem tekmovanju. Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlin izvrsten v vratih. A največja moč Slovenije je bilo moštvo - povezano, enotno in željno uspeha. Na koncu je osvojilo četrto mesto, kar je drugi najboljši slovenski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev.