7. 5. 2020

Članice v žreb za EP iz četrtega bobna

Slovenska ženska članska reprezentanca bo decembra sedmič v svoji zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga bosta družno gostili Danska in Norveška. S sedeža evropske rokometne zveze (EHF) so sporočili, da bodo izbranke selektorja Uroša Bregarja v žreb vstopile s četrtega bobna. Ples kroglic bo na sporedu 18. junija na Dunaju.

Pred slabima dvema tednoma je EHF sporočil, da je zaradi epidemije koronavirusa odpovedan preostanek kvalifikacij za letošnje evropsko prvenstvo - sodelujoče reprezentance so do tedaj odigrale dve izmed šestih tekem - ter da na sklepni del tekmovanja napredujejo izbrane vrste, ki so si to prislužile glede na uvrstitev na prvenstvu stare celine leta 2018. Dve leti kasneje bo tako na Euru zaigrala identična šestnajsterica držav, med njimi tudi Slovenija. 

Slovenke so pred dvema letoma v Franciji z zmago in dvema porazoma nastope sklenile v skupinskem delu tekmovanja. Na koncu so zasedle 13. mesto in bile tako pričakovano posajene v četrti boben. Obenem to pomeni, da se v prvem delu tekmovanja ne bodo mogle srečati s Poljakinjami, Čehinjami in Hrvaticami. V prvem bobnu se sicer nahajajo Francozinje, Rusinje, Nizozemke in Romunke, v drugem Norvežanke, Švedinje, Madžarke in Danke, v tretjem pa Črnogorke, Nemke, Srbkinje in Španke. 

Pred žrebom so se organizatorji odločili, da bo Danska nastopala v skupini A, ki jo bo gostil Herning, njena sogostiteljica Norveška pa v skupini D v Trondheimu. Skupini in prizorišči poznata tudi že Nizozemska (skupina C, Trondheim, Norveška) in Švedska (skupina B, Frederikshavn, Danska). Posledično je svoje mesto dobila tudi madžarska reprezentanca, ki iz drugega bobna kot edina še (vnaprej) nerazvrščena izbrana vrsta lahko zasede le mesto v skupini C.

Letošnje prvenstvo stare celine za ženske bo potekalo med 3. in 20. decembrom. Najboljše tri reprezentance vsake skupine prvega dela bodo napredovale v drugi del, ki bo potekal v norveškem Stavangru in Herningu, medtem ko bo končnico gostila norveška prestolnica Oslo.

Ženski Euro bo sicer tretjič v zgodovini potekal v dveh državah. Norveška in Danska sta ga družno gostili že leta 2010, leta 2014 pa so se najboljše evropske reprezentance za naslov borile na Hrvaškem in Madžarskem. Del tovrstne zgodovine bo leta 2022 postala tudi Slovenija, saj bo prvič v zgodovini ena izmed treh gostiteljic (Črna gora, Severna Makedonija) tekmovanja. 

BOBNI PRED ŽREBOM EP 2020 ZA ŽENSKE:

1. boben: Francija, Rusija, Nizozemska, Romunija
2. boben: Norveška, Švedska, Madžarska, Danska
3. boben: Črna gora, Nemčija, Srbija, Španija
4. boben: SLOVENIJA, Poljska, Češka, Hrvaška