5. 12. 2021

Francozinje premočne za slovenske rokometašice

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 2. kroga svetovnega prvenstva v Španiji v Granollersu izgubila proti Franciji z 18:29. V torek se bo ob 18. uri z Angolo merila za uvrstitev v drugi del svetovnega prvenstva.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića po bleščeči predstavi na petkovi uvodni tekmi proti Črnogorkam tokrat niso bile kos imenitnim Francozinjam. Dvakratne svetovne prvakinje z zaključnih turnirjev na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017 ter letošnje olimpijske prvakinje iz Tokia so bile v Granollersu za razred boljše od slovenskih rokometašic, ki jih v torek čaka še zadnja tekma v skupinskem delu proti afriškim prvakinjam iz Angole.

Po prvem delu tekmovanja se bodo v glavni del prebile tri najboljše reprezentance iz skupine A, ki se bodo nato križale s tremi najboljšimi iz skupine B, v kateri nastopajo Rusija, Srbija, Poljska in Kamerun, medtem ko bo četrtouvrščena turnir nadaljevala v tako imenovanem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. do 32. mesta.

Slovenijo v drugi del svetovnega prvenstva peljejo vsi trije možni razpleti proti Angolkam, a z določenimi omejitvami. Napredovanje z zagotovo prinašata zmaga ali neodločen izid proti Angoli, ki je v drugem krogu klonila proti Črni gori in je edina reprezentanca, ki v skupini A še ni osvojila zmage. Nadaljevanje bojev za najvišja mesta bi Slovenkam prinesel tudi poraz, pri čemer mora v vsakem primeru na zadnji tekmi Francija premagati Črno goro. Slovenijo v drugi del v tem primeru pelje poraz z do vključno devetimi zadetki razlike. V kolikor bi razlika znašala natanko 10 zadetkov, bi o potnikih v drugi del odločal končni rezultat tekme med Slovenijo in Angolo, v določenem primeru pa tudi med Francozinjami in Črnogorkami. Vse ekipe bi namreč imele v seštevku medsebojnih tekem nevtralno razliko med danimi in prejetimi zadetki. Prvi nadaljnji kriterij za razvrstitev je višje število doseženih zadetkov na medsebojnih tekmah, drugi pa število doseženih zadetkov na vseh tekmah.

Slovenska elitna izbrana vrsta je takoj občutila moč francoskega "rokometnega stroja", kjer igrata tudi dve krimovki: 32-letna Allison Pineau in devet let mlajša Oceane Sercien Ugolin. V uvodnih minutah nikakor ni našla načina, da premaga granitno francosko obrambo 6-0, tako da je Adžić - pri zaostanku 0:4 - že v peti minuti zahteval prvo minuto odmora.

Slovenke so v nadaljevanju izboljšale svojo igro v obrambi, v naslednjih šestih minutah sploh niso prejele gola, še naprej pa je močno šepala igra v napadu. Prvi gol na tekmi so dosegle v začetku 14. minute, ko je zadela Ana Gros, a njihov zaostanek je medtem že znašal pet golov (1:6).

Slovenske rokometašice do konca polčasa niso bile kos imenitnim Francozinjam. Pred hujšo zadrego jih je reševala ena od junakinj petkove tekme Amra Pandžić. Po njenih dobrih posredovanjih so se malenkostno bolj sprostile v napadu, po zaostanku 2:9 so naredile delni izid 4:0 in znižale na 6:9, na veliki odmor pa so se podale s primanjkljajem petih golov (8:13).

Drugi polčas je bil bolj ali manj preslikava prvega. Adžićeve izbranke v prvih petnajstih minutah niso bile kos ostremu ritmu, ki so ga vseskozi narekovale za mnoge prve favoritinje za končno zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Hitro so si predelale zaostanek osmih golov (8:16), nato pa kljub srčni predstavi in občasnim dobrim obdobjem v igri niso bile kos Francozinjam.

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Alja Varagić s šestimi goli, Petra Kramar je na prvem nastopu na velikih tekmovanjih dodala štiri zadetke.

Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Na tej tekmi sem kot selektor dobil ogromno informacij, verjetno še več kot proti Črni gori. To mi bo zelo koristilo pri načrtovanju smeri, v kateri moramo delovati, da bomo boljši. Generalno gledano nas v torek čaka izjemno težko delo. Nasproti nam bodo stale izjemno nepredvidljive tekmice, na katere se je težko pripraviti. Ne glede na to se bomo nanje dobro pripravili in si skrbno ogledali tudi njihovo tekmo proti Črni gori."

Alja Varagić, slovenska reprezentantka:
"Tekmo smo začele res katastrofalno. Ničesar kar smo se dogovorili, na igrišču nismo izvedli, od igre v napadu, pa vse do vračanja v obrambo. Potrebovale smo 15 minut, da smo se prebudile in začele igrati tako kot znamo. A tedaj je bil zaostanek že visok in ko je temu tako, je olimpijskim prvakinjam težko priti blizu. Z boljšo igro na uvodu bi tudi razlika bila manjša."

Petra Kramar, slovenska reprezentantka:
"Potrebno se je zavedati, da so nam nasproti stale olimpijske prvakinje. V obrambi smo na trenutke pokazale izjemno borbenost. Na naslednjih tekmah bo potrebno tako igrati od prve, do zadnje minute. Verjamem, da se bo s tem rezultat obrnil v našo korist."

SVETOVNO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Granollers)

2. krog, nedelja, 5. decembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA 18:29 (8:13)
Slovenija:
Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 1, Omoregie, Žabjek, Stanko 1, Ljepoja 1, Zulić 1, Varagić 6 (1), Svetik, Beganović 1, Mrmolja 1, Gomilar-Zickero 2, Kramar 4.
Francija: Glauser, Darleux, Nocandy 1, Toublanc 1, Valentini 3, Pineau 2 (2), Lassource 3, Zaadi Deuna 4 (1), Niakate, Sercien Ugolin 1, Flippes 2, Horaček 1, Edwige 2, Foppa 1, Nze Minko 6, Granier 2.

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, petek, 3. decembra:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 18:28 (8:16)
Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar-Zickero 4.
LESTVICA SKUPINE A:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke